Sanslöst viktig match - för Lars Lagerbäck

FOTBOLL

När Nordirland medlar i en konflikt där Sverige är inblandat vet man att världen är galen.

Hur galen?

Tja, inte värre än att landslaget ser ut som det brukar.

West Ham/MSI/Chelsea B gjorde 2000-talets fränaste dubbelklipp, Inter gav Zlatan en inläggsspelare i present och Tottenham värvade allt som över huvud taget kan röra sig (och Steed Malbranque).

Klubbar gör så.

Landslag, däremot, de har vad de har.

Sverige har ett lag som borde vinna i Riga, men som inte lämnar några garantier. Lettland är en sanslöst viktig match. För landslaget, men mest för Lars Lagerbäck. Han står i en brant uppförsbacke redan nu, med en förlust i Riga har han en vägg att slåss mot.

Han kommer att slåss utan nya vapen. Det blir 4-1-3-2, trygg defensiv och gammalsvensk organisation.

Det är inget idylliskt läge, men när landslaget tränade på Stadion i går var det en så augustifin stockholmstorsdag att man fick något fuktigt i ögonen.

Blå himmel, värme, en vind lätt som en sommarklänning.

Zlatan låg ner och sköt som en häst, Kalle Svensson jonglerade bra för att vara en skotsk mittback och Johan Elmander haltade in på slutet. Men några överraskningar såg jag inte till.

Väldigt få av de historiska revolutionerna har letts av Lars Lagerbäck, och han är inte ute efter någon i det här EM-kvalet heller. Det blir samma gamla spelsystem, med några små personella ändringar. Ty därtill är han nödd och tvungen.

Måste spela in en mittback

Först och främst:

Han måste spela in en mittback - och han måste bestämma sig för en högerback för framtiden.

Landslaget tränade anfallsspel i går, för det är det som kommer vara viktigast i morgon - men det är på defensiven Lagerbäck byggt sin kyrka, och det är där han har de tuffaste besluten att fatta.

Vem ska bli den nye Teddy Lucic? Mikael Antonsson.

Eller, det ska han inte alls, men han har alla möjligheter att bli ordinarie mittback i landslaget i ett par år framöver. Satsa på honom, ge honom chansen.

Jag var väldigt förtjust i Anton redan när han spelade för Blåvitt. Han har de där grundstenarna som rätt placerade kan göra en Vincent Kompany. Han är lika lång, lika snabb, har ett hyfsat fotbollsöga och självförtroende när han spelar markeringsspel.

Antonsson var förstås inte bra mot Tyskland, men han gick inte bort sig heller. Petter Hansson gjorde det flera gånger om, han spelade bort sitt förtroendekapital där - och han hade inte tillräckligt mycket att ta av från början. Kalle Svensson är ett alternativ med utveckling i kroppen, men han har haft en del problem i en-mot-en-spelet i Rangers.

Högerbacksplatsen är svårare, med en lösning som fungerar på kort sikt (Niclas Alexandersson) och en som kanske kan göra det på lång (Mikael Nilsson).

Ingen framtidslösning

Alexandersson löser säkert ytterbacksplatsen ett tag till, men det är ingen framtidslösning. Med funktionelle Nilsson som back blir flexibiliteten större; det går att spela defensivt (med "Alex" som högermittfältare) eller offensivt (med Elmander/Wilhelmsson).

Funkar den funktionelle?

Jag är inte säker, men det är det intressantaste alternativ vi har. Tyvärr, om man ska vara sån.

Sedan kan vi förstås diskutera Svensson/Källström (om vi inte redan gjort det till förbannelse) och vem som ska spela bredvid Zlatan Ibrahimovic. Men i de diskussionerna finns flera bra alternativ. Lettland, en match mot ett lågt försvar, är ett jobb för Marcus Allbäck och hans sniper-egenskaper, trots att han och Zlatan är lika kompatibla som Grand Hôtel och hotshots. Johan Elmander är framtidsvalet, men i morgon spelar Sverige i nutid och Johan har skadekänning och ett spel som passar bättre för stora ytor.

Som Zlatan sa:

- Vi ska göra det vi är bra på.

Sverige är fortfarande bra på att spela organiserad fotboll och hugga snabbt när chanserna dyker upp. I morgon, i Riga, måste de sätta dem också.

Annars har Lagerbäck en konflikt framför sig som inte ens Nordirland kan lösa åt honom.

lll

Till sist och apropå Zlatan: Jag har all förståelse i världen för hans reaktion i den där SVT-intervjun.

Simon Bank