”Det tråkigaste beslut jag fattat under min tid som ledare”

Lars Lagerbäck kommenterar beslutet att skicka hem stjärnorna

FOTBOLL

Efter sportbladet.se:s avslöjande att Olof Mellberg, Zlatan Ibrahimovic och Christian Wilhelmsson sparkats ut ur EM-kvaltruppen kallade landslagsledningen till en improviserad presskonferens med förbundskapten Lars Lagerbäck.

– Vi hade en rejäl genomgång om vad som skulle gälla vid det här kvalet. Ur den synvinkeln kan det inte ha varit minsta missförstånd hur vi ska leva eller göra, säger han.

Foto: Bildbyrån
Lars Lagerbäck.

I ett första pressmeddelande efter sportbladet.se:s avslöjande att tre av landslagets största stjärnor tvingats lämna truppen hette det att ”Spelare och ledare i landslaget ämnar inte kommentera händelsen ytterligare i veckan”.

Men trycket på landslaget blev för stort.

22.15 mötte förbundskapten Lars Lagerbäck pressen och kommenterade beslutet att skicka hem stjärnorna.

”Tråkigaste beslutet”

– Det är det tråkigaste beslut jag varit med och tagit under min tid som ledare, inte bara i landslaget utan totalt sett.

Enligt förbundskaptenen kan det inte röra sig om en missuppfattning från spelarnas sida angånde vilka regler som gällde under landslagssamlingen.

– Det gör det ytterligare lite tråkigare när en sån här sak inträffar.

– Utifrån hela den här situationen har vi kommit fram till att det inte finns nån annan väg att vi skiljer dem från den här matchen.

Hellströmer stödjer beslutet

Hur framtiden i landlsaget ser ut för stjärntrion återstår att se.

– Jag får kontakta dem efter matchen för att diskutera, säger Lagerbäck.

Förbundets generalsekreterare Sune Hellströmer stöttar landslagsledningens beslut.

– Det är naturligtvis tråkigt, samtidigt ställer vi oss till fullo bakom landslagsledningens beslut. Det är de som satt upp regler och har att ta hand om situationen när den uppstår. De måste ta beslut de känner som lämpligast och bäst. Det är för spelartruppens bästa som förbundskaptenerna har tagit det här beslutet, säger Hellströmer till TV4.

Läs mer:

Rickard Westman, Michael Wagner, TT