Här blir Healy svensk hjälte

Spanskt jättefiasko - Nordirlands skräll får Blågult att jubla

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES
FICK JÄTTEN PÅ FALL David Healy gjorde Nordirlands samtliga tre mål när Spanien sensationellt förlorade i EM-kvalet. Skrällen ökar Sveriges chanser att nå slutspelet.
FOTBOLL

Superstjärnorna hade räknat med tre poäng - det blev noll.

Spaniens jättefiasko kan bli guld värt för Sverige.

-Jag är den störste syndabocken. Men jag tänker inte avgå, säger den hårt pressade förbundskaptenen Luis Aragonés.

Spanien hade precis fått i gång spelet och David Villa skickade in spanjorernas andra mål strax efter paus. Då trodde många att storfavoriten skulle gå mot en komfortabel seger, trots de usla första 45 minuterna. Men de som framför allt kände sig säkra på en ganska enkel trepoängare var spelarna själva - som fullständigt struntade i att markera nordirländarna.

-Jag ber om ursäkt för alla misstag vi gjorde ute på planen. Men jag gnäller inte på spelarna för de kämpade verkligen. Jag är ytterst ansvarig och allt är mitt fel, säger förbundskaptenen Aragonés till Marca.

Elegant lobb

I den 64:e minuten satte Leedsstjärnan David Healy 2-2 efter en fin frisparksvariant där de spanska försvararna uppträdde som ett pojklag.

Med tio minuter kvar slog den inbytte målvakten Maik Taylor en lång utspark som seglade över Carles Puyol & Co och fram till Healy, som med en elegant lobb gjorde sitt tredje mål för kvällen.

-Återigen förlorade vi på små detaljer i spelet, säger mittfältaren Xavi och syftar på VM-förlusten mot Frankrike.

1 000:e målet

-De gjorde en grym match men nu får vi lägga det här bakom oss. Nu måste vi koncentrera oss på mötet med Sverige om en månad, fortsätter Xavi som skrev in sig i historieböckerna eftersom hans 0-1-skott innebar Spaniens landslagsmål nummer 1000.

Det oväntade nederlaget mot Nordirland var förstås ett glädjebesked för Sverige. Dels för att gruppfavoriten tappade tre poäng, och dels för turbulensen som uppstår i det spanska laget. Många kräver nu förbundskaptenens avgång.

"Jag avgår inte"

Själv är Luis Aragonés fast besluten:

-Jag förstår om förbundet vill ersätta mig. Men jag tänker inte avgå självmant, säger han.

Sverige möter Spanien den sjunde oktober på Råsunda.

Här är kvalknallar av Nordirland

 Markus Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM