Chippen tveksam till landslagsspel

"Vi får se vad som händer"

1 av 2 | Foto: MALMÖBILD
Ångerfull Christian Wilhelmsson är ledsen men tycker samtidigt att straffet är en överraktion i förhållande till vad dom gjorde.
FOTBOLL

KÖPENHAMN

Christian Wilhelmsson tvekar om en fortsättning i landslaget.

- Jag tar en dag i taget, så får vi se vad som händer, säger Chippen.

Sportbladet träffar honom på Köpenhamns flygplats när han ska checka in för hemresa till Nantes i Frankrike. Svart tröja, svart mössa, en resväska, ett handbagage, leende, vänlig - men mer dämpad än normalt.

Är du ledsen för det som har hänt?

- Ja, såklart. Framförallt för lagkamrater och svenska folket.

Han gick ut för att fira Olof Mellbergs 29-årsdag tillsammans med Zlatan Ibrahimovic när det inte var tillåtet för landslagsspelare att lämna lägret i Göteborg. Alla tre skickades hem av förbundskapten Lars Lagerbäck.

Straffet, är det en överreaktion?

- Jag tycker såklart att det är det för det fel vi gjorde. Men nu är beslutet taget och vi kan inte göra något åt det. Annat än att bara acceptera det.

Chippen och Zlatan Ibrahimovic har låtit deras gemensamme agent Mino Raiola bli deras talesman. Först sa Raiola att bestraffningen inte skulle resultera i någon form av landslagsbojkott. Sen blev Raiolas besked att det finns en risk för den konsekvensen, vilket bekräftas av Chippens tvekan.

Varför låter ni er agent uttala sig i stället för att ni själva gör det?

- Vi har kommit överens om att Mino ska stå för kommentarerna om det som har hänt. För tillfället vill jag inte lämna några andra kommentarer. Vi har pratat igenom situationen och nu är det så vi vill ha det, säger Chippen.

Tycker du att det som hände var en bagatell?

- Jag vill inte kommentera mer. Inte i dag i alla fall.

Hur tror du att en sån här händelse påverkar din karriär?

- Jag har inte tänkt så långt ännu. Vi får väl se om det påverkar någonting överhuvudtaget. Svårt att svara på två dagar efteråt.

Din klubb Nantes säger att man vill att du fortsätter i landslaget.

- Jag ska prata mer med dom när jag kommer tillbaka. Jag har pratat en del med dom redan tidigare.

Har du pratat med någon i landslaget efter händelsen?

- Ingen kommentar.

Rykten om grupperingar

Spekulationerna handlar nu om att det inte enbart kan vara några timmars otillåtet lugnt födelsedagsfestande som kan ha fått förbundskapten Lasse Lagerbäck att ta till maktspråk. Rykten har länge cirkulerat om att Ibrahimovic, Wilhelmsson, Mellberg och den efter Irlandslandskampen ratade Alexander Östlund bildade en kvartett vars täthet och egensinnighet skadade den stora allsmäktiga "gruppen".

Det pratas mycket om grupperingar, de fyras gäng som ni tre anses ha bildat ihop med Östlund. Har du någon förståelse för de resonemangen?

- Jag vill inte kommentera det. Det finns så många misstolkningar. Alla har fungerat med alla hur bra som helst. Det har inte varit något sånt. Det är vad jag tycker. Misstolkningar, säger Chippen.

Vi kommer fram till Air Frances incheckningsdisk. Den är helt igenbommad med lite drygt en timme till avgång för flyget till Lyon/Strasbourg med vidare förbindelse till Nantes.

- Vad i h..., säger Chippen och låter mig vakta bagaget medan han ger sig iväg för att kolla om det skett någon förändring i incheckningen.

En markvärdinna kommer till undsättning. Chippen säger vart han ska och hon svarar med att på engelska berätta att det går bra att checka in på KLM-disken intill.

- Engelska? Typiskt, säger Chippen vars blekingskånska av en majoritet svenskar nog skulle klassas som halvdanska.

Han checkar in för att komma hem till ett hotell där han inte skulle kunna följa svenska landslagets kval mot lilleputtlandet Liechtenstein.

- Det blir lite knepigt att få in matchen på hotellet.

Nu handlade det om Liechtenstein. Finns det en känsla av att hemskickandet av er var en markering just för att det handlade om en lätt motståndare? Hade det blivit annorlunda om det varit Spanien som motståndare?

- Ingen kommentar.

Vad ska du göra nu, ta det lugnt?

- Ja, softa lite.

Hur tror du att det går mot Liechtenstein?

- Ska inte bli några problem.

Jag säger att om det blir problem, säg oavgjort, så kommer en viss förbundskapten att hamna i stora problem.

Christian "Chippen" Wilhelmssons svar blir tystnad med ett snett och svårtolkat småleende.

En del problem blev det ju också i matchen...