- Stolt över grabbarna

Kapten Ljungberg nöjd efter debuten: Det har ju varit lite livat efter VM

FOTBOLL

Riga

Fredrik Ljungberg var nöjd med det mesta i sin första match som lagkapten.

– Jag är väldigt nöjd med att laget visade sådan kämparglöd. Jag tycker att det har saknats tidigare, säger Fredrik Ljungberg.

Foto: Magnus Wennman

Det blev seger direkt i Fredrik Ljungbergs första match som lagkapten. 1–0 borta mot Lettland och därmed fick Sverige en perfekt start på EM-kvalet.

Och precis som Fredrik önskade sig i Sportbladet i går kan Tysklands-matchen nu läggas till handlingarna.

– Det har ju varit lite livat efter VM, därför var det väldigt skönt att vinna i dag. Jag är stolt över grabbarna, de kämpade bra. Mot Tyskland vek vi ner oss, i dag stod vi upp, säger ”Freddie” som menar att det sprungits för dåligt i landslaget senaste tiden.

– Jag är väldigt nöjd att laget visade sådan kämparglöd. Jag tycker att det har saknats tidigare.

Det enda kapten Ljungberg hade att klaga på efter matchen – förutom domaren – var målskyttet.

– Vi spelade så bra att vi ska kunna ”döda” matchen. Vi skapade många chanser, men vi måste sätta dem också, det är något vi kan jobba lite på, säger Ljungberg.

Fredrik Ljungberg hyllar ändå Johan Elmanders insats.

– Jag är väldigt nöjd med Elmander. Jag tycker han löper otroligt mycket. Med lite tur hade han gjort två–tre mål, säger Fredrik.

Fly förbannad

För Fredrik Ljungberg var matchen annorlunda.

– Som kapten har man ett ansvar att om saker och ting inte fungerar är det jag som ska försöka ändra på det. Man får kolla på andra saker än sitt eget spel och titta sig omkring lite mer, säger ”Freddie”.

Tittade sig omkring gjorde han dock inte när han i matchens slutskede kolliderade med domaren.

Ljungberg blev fly förbannad.

– Lettland slog en kort hörnvariant, jag skulle ut och täcka, då sprang domaren ner mig. Han fick sig en glosa, om de gjort mål hade jag inte varit så nöjd, och han bad om ursäkt efteråt.

Ljungberg gick också en rond med lettiske målvakten Aleksandrs Kolinko som satte dobbarna i ”Freddies” hals när han låg ner.

– Han hade god tid att se att jag låg där, det var väl därför jag blev lite förbannad när han sätter dobbarna i halsen på mig. Domaren sa att han såg det och nästa gång skulle han göra något åt det ?, säger Fredrik med ett skratt.

En dag som den i går gör sådana saker inte så mycket.

Robert Laul