Målsumparen Marcus Allbäck frälste Sverige

Svensk seger efter stora problem

Foto: KAMERAPRESS
Marcus Allbäck firar sitt första mål mot Liechtenstein.
FOTBOLL

Trot en drömstart blev Liechtenstein en mardröm.

Marcus Allbäck slog in ett drömmål efter 49 sekunders spel.

Men drömmen höll på att bli en mardröm när "blåbärsnationen" Liechtenstein kvitterade.

Då kom målmannen Allbäck tillbaka och gjorde 2–1.

Till slut vann Sverige med 3–1 med efter stora problem på ett regnigt Ullevi.

Sverige fick en drömstart när Marcus Allbäck dundrade in 1-0 efter endast 47 sekunders spel. Framspelningen stod anfallskollegan Johan Elmander för. Han slog ett inlägg som en liechtensteinare nickade bort och ut och rätt i gapet på Marcus Allbäck.

Han dundrade på ett direktskott och bollen gick rak som en raket in alldeles under Boavista-målvakten Peter Jehles ribba. Allbäcks mål var förresten en av de snabbaste landslagsmål i svensk fotbollshistoria.

Snabbast genom tiderna var Hjalmar Lorichs när Sverige mötte Finland i Stockholm 1912 - han behövde bara elva sekunder.

– Vi tänkte väl att nu kommer vi att få en massa chanser och vinna med många mål. Men vi slutade röra oss, även Johan Elmander och jag, sa Allbäck till TT om varför Sveriges spel kom av sig helt efter ledningsmålet.

Frick tystade Ullevi

Men Mario Frick, professionell i italienska Siena, tystade ett regnigt Ullevi i den 27:e minuten när han tråcklade sig fram genom det svenska försvaret och prickade in kvitteringen fram till 1-1 bakom en något felplacerad Rami Shaaban.

– Teddy Lucic gjorde en glidtackling, men Frick lyfte bollen snyggt över honom. Sen var jag säker på att få bort bollen, men den studsade precis innan, så jag sparkade väl under den, tror jag. Men han gör det bra, kommenterade Shaaban målet.

– Jag började tänka på Trinidad och Tobago i VM. ”Here we go again”. Men det var varmare då.

Målsumparen Allbäck avgjorde

Allbäck som hade hade haft nio skott på mål efter 65 minuters spel och hade stora problem med att få in bollen.

Och i den 68:e minuten löpte han sig till en helt fri position, han fick bollen men sköt obegripligt snett utanför - bollen vill bara inte in för FCK-anfallaren.

Två minuter senare nickskarvade Petter Hansson fram till Allbäck som äntligen fick trycka in ledningsmålet.

– Jag kunde gjort fem baljor. Men jag har missat chanser förr, och kommer att göra det igen, sa Allbäck till TT.

Rosenberg målade

I slutet av matchen fick Sverige en straff, som nye lagkaptenen Fredrik Ljungberg slog i ribban. Inhoppande Markus Rosenberg nickade vaket in 3–1 på returen i 88:e minuten.

Sverige fick en tuff och det märktet att laget saknade stjärnorna Zlatan Ibrahimovic, Christian Wilhelmsson och Olof Melllberg.

– Det kommer att bli mycket svårare mot Spanien och Island. Och det är klart att jag gärna hade sett dom tre avstängda spelarna här i stället, sade förbundskapten Lars Lagerbäck till TT.

– Jag ska kontakta dom någon gång här framöver.

Jörgen Källström