Hans ordertill laget

"Sammanhållning är A och O för ett litet land"

FOTBOLL

RIGA

I dag gör Fredrik Ljungberg sin första match som lagkapten för svenska landslaget.

EM-kval mot Lettland.

Här är hans tre order till lagkamraterna:

Undvik underskattning!

Jobba för varandra!

Inga långbollar!

Foto: MAGNUS WENNMAN
STÄLLER KRAV Sveriges nye lagkapten höjer ett varningens finger för att underskatta Lettland. "Många tycker säkert vi ska vinna enkelt... det är en svårare match än man kan tro", säger Ljungberg.

Till skillnad från tidigare har Sverige en lagkapten som trivs i rollen som talesman. I går satt Fredrik Lungberg, 29, bredvid förbundskapten Lars Lagerbäck på presspodiet och gav sin syn på dagens bortarysare mot Lettland och hur Sverige ska nå EM i Schweiz/Österrike 2008.

Arsenal-stjärnan kryssade skickligt mellan konkreta svar på vad Sverige måste göra bättre, till tydliga markeringar där han inte ville kritisera enskilda lagkamrater.

Vill glömma Tyskland

- Alla vet att mot Tyskland spelade vi ingen bra fotboll. Det var en väldigt stor besvikelse som fortfarande finns kvar i minnet. Men vi ska försöka göra en bra match i dag och så vi kan glömma det, säger Ljungberg.

Framför alllt tryckte Ljungberg på tre viktiga punkter som kändes direkt riktade till lagkamraterna.

4Undvik underskattning!

- Oavsett motstånd måste vi ge hundra procent och kunna köra på. Det är därför man är professionell fotbollsspelare. Det är klart att alla skulle se fram emot att möta England mycket mer. Till exempel kanske man vill byta klubb och vet att en bra match mot England ger stort gehör. Men vill vi ta oss till slutspelet är den här matchen lika viktig som matcherna mot Spanien och Danmark.

"Måste ha tålamod"

4Jobba för varandra!

- Det är svårt att göra något revolutionerande på bara några dagar. Det handlar mer om att känna in hur stämningen är. Men vi har snackat lite om sammanhållningen i gruppen och det är vissa grejer vi kan göra bättre. I ett landslag som Sveriges - oavsett vilka spelare vi har - måste sammanhållningen och att vi jobbar för varandra fungera. Det är A och O för ett litet land.

4Inga långbollar!

- Om man tror att man ska dominera en match är det viktigt att man är positiv till sitt spel och vågar trycka på. Man måste ha tålamod och få motståndaren trött. Om de jagat boll i 70-80 minuter börjar de tappa sina positioner. Då blir det lättare att göra mål. Man maler ner dem. Möter man ett lag med stora, långa spelare som backar hem, då vill man söka väggspel och inspel bakom så de får röra sig. Inte bara sätta upp bollen i luften.

"En väldig ära"

Att göra sin första match som lagkapten beskriver Fredrik så här:

- Det är klart att det är en väldig ära att få leda sitt lag och sitt landslag. Men när det väl är match kommer jag köra på som vanligt och inte fundera så mycket. Men det är klart att det är väldigt kul.

Han skickar även en passning till de svenska fans som följer matchen framför tv:n och på Skonto Stadion i Riga.

- Många därhemma tycker säkert att vi ska vinna ganska enkelt. Men tittar man historiskt har vi inte gjort mål på Lettland på två kvalmatcher. Det är en svårare match än man kan tro. Samtidigt tycker jag att vi är bra nog att vinna och det är den inställningen vi ska ha med oss, inget snack om det!

Robert Laul