Lagerbäck: En av de sämsta matcherna...

FOTBOLL

BELFAST

Sällan har ett motståndarlag varit så väl kartlagt.

Ändå blev laguttagningen, bytena och taktiken ett fiasko.

– Det var en av våra sämre tävlingsmatcher, säger Lars Lagerbäck.

Foto: Magnus Wennman
VALDE JAG RÄTT? Förbundskaptenen Lasse Lagerbäck bestämde sig för att starta med matchotränade allsvenska spelare i stället för formstarka Kim Källström och Christian Wilhelmsson.

När sportbladet.se avslöjade den svenska startelvan strax efter lunch i går var petningen av formstarke Christian Wilhelmsson den stora överraskningen.

Förbundskaptenerna valde att satsa på Niclas Alexandersson.

– Vi förväntade oss en kampmatch, det handlade väldigt mycket om att stå upp. Vi gjorde den bedömningen utifrån matchbilden, säger Lars Lagerbäck.

Under den inledande kvarten på Windsor Parks svårspelade gräsmatta hade Sverige väldigt svårt att få till något ordnat spel.

– I första förlorade vi många närkamper och en massa andrabollar som vi hade förberett oss för. När vi vann bollen stressade vi, vi hade för brått och gick på rus för mycket, säger Lagerbäck.

”Bryta mönstret”

Anders Svensson är kritisk till taktiken.

– Vi borde varit inställda på att det inte kommer gå att spela någon riktig fotboll på den här planen, mot det här motståndet. Då får vi jävlar gå ut och matcha dem, löpa och smälla på i duellerna. Det gjorde vi inte, säger Anders Svensson.

Elfsborgsmittfältaren låg till stor del bakom Sveriges 1–0-mål, men blev utbytt i paus mot Kim Källström.

– Vi kände att vi måste bryta mönstret, det räckte inte med att bara prata utan vi ville få in Kim också. Det var så pass illa i första, vi spelade helt på deras villkor, säger Lagerbäck.

”Inte felaktigt”

Assisterande förbundskaptenen Roland Andersson utvecklar:

– Det var inte för att Anders var sämre. Vi kanske kunde bli lite bättre bakom våra toppar. Förlägga spelet längre fram och med Kims aktivitet få till lite målchanser.

Var det något i spelet som överraskade då eller var det en felaktig laguttagning från början?

– Nej, det var ingen felaktig laguttagning. Det blev en sådan kamp att det kändes bra att få in en mittfältare som inte spelat innan. Det ska egentligen inte spela någon roll. Det kändes att matchen skulle öppna upp sig och passa Kim.

Visste ni inte att det skulle bli den här typen av match?

– Nej, vi trodde att vi skulle få lite bättre kontroll kvalitetsmässigt på dem, säger Roland Andersson.

Läs mer om matchen:

Simon Bank, Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM