Sparkades när de bröt mot de nya reglerna: ”Kan inte varit ett missförstånd”

FOTBOLL

GÖTEBORG

Vid mötet med spelarna för en vecka sedan beslutades det om en nystart för landslaget.

Förhållningsreglerna gicks igenom.

Fem dagar senare bröt Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmssom direkt mot överenskommelsen.

Därför skickades de hem.

Ända sedan den massiva kritiken efter Sveriges bittra uttåg från fotbolls-VM efter 0–2-förlusten mot Tyskland har förbundskaptenen Lasse Lagerbäck skissat på hur fortsättningen skulle komma att se ut.

Bättre miljö

Enligt vad Sportbladet erfar kom Lagerbäck fram till att han ville ha till stånd en nystart med ett antal rejäla förändringar.

Tillsammans med assistenten Roland Andersson och förbundets landslagschef Lasse Richt har Lasse Lagerbäck arbetat fram en plan på hur uppfattningen om landslaget skulle förändras hos media, supportrar och sponsorer.

Det har redan lett till en betydligt mer lättarbetad miljö för pressen i umgänget med landslaget.

– Det glädjer mig att höra. Jag vet att de diskuterat mycket och jobbat hårt med de här frågorna, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till Sportbladet.

Efter att diskuterat de nya riktlinjerna med ledarstaben i landslaget i mitten av augusti reste Lasse Lagerbäck till London och träffade nye lagkaptenen Fredrik Ljungberg 24 augusti för att ytterligare förankra de nya idéerna.

Stormöte förra tisdagen

Några dagar senare, i tisdags förra veckan när landslaget inlett uppladdningen inför matchen mot Lettland, gick Lasse Lagerbäck igenom det nya landslagsdokumentet med alla spelare vid ett möte på hotell Scandic Park i Stockholm.

I dokumentet beskrivs hur spelarna ska uppträda gentemot media, att spelarna alltid ska tacka närvarande svenska supportrar efter matcherna och så vidare – och om vilka regler som gäller under landslagssamlingarna.

De var de reglerna som ibrahimovic, Mellberg och Wilhelmsson omedelbart bröt mot.

Lagerbäck: Tråkigt

Det var också ett direkt hot mot Lagerbäcks starka önskan om att få till en rejäl nystart för landslaget.

Därför skickades trion hem från landslagssamlingen.

Lasse Lagerbäck:

– Vi hade vid den här samlingen en rejäl genomgång vad som ska gälla under det här EM-kvalet. Det har handlat om vilka regler, vilka överenskommelser och vilka krav vi ska ha och ställa på varandra.

– Ur den synvinkeln kan det inte varit minsta missförstånd hur vi ska leva och vad vi ska göra. Det gör det ytterligare lite tråkigare, säger Lasse Lagerbäck.

Nya reglerna som spelarna måste följa

Läs mer om landslagsskandalen:

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM