Smög in via garageport

Upprepade regelbrott - därför tvingades Lagerbäck markera

GILLAR ATT FESTA Starksprit, Stureplan och otillåtna krogbesök har varit problem för svenska fotbollslandslaget. Spelare som varit ute sent har smugit in genom hotellets garageingång igen. På bilden Christian ”Chippen” Wilhelmsson, utanför landslagssammanhang, under den beryktade tennisveckan i Båstad.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Det är inte första gången det händer.

Landslagsspelare har varit ute om nätterna vid flera andra tillfällen och bland annat smugit in på hotellet via garageingången.

När det kommit landslagsledningen till känna har de sett mellan fingrarna.

Den här gången var situationen annorlunda.

Sportbladet har tidigare berättat om grupperingarna i landslaget. De har varit mycket tydligare och mer problematiska än landslagsledningen velat medge.

Men inför omstarten till EM-kvalet bestämdes att göra något åt den allt mer ohållbara situationen. I onsdags hade landslagsledningen ett stort möte med hela spelartruppen där luften rensades en gång för alla och gruppen enades om att dra åt samma håll.

Fyra dagar senare bröt tre spelare mot de nyligen bestämda reglerna.

Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian "Chippen" Wilhelmsson gick på krogen och kom tillbaka till spelarhotellet efter utsatt tidpunkt.

Förbundskapten Lars Lagerbäck såg ingen annan möjlighet än att sätta ner foten.

Dels för att han inte hade något val gentemot övriga gruppen om mötet och nystarten skulle ha någon trovärdighet.

Dels - och kanske framför allt - för att det var den mest uttalade och besvärligaste grupperingen som bröt mot reglerna.

Aldrig dragit jämnt

Det har en längre tid funnits två tydliga grupperingar i landslaget vars röster väger tungt och som inte drar jämnt med varandra.

På ena sidan lagkapten Olof Mellbergs "gäng" med Zlatan Ibrahimovic, Christian "Chippen" Wilhelmsson och tidigare Alexander Östlund.

På andra sidan Fredrik Ljungberg som förr om åren var något av en ensamvarg som mest umgicks med Daniel Andersson, Markus Rosenberg och Rami Shaaban, men i egenskap av lagkapten beblandat sig mer med övriga spelare. Dock inte med Olof Mellbergs gäng.

Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg har aldrig dragit jämnt men deras konflikter har framför allt uppstått vid situationer i samband med matcher och träningar, eftersom båda är väldigt temperamentsfulla.

Vid sidan av planen är den tickande bomben relationen mellan Zlatan och Fredrik Ljungberg.

- Gesterna mellan Ljungberg och Zlatan är en konflikt med djup, har en landslagskälla berättat för Sportbladet.

Enligt Sportbladets uppgifter har Zlatan och Fredrik Ljungberg rykt ihop i flera hetsiga diskussioner senaste åren, bland annat hösten 2004 efter att Ljungberg uttalat sig i media om att han kan ge Zlatan råd för att förbättra sin relation med pressen.

- Du ska fan inte ge mig några råd, ska Zlatan ha sagt till Ljungberg på spelarhotellet i Stockholm varpå en hård diskussion uppstod.

Anledningen till att Fredrik Ljungberg och Zlatan inte drar jämnt beror dels på att Zlatan tillhör "Mellberg-gänget", dels beskrivs det som lite av ett "Stjärnornas Krig".

Sen natt på Stureplan

- Båda vill vara nummer ett men Ljungberg gör det på ett smartare sett. När Zlatan nobbar pressen, då ser Ljungberg till att synas extra mycket. De är som småungar och de pratar eller umgås aldrig med varandra. De är absolut inte polare, har Sportbladets landslagskälla berättat.

När Zlatan, Mellberg och "Chippen" valde att gå på nattklubben Park Lane i centrala Göteborg i söndags kväll för att fira Mellbergs 29-årsdag var de övertygade om att ingen skulle lyfta på ögonbrynen.

- På en lördagskväll efter match kan spelarna vara ute lite längre, till klockan ett, men max dricka två öl eller två glas vin. Men på en söndag, tre dagar före ett EM-kval, är det 23.00 som gäller, säger Sportbladets landslagskälla.

- Problemet är att det brutits mot reglerna flera gånger tidigare och då har inget hänt. Spelare har smugit in via garageingången när de blivit sena.

Enligt Sportbladets källor hände det bland annat vid en Stockholmslandskamp under VM-kvalet. Olof Mellberg, Alexander Östlund, Christian "Chippen" Wilhelmsson, Zlatan Ibrahimovic och Marcus Allbäck befann sig på en en nattklubb vid Stureplan långt efter 01.00 med starksprit på bordet.

"Zlatan dricker sällan"

- Fast Zlatan drack inte, han dricker ytterst, ytterst sällan alkohol, säger Sportbladets källa.

När uppgifterna senare kom landslagsledningen till känna valde de att se mellan fingrarna. Precis som de gjort i flera liknande situationer.

Av hänsyn till övriga gruppen ansåg sig Lars Lagerbäck inte kunna göra det här gången.

Därför skickades Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian "Chippen" Wilhelmsson hem.

HÄR ÄR LANDSLAGETS GRUPPERINGAR

Läs mer om landslagsskandalen:

Robert Laul