Hedman: Hoppas de kommer tillbaka

Förre landslagsmålvakten orolig för stjärntrions framtid i Blågult

FOTBOLL

En illa skött affär som kan få svåra konsekvenser för landslaget.

Det anser expertkommentatorn Pelle Blohm.

– Risken är att några av de utkastade spelarna inte vill spela mer i landslaget, säger han.

Blohm får medhåll av förre landslagsmålvakten Magnus Hedman.

Pelle Blohm, expertkommentator i bland annat Kanal 5 och Radiosporten, håller med förbundskaptenen Lars Lagerbäck att gemensamt överenskomna regler måste följas.

Men han undrar samtidigt om inte Lagerbäck och landslagsledningen gått för hårt fram.

– Det har ju tydligen varit lite si och så med disciplinen vad det gäller tider tidigare. Jag är förvånad om det bara rör sig om att de kommit för sent. Det borde ligga mer bakom, säger Blohm, tidigare allsvensk spelare i Örebro SK, IFK Norrköping och Gais.

Han är kritisk till hur förbundet hanterat situationen.

– Att gå ut med ett pressmeddelande och sedan vägra vidare kommentarer är som gjort för spekulationer och rykten. Det är klantigt skött, säger Blohm.

”Kan skapa sprickor”

– Nu ställde Lagerbäck upp för en presskonferens på spelarhotellet, men skadan kan redan vara skedd. Nu blir det ett stort mediadrev och helt fel uppladdning inför EM-kvalet.

Blohm är rädd för att landslagets hantering riskerar att ge bestående skador i förhållandet till de inblandade spelarna Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson.

– Risken är att de känner sig uthängda och utkastade för en bagatell. Mellberg och Zlatan är två starka herrar och personligheter som går sina egna vägar.

– Konsekvensen kan mycket väl bli att de inte vill spela mer i landslaget. Det här kan skapa sprickor och förtroendekriser mellan spelare och ledare, säger Blohm.

Magnus Hedman känner samma oro:

– Jag hoppas att de tar sitt straff och kommer tillbaka, men magkänslan säger något annat och att det kan komma att krävas operation övertalning, säger Hedman till TV4.

Liksom Blohm tror han att det ligger mer än ”bonnpermis” bakom beslutet.

– Det kan ligga något annat bakom. Det ska bli intressant att följa framöver, säger Hedman.

Edström backar Lagerbäck

Sportradions expertkommentator och förre landslagsspelaren Ralf Edström ställer sig bakom Lagerbäcks beslut att skicka hem spelartrion.

– Absolut, definitivt. Finns det regler att följa, måste man göra det. Det går inte att alla andra gör det medan tre bryter mot reglerna.

– Det var ett helt korrekt beslut.

Är du förvånad över vad som hänt?

– På så här hög nivå...lite förvånad är jag. Men att det är några av de här namnen gör mig mindre förvånad.

– Det känns tråkigt, men jag undrar om samma beslut hade tagits om det inte varit Liechtenstein som motståndare, säger Edström.

Viasats expertkommentator Thomas Nordahl håller med Edström.

– Rätt åtgärd, något annat är svårt att göra. Är man överens om villkoren, måste de ha vetat om konsekvenserna. Om straffet sedan står i paritet med vad de gjort, vet jag inte eftersom jag inte känner till exakt vad som hänt, säger Nordahl som även han uttrycker förvåning.

– Att det ska hända i samband med ett EM-kval förvånar mig. Det rör sig om stora och förståndiga spelare som vet vad det handlar om.

Läs mer:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM