”Vi ska mala ner dem”

Nye lagkaptenen tror på seger: Instälningen är att vi ska vinna

FOTBOLL

Deras karriärer tog fart i Halmstad. De är trotjänare i landslaget.

Men Fredrik Ljungberg och Niclas Alexandersson har olika erfarenheter av Lettland.

När Sverige mötte Lettland i det förra EM-kvalet var Fredrik Ljungberg inte med.

– Så jag kan inte riktigt uttala mig om de matcherna, men förhoppningsvis har vi ett snabbt anfallsspel. Det är viktigt att ha tempo på bollen och sätta chanserna när det kommer, säger Ljungberg.

Det var det Sverige inte gjorde i Riga hösten 2002. Det slutade 0–0 och trots ett kompakt svenskt övertag var Lettland närmast ett segermål på sina vassa kontringar.

– De var bättre än vi trodde. Nu är vi lite mer förvarade, säger Alexandersson.

En bra start, helst tre poäng, är nödvändig om Sverige ska nå EM 2008. Spanien och Danmark innebär för att Sverige hamnat i en svårare kvalgrupp än på mycket länge.

Och någon underskattning från svensk sida är det definitivt inte den här gången, garanterar landslagets nye lagkapten Fredrik Ljungberg.

– Det är väl därför vi är professionella fotbollsspelare. Det kanske är lättare att få fram motivationen i stora mästerskap. Men kval är lika viktiga som de stora matcherna. Alla vet vad som gäller.

– Inställningen är att vi ska vinna matchen.

Svenskarna räknar med en matchbild liknande den för nästan exakt fyra år sedan. Ett defensivt spelade hemmalag, som satsar på kontringar.

– Det är viktigt att vi har ett positivt spel, vågar trycka på. Det gäller att mala ner dem. Efter 70-80 minuter kanske de börjar tappa positioner. De är stora spelare och fysiskt starka, det gäller att vi håller fart på bollen, säger Ljungberg.

Som vanligt hemlighåller förbundskapten Lars Lagerbäck startelvan så länge han kan. Niclas Alexandersson är luttrad vid det här laget. Han vet att han lika gärna kan placeras som ytterback, trots att det är mittfältare han är i IFK Göteborg.

– Jag har slutat se mig någonstans. Fast visst ser jag mig som offensiv mittfältare egentligen, sade han.

Klart är dock att Alexandersson och Ljungberg kan räkna in landskamp nummer 93 respektive 62 på lördagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM