Då: Underbarn Nu: Underkänd

Zlatans sämsta år i Blågult hittills

FOTBOLL

GÖTEBORG

Zlatans formkurva har pekat nedåt en längre tid.

Inte ett mål sedan oktober 2005.

Nu efterlyser förbundskapten Lars Lagerbäck en målskytt.

- Naturliga målskyttar som gör 15-20 mål per säsong är oerhört värdefulla. Dyker det upp en sådan säger vi gärna ja tack, säger Lagerbäck.

Sportbladet har gått igenom plusbetygen för Zlatan Ibrahimovics samtliga sex år i Blågult.

Siffrorna talar sitt tydliga språk; Zlatan har presterat betydligt sämre i år än tidigare.

På sex matcher har Zlatan snittbetyget 1,5 - underkänd, alltså.

"Ingen topp-insats"

Förbundskapten Lars Lagerbäck om Zlatans svaga 2006:

- Han skadade sig tidigt mot Irland, spelade mot Chile och gjorde tre matcher i VM. Han och Henrik fick inte ut lika mycket som i EM 2004, men hur mycket som beror på dem eller som beror på laget kan man alltid diskutera. Zlatan och Henrik gjorde väl ingen topp-insats i VM, men jag tycker inte man kan dra slutsatsen att Zlatan presterar sämre utifrån det, säger Lagerbäck.

Efter lördagens EM-kval mot Lettland fick Zlatan mycket kritik av experter, fans och i media. Lagerbäck står fast vid att Zlatan gjorde en bra match.

- Det är möjligt att man har för höga förväntningar på Zlatan. Mot Lettland är han väldigt nära att göra mål flera gånger. Ska man räkna mål som succé är han en hårsmån från att göra succé, säger Lagerbäck.

Enligt Lagerbäck finns ingen anledning att kritisera Zlatan, varken i media eller internt.

- I den här matchen gör han ett bra jobb. Han är rörlig och sköter sin försvarsuppgift, säger Lagerbäck.

Noll mål i år

Han tror dock att Zlatan kommer visa upp mer än han gjorde i lördags.

- Normalt sett ska Zlatan inte vara i hundraprocentig form nu. Han har inte spelat så många träningsmatcher och säsongen har inte börjat. När det gäller den riktiga skärpan tror jag att det finns några procent till, säger Lagerbäck.

Att Zlatan har problem med målskyttet håller Lagerbäck med om. Noll landslagsmål i år, det senaste kom mot Ungern i oktober 2005.

- Han gjorde väl 16-17 mål första året i Juventus och fem den här säsongen. Svårt att säga varför. Delvis handlar det väl om att laget hamnade i en formsvacka under våren. En forward är alltid beroende av hur laget fungerar, det är den position som är mest beroende av det, säger Lagerbäck som ändå efterlyser en naturlig målskytt för landslaget.

- Det är definitivt en fördel. Naturliga målskyttar som gör 15-20 mål på en säsong är oerhört värdefulla. Dyker det upp en sådan säger vi gärna ja tack, säger Lars Lagerbäck.

HÄR ÄR ZLATANS RAS PÅ BETYGSSKALAN:

Robert Laul, Johanna Frändén, Petter Maaherra