Sandlin: Hösten är Blågults skräckårstid

FOTBOLL

Välkommen in i september månad, den månad som i äldre svenska almanackor helt enkelt hette - höstmånad.

Hösten är här, den svenska fotbollens skräckårstid, och om jag rätt förstått Lasse Lagerbäck är alltså höstdepressionen nära:

- De poäng vi tappat, har vi tappat direkt på hösten. Alltid direkt efter det förra mästerskapet...

Vår förbundskapten har bra koll på sina kvalmatcher.

Sedan Lagerbäck och Tommy Söderberg tillträdde som förbundskaptener i januari 1998 har landslaget spelat 38 EM- och VM-kvalmatcher och bara tappat poäng i åtta.

Frånsett 0-0 mot England på Wembley i juni 1999 har det enbart handlat om höstmatcher: två i september och fem i oktober.

Fem av dessa sju matcher med poängtapp har kommit direkt på hösten efter ett annat stort mästerskap som Sverige deltagit i: senast efter EM 2004 i VM-kvalet

0-1 mot Kroatien i Göteborg, efter VM 2002 i EM-kvalet 0-0 mot Lettland i Riga och

1-1 mot Ungern i Solna, efter EM 2000 i VM-kvalet 1-1 mot Turkiet i Göteborg och 0-0 mot Slovakien i Bratislava.

En märklig skillnad

Som poeten och prästen Carl Fredric Dahlgren skriver i sin septemberdikt:

"Hösten är kommen, Hör stormarnas gny!

Svanen tar avsked och svalorna fly"

Under Lagerbäcks kritiska höstmånader direkt efter ett tidigare EM/VM har hans lag spelat elva kvalmatcher, vunnit sex, kryssat i fyra och förlorat en - se faktat här intill!

Övriga kvalmatcher, spelade under mars-juni och under den "andra" hösten, uppgår till 27 varav 24 vunnits, en slutat oavgjord (England 0-0) och bara två förlorats (0-1 i Kroatien förra hösten och 0-1 mot Lettland i oktober 2003 i en för Sverige betydelselös match).

Nog är det en märklig skillnad i dessa siffror...

- Det är mentalt, förklarar Lasse Lagerbäck, som nu fått för sig att han ska haussa motståndarna för att på så sätt ruska liv i dödköttet.

Jag läser på nätet att de typiska symtomen för höstdepression är nedstämdhet, kraftlöshet, morgontrötthet, viktökning, huvudvärk och ett ökat behov av kolhydrater i form av godis och kakor.

Förutom det allra sista låter inte detta som något man direkt ska behöva förknippa med Wilhelmsson, Källström & Co.

Efter den fantastiska sommaren 2006 borde förresten risken vara mindre än någonsin för en höstdepression.

Det är ju själva ljuset det handlar om, läser jag vidare, ty med för lite ljus utsöndrar tallkottskörteln ett överskott av sömnhormonet melatonin, som till exempel gör att kroppen fortfarande tror att det är natt, när väckarklockan ringer.

Jo, det har man ju märkt...

Men ljus och värme har vi fått mer än mycket av i år. Får förresten fortfarande.

Zlatan pratade fotboll

Själv ägnade jag eftermiddagstimmarna efter träffen med landslaget åt att förbereda kvällens kärleksmåltid: en kall parmesansoppa à la Bosse "Solens mat" Hagström följd av tomat- och fetaosttäckt kycklingfilé med pasta.

Den kunde sedan min käresta och jag tillsammans med det sicilianska rödtjutet Canaletto avnjuta på balkongen i nära 20 graders värme; klockan åtta på kvällen den 31 augusti.

Om morgondagens lag avstår jag i dag från att spekulera, men jag tycker att sportredaktionerna på både SVT och TV4 borde kunna acceptera att blivande pappan Zlatan inte vill besvara frågor i just pappaämnet.

- Det angår er inte!

Precis som Zlatan sa.

Däremot pratade han fotboll. Inte bara landslagsfotboll, utan också om hur han hade det i sin nya klubb.

Den minnesgode erinrar sig en presskonferens med landslaget för några år sedan när Zlatan, då ny i Juventus, ombads beskriva skillnaderna mellan att spela i Ajax och i Juve. Han vägrade med motiveringen, att han var där för att prata landslag...

Så, trots hösten: nog går det framåt.

Blågults svaga höstfacit

Lasse Sandlin