Efter Sportbladets avslöjanden - byter blågult rutin:

Inter roligt om det kommer ut...

FOTBOLL

Riga

Efter att Sportbladet avslöjat samtliga svenska VM-startelvor väljer förbundskapten Lars Lagerbäck att ändra rutinerna.

Nu får spelarna laget på matchdagen i stället för kvällen innan.

– Det är definitivt inte roligt att elvan kommit ut. När det är tävlingsmatcher vill vi ha den för oss själva, säger Lagerbäck.

Sportbladet var det enda media som lyckades avslöja samtliga svenska startelvor under fotbolls-VM.

Något som irriterade förbundskapten Lars Lagerbäck som ville hålla elvan hemlig till 90 minuter innan avspark, då han tvingades släppa den enligt Fifas regelverk.

”Inte särkilt störande”

Även i kvalspel vill Lagerbäck att elvan ska stanna inom gruppen till strax före avspark. Därför ändrar han nu landskampsrutinerna; spelarna får laget på matchdagen i stället för kvällen innan.

– Vi diskuterade det för ett par dagar sedan. Sedan meddelade Lasse och Roland att nu gör vi på det här sättet, berättar Marcus Allbäck.

Bland spelarna har irritationen inte varit lika stor som hos förbundskaptenen.

– Jag vet inte om vi upplever det särskilt störande att laget står i tidningen. Ofta är det ju inga större överraskningar. Men ibland kan man ha en viss fördel av att ha det hemligt. Laget ska ju inte släppas förrän någon timme innan avspark. Då har det varit lite frustration när det kommit ut. Det skapar ju framför allt spekulationer om hur det har kommit ut, säger Niclas Alexandersson.

”Inga problem”

Tobias Linderoth om förändringen:

– Oavsett om vi får reda på laget kvällen innan eller på matchdagen är det något vi ska hålla hemligt. Det är inte så roligt att det kommer ut. Det kanske är ett bra sätt att göra så här i stället.

De flesta spelare tycker inte att det spelar någon större roll när de får veta om de ska starta eller sitta på bänken.

– Jag har spelat i klubbar där man fått elvan en och en halv timma innan match. Det är inga problem, säger Marcus Allbäck som fick ett negativt besked i går morse.

Niclas Alexandersson fick ett positivt.

– Jag tycker inte det var någon större skillnad. Jag förberedde mig som vanligt. Vi fick ju beskedet relativt tidigt, direkt efter frukost, säger ”Alex”.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM