Liechtenstein klarar vi - men problemet är större än så ...

FOTBOLL

Sportsligt sett, då?

För onsdagens match mot Liechtenstein betyder det som hände egentligen ingenting - förutom att Ullevi-publiken än en gång snuvas på Zlatan.

För höstens fortsatta EM-kval kan det däremot vara rena katastrofen.

Nog skulle jag, om jag blev uthängd på samma sätt, betacka mej för en fortsättning.

Åtminstone tills landslaget får ny ledning - och nu tigger ju faktiskt Lagerbäck om att få sparken.

Olof Mellberg fyllde 29 i söndags och passade på att fira dagen, något för sent och på något fel lokal, med sina bästa landslagskompisar.

Ett brott påstås det...

Om så vore: står verkligen straffet i proportion till brottet? Att skickas hem och att schavottera som "icke önskvärda"...

Inte med de fakta som hittills presenterats, så antingen ligger här - för att använta Refaat El-Sayeds ord - "en gravad hund" eller också är detta ännu en spik i den lagerbäckska kistan.

Ditslagen av honom själv.

I likhet med brott lönar sig nästan aldrig straff, och den omöjliga arbetsmiljö som uppkommit efter den här överreaktionen kan nog få förödande konsekvenser.

Inte mot Liechtenstein. Men framöver.

Bara en vinst

Inte mot Liechtenstein därför att lilleputtarna är verkligen dåliga:

På 31 bortamatcher i EM- och VM-kval sedan man kom med inför EM 1996 har man vunnit en enda, 4-0 mot Luxemburg i oktober 2004;

På dessa 31 bortamatcher har man gått mållösa i 27 - bara gjort mål, förutom i segermatchen, mot Nordirland (1-4, april 1994), Litauen (1-2, oktober 1996) och Portugal (1-2, oktober 2005).

Alltnog, tre svenska spelare måste nu ersättas från Lettland, och vilka de tre ska vara beror på hur man ska se på oktober-fortsättningen mot Spanien och Island.

Kan Lagerbäck då räkna med att Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och "Chippen" Wilhelmsson kommer om han kallar på dom? Jag är inte så säker på det.

Eller ska han redan nu spela ihop reservuppställningen?

Samarbetet viktigt

Det ger dubbla alternativ:

1) Zlatan på topp intill Johan Elmander.

Nog hade de två behövt dessa 90 minuter tillsammans för att lära sig förstå varann bättre och finslipa samarbetet med sikte på Spanien lördag 7 oktober.

Marcus Allbäck, Elmanders gamle radarkompis från Örgryte på tidigt 2000-tal, är den naturlige ersättaren; både på onsdag och mot Spanien utan Zlatan.

2) Mellberg som mittback intill Petter Hansson.

Nu har Teddy Lucic snabbinkallats under fanorna. Då ska han naturligtvis också spela, eftersom det redan tidigare var klart med Teddys återkomst till mötena med Spanien och Island.

Antingen då med Mellberg eller med Hansson, som Teddy tidigare spelat ihop med. Senast i första halvlek mot Norge i juni 2005, en halvlek som Sverige vann med 1-0, innan Teddy blev utbytt - och Sverige förlorade, 2-3.

Bara kortare inhopp

Hansson - Mikael Antonsson? Icke! Minns Tyskland 0-3.

Hansson - Kalle Svensson ? Knappast.

Lucic - Antonsson? Ja, kanske bästa lösningen på onsdag.

3) Chippen på bänken, beredd att hoppa in och underhålla.

Bänknötare saknas inte. Dock ingen med "Chippens" underhållningsvärde när denne väl får komma in på plan.

Det har ju inte blivit så helt med den varan på sistone: 10 minuter mot Lettland, 70 minuter mot Tyskland i Gelsenkirchen, 38 minuter mot Tyskland i VM, 36 minuter mot England, 68 minuter mot Paraguay, 78 minuter mot Trinidad/Tobago...

Nån som minns när han senast fick göra en hel match för Lagerbäck?

Till sist, ett visdomsord från landet vi ska möta den 11 oktober, ett isländskt ordspråk:

"Ju fler förbud, desto flera brott."

Läs mer om landslagsskandalen:

Lasse Sandlin