KIMSALA - BOOOOM!

Källströms höger fixade tre poäng: Väldigt viktigt

FOTBOLL

RIGA

Med en rungande höger sköt Kim Källström Sverige en bit närmare EM.

Vår nyaste superswede sänkte Lettland med matchens enda mål, hans viktigaste någonsin i landslaget.

- Oerhört viktigt. Det finns bara en sak och det är seger, säger han.

HJÄLTEN I CENTRUM Efter 38 minuter slog Kim Källström till och hyllades av lagkamraterna. Sverige fick därmed en kanonstart på EM-kvalet. På onsdag väntar Liechtenstein i Göteborg.

Det tog 38 minuter innan Aleksandrs Kolinko fick plocka ut bollen ur nätmaskorna.

Efter en tilltrasslad situation, där både Zlatan Ibrahimovic och Johan Elmander hade chansen att spräcka nollan, hamnade bollen till slut framför fötterna på Kim Källström.

Med högerfoten, egentligen fel fot för den offensive mittfältaren, drog han in ett kraftfullt skott via ribban.

- Jag siktade på första hörnet men jag siktade inte på ribba in, det måste jag väl erkänna (skratt).

Ditt skönaste landslagsmål?

- Det är det väl. Jag kommer inte på de andra nu, men det här var oerhört viktigt. Det gav ju tre poäng så det kändes väldigt bra. Kul att börja det här kvalet med ett mål och det är första tävlingsmålet den här säsongen så det var kul.

Matchen böljade fram och tillbaka. Trots att Sverige dominerade hade Lettland flera bra lägen, bland annat sköt Marians Pahars utanför helt fri framför Shaaban på slutet.

- Vi skapade en hel del chanser och släpper till en hel del chanser. Det var en öppen match. Vi drog det längsta strået och är glada för det givetvis, säger Kim.

I den 73:e minuten byttes matchhjälten ut. In kom Anders Svensson.

Du satt på bänken när Lettland tryckte på på slutet. Känslan?

- Vi redde ut stormen tills det där jätteläget kom på slutet. Det brukar alltid komma också. Hjärtat åkte upp och ner då. Jag trodde den gick i stolpen, men den gick tydligen utanför.

"Sex poäng viktigt"

Efter Källströms mål har Sverige fått en drömstart i EM-kvalet, extremt viktigt i den tuffa kvalgrupp som landslaget hamnat i.

- Nu är det tävlingsmatch, dem kan man liksom inte bara glömma. Dem tar man med sig i två år framåt, kanske hela livet. Det finns bara en sak och det är seger. I varje match är det tre poäng som gäller. Att starta kvalet med sex poäng känns oerhört viktigt och vi kommer att vara laddade för nästa match.

Lichtenstein hemma på onsdag, slår ni dem?

- Det hoppas jag verkligen. Det är klart vi ska, vill man gå till ett EM-slutspel måste man slå Lichtenstein hemma.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM