Sex blågula frågetecken

Problemen Lagerbäck måste lösa inför EM-kvalet i morgon

FOTBOLL

Frågetecknen är fler än på mycket länge när Sverige inleder jakten på en EM-plats 2008.

Vilket mittbackspar ska Lagerbäck satsa på? Anders eller Kim? Vem får Zlatan bredvid sig på topp?

Det är bara några av frågorna.

Den mest brännande frågan är givetvis vilket spelsystem det blir – 4-4-2 (det gamla) eller 4-5-1 (det nya).

Gårdagens hemliga, stängda träning gav dock svar. Det blir 4-4-2.

Men frågetecknen är fortfarande många inför morgondagens bortarysare mot Lettland.

Vilket blir Sveriges nya mittbackspar? Ska Olof Mellberg spela med Petter Hansson, Mikael Antonsson eller unge Karl Svensson?

– Ju mer samspelta vi är, desto bättre. Men nu är vi i en situation där vårt mittbackspar inte kommer att ha gjort många matcher tillsammans. Men vi har tagit ut de fyra bästa mittbackarna och får göra det bästa av situationen, säger Lasse Lagerbäck.

”Alex” eller ”Micke”?

Niclas Alexandersson gjorde succé som högerback under VM men i träningslandskampen mot Tyskland spelade Mikael Nilsson där. ”Micke” har även haft platsen på veckans träningar.

– Niclas fungerade bra i VM men jag tycker att det fungerade bra även för ”Micke” mot Tyskland. Om vi använder Niclas som ytterback eller yttermittfältare beror på vad som är bäst för laget. Idealet är att Niclas spelar mittfältare eftersom han är mest van att spela där. Men det beror på hur du balanserar övriga laget, säger Lasse Lagerbäck.

Andreas Isaksson är skadad över minst två landskamper. Rami Shaaban ersätter troligen. Eller kanske unge John Alvbåge.

”Isak” en av de bästa

– Jag tror ”Isaks” skada påverkar oss väldigt marginellt med tanke på vad Rami och John visat på träningarna. Sedan har ”Isak” varit förstemålvakt och har stor internationell erfarenhet. För mig är det en av de absolut bästa målvakterna i världen. Men jag ser ingen anledning till oro, säger Lasse Lagerbäck.

Den eviga frågan; Anders eller Kim? Eller har Kim dragit ifrån i och med flytten till

Lyon?

– Båda är väldigt bra mittfältsspelare som presterat bra efter VM. Jag tror konkurrenssituationen är ungefär den samma som före och under VM. Jag tror att Kim är på väg att få ett lyft men det känns som det gått lite för kort tid för att kunna säga att Kim blivit x procent bättre. Så fort går det inte, säger Lasse Lagerbäck.

Henke Larssons har slutat med allt vad det innebär. Därmed är det plötsligt konkurrens om anfallsplatserna. Men blir det Marcus Allbäck, Johan Elmander eller rentav Markus Rosenberg bredvid Zlatan?

– Nu har vi ett antal forwards som konkurrerar om platserna, då kan vi även titta på motståndarna, vad passar minst bra för dem? Sedan handlar det om hur våra forwards passar ihop med varandra och hur de passar med mittfältet, säger Lasse Lagerbäck.

Fredrik – bra back

Ska nye lagkaptenen Fredrik Ljungberg börja användas i en ny, mer central roll på mittfältet? Eller blir han kvar på vänsterkanten?

– Fredrik kan användas i princip överallt på mittfältet. Vi låser oss inte på någon position för honom. Till exempel tror jag han skulle göra ett jättebra jobb som ytterback, även om vi inte tänker spela Fredrik där, säger Lasse Lagerbäck.

I kväll klockan 20.00 får spelartruppen svaren.

Frågetecknen

ARTIKELN HANDLAR OM