”Otroligt viktigt med en bra start”

Blågults facit 2006: En seger på tio landskamper – nu väntar Lettland

Foto: Bildbyrån
Lagerbäck.
FOTBOLL

För femte gången finns Lars Lagerbäck med då fotbollslandslaget står inför ett kval.

Men allt är inte som förr.

Den här gången kommer Sverige till EM-kvalet med tilltufsat självförtroende.

– Det är otroligt viktigt att vi får en bra start, säger förbundskaptenen.

Knappt har VM lagts till handlingarna förrän det är dags för nästa kvalfärd. Den mot EM 2008 som inleds mot Lettland i Riga på lördagskvällen.

En mycket oviss höst väntar. Fyra tuffa matcher – och vill det sig illa kan höstmörkret lägga sig tungt över landslaget.

– De poäng vi har tappat i kval har ju varit på hösten direkt efter slutspel, konstaterar Lagerbäck.

– Ser man på det resultatmässigt har hösten passat oss sämre än våren.

Vad det beror på är dock Lagerbäck inte säker på:

– Har man varit med i ett slutspel och får en relativ kort semester kan det påverka. Eller om det är en mental faktor.

Tufft schema

Lagerbäck erkänner också att spelordningen under hösten är i mastigaste laget.

– Hösten är tuff för oss. Den är kanske tuffare än vad vi ville ha. Vi har Lettland och Island borta och dessutom Spanien på hemmaplan. Det är inte idealiskt.

Inför EM-kvalet mot Lettland på lördagskvällen har därför Lagerbäck och Roland Andersson tryckt hårt på att spelarna ska komma fokuserade till Riga.

– Vi har pratat om det och försökt att understryka att det är otroligt viktigt att vi får en bra start. På det sättet försöker vi att mentalt peppa upp varandra.

– Nu måste spelarna slå bort att många är precis i seriestarten. Nu måste de inse att det är allvar. Det är hela tiden en mental förberedelse.

Lagerbäck har även annat än hösthistoria att tänka på. Avancemanget till åttondelsfinalen i VM kan inte dölja fakta:

Av årets tio landskamper har det bara blivit seger i en. Sex har slutat oavgjort, och tre med förlust.

– Vi ska ha bättre resultat än de vi haft i år, säger Lagerbäck.

De två senaste landskamperna, mot Tyskland (0–2 i VM och 0–3 i kval-genrepet) visade på brister i den svenska defensiven som inte funnits där tidigare.

– Vi har gjort misstag som man inte får göra. Nu måste vi hitta tillbaka till vårt gamla spel.

Inför mötet med Lettland måste Lagerbäck matcha in spelare som inte har varit ordinarie på viktiga positioner. Vem ska komplettera Zlatan Ibrahimovic? Och framför allt – Olof Mellberg får en inte inspelad partner som mittback.

– När det gäller anfallet känner jag att vi har alternativ. Men det är naturligtvis inte idealiskt att vi har innerbackar som inte är inspelade.

Lucic saknas

Sannolikt spelar Petter Hansson igen, trots olyckliga ingripanden vid Tysklands tidiga mål i vänskapsmötet den 16 augusti. Mikael Antonsson känner av en ljumskskada och Kalle Svensson får nog också bida sin tid.

Saknaden av Teddy Lucic är stor. Så stor att han kanske kallas in senare under hösten. Han har ju sagt sig vara tveksam till vidare landslagsspel och är hur som helst avstängd mot Lettland.

– Jag tror han ställer upp om vi bedömer att vi behöver honom, säger Lagerbäck. Det är fullt möjligt att så sker redan till matcherna mot Spanien och Island.

Och hur blir det med spelsystemet? Beprövade 4-2-2 eller 4-4-1-1?

– Ni får avvakta till i morgon, sade Lars Lagerbäck angående spelsystemet vid pressträffen på spelarhotellet Maritim i Riga på fredagen, ett dygn före match.

Samma sak har han sagt varenda dag under EM-kvalsamlingen. Han har nog både system och startelvan klart för sig. Och vill i alla fall inte lägga 4-4-1-1 helt i malpåse, trots det misslyckade försöket mot Tyskland senast.

– Nej, vi vill ha alternativ.

TT