Lagerbäck har aldrig haft det svårare än nu

FOTBOLL

RIGA

Även en lång resa börjar med ett första steg...

Det lätta förstakliv som Fredrik Ljungberg med vänner ikväll tar här på Skontostadion med exakt 644 dagar kvar till premiären på 2008 års fotbolls-EM i Österrike-Schweiz.

Fotisättningen lär bli besvärligare framöver och jag ska strax visa, att Lasse Lagerbäck aldrig haft ett svårare uppdrag sen han 1998 började i någon sorts utkant av dagens jobb.

"Omöjligt uppdrag" vill jag ändå inte kalla det.

Inför EM 2000 bestod kvalet för Sverige av åtta matcher, därefter har det handlat om tio matcher, innan det denna gång har utökats till hela tolv kvalmatcher innan vi på onsdagskvällen 21 november nästa år kan göra kvalbokslut.

Nu går visserligen både ettan och tvåan vidare till slutspelet men det har aldrig tidigare - under Lagerbäck-epoken - hänt att Sverige internt i sin kvalgrupp rankats så lågt som nu; som trea.

Rankad trea - i gruppen

Dagens kvalgrupp har denna Fifa-ranking: 7) Spanien, 17) Danmark, 20) Sverige, 72) Nordirland, 78) Lettland, 106) Island och 124) Liechtenstein.

Att jämföra med VM-kvalet 2004: 20) Sverige, 26) Kroatien, 58) Bulgarien...

Eller EM-gruppen 2002: 7) England, 20) Sverige, 37) Polen...

Eller VM-gruppen 2000: 11) Turkiet, 20) Sverige, 45) Slovakien...

EM-premiär lördag 7 juni 2008 på St. Jakob Park i Basel klockan 18.00 med premiärdagens andra match klockan 20.45 på Stade de Genève; båda matcherna alltså i Schweiz.

Finalen däremot i Österrike söndag 19 juni klockan 20.45 på Ernst Happel Stadion i Wien.

Däremellan ska man i Schweiz också hinna spela i Bern och i Zürich - i Österrike i Innsbruck, i Klagenfurt och i Salzburg.

Den här EM-resan börjar bara 30 mil från Stockholm, i den lettiska huvudstad som åren 1621-1710 faktiskt var Sveriges största stad, innan tsar Peter återtog den till sitt Ryssland.

Den här dagen är det skolstart och hela stan myllrar av välklädda soligt glada ungdomar för vilka fredagens skolstart nog är bra mycket viktigare än lördagens EM-kvalstart.

Senast vi såg detta svenska landslag i ett mästerskap var vid avskedspresskonferensen, efter 0-2 mot Tyskland.

I Bremen, på Hotell Maritim.

Fredagens pressträff i Riga sker inom samma familj, på Maritim Park Hotel.

Från en Hansa-stad till en annan - och nog blir man ändå lite fundersam när man utanför St Peterskyrkan hittar en Christa Baumgärtel-staty av "Die Bremer Stadtmusikanten" - alltså bilden ur en Bröderna Grimm-saga med fyra djur stående på varandra: nerifrån en åsna, en hund, en katt, en höna.

Inte lika elegant som i Bremen, men ändå en variant av den skapelse som där står utanför St Petri-domen.

1990 en gåva från staden Bremen till staden Riga.

Ja, jag vet inte vad det ska betyda eller om det ens är ett dåligt omen.

Klar seger i kväll

Däremot vet jag att receptet för att ta gå till slutspel är detsamma som alltid:

41. definiera huvudmotståndarna, i detta fall Spanien och Danmark, och se till att mot dessa vinna hemma och spela oavgjort borta;

42. övriga lag ska man slå både hemma och borta.

För övrigt visade Danmark klassen igår kväll med 4-2 mot Portugal, men mot Spanien har man alltig haft svårt: bara två segrar på 14 försök. I tävling en enda seger, i mars 1993 hemma på Parken när Flemming Povlsen gjorde matchens enda mål.

Sverige har också minusstatistik mot Spanien: bara två segrar på tio matcher. Men det roliga är att Spanien aldrig lyckats vinna i Sverige. Tre kryss nämligen: 0-0 i Solna 1951, 1-1 i Malmö 1968 och 1-1 i Göteborg 2000.

Till sist: Det blir klar svensk seger i kväll.

3-0 lyder mitt tips.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM