20 minuter från fiasko

Foto: BildBYRÅN
seger – men IFRÅGASATT Förbundskaptenen Lars Lagerbäck var en felträff från en skenande kris, skriver Sportbladets fotbollskrönikör Simon Bank.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Spelare missar chanser, inte förbundskaptener.

Det hade nog inte spelat någon roll.

Lars Lagerbäck var 20 minuter från att sjunka som en generad gråsten i går, och då hade inget spelat någon roll längre.

Det är klart att det skulle vara Marcus Allbäck. När kvällens hundrade ösregn vräkte ner över Ullevi, när vinden började bita lite och Lars Lagerbäcks glasögon sprack av stress - då var det naturligtvis Marcus Allbäck som klev fram.

Om man ställde alla världens män på en linje och bad någon peka ut Zlatan Ibrahimovic så hade nio av tio pekat på Marcus Allbäck och sagt:

- Det är inte han.

Allbäck är, på gott och ont, allt som inte Zlatan är - och Zlatan är, på gott och ont, allt som inte Allbäck är. Som spelare, som människor. I går var den briljante liraren från Malmö bortrest, och den väluppfostrade måltjuven från Hovås fick jobbet att rädda en förbundskapten från vargarna.

Det var 20 minuter från katastrof, en felträff från en skenande kris.

Allbäcks 1-0-mål var en dröm, efter ett kanonanfall och en halvvolley och 48 sekunder. Sedan missade han fler klara chanser än jag sett någon svensk spelare göra sedan Andreas Andersson gjorde fyra - och borde gjort tolv - mot Degerfors.

Det var felträffar, felstudsar, fel, fel och fler fel. Sverige spelade ganska bra i inledningen, flyttade boll och hittade instick i straffområdet. Men inget hjälpte, och till slut vandrade Allbäck en bit ner i planen och slog en passning mitt i Frick. En snabb Maradona-rush och två tröga mittbackar senare var det 1-1.

Det skulle ju inte gå så.

En chans för ”Gruppen”

Matchen i går var en chans för ”Gruppen” att visa moral och sluta upp i de där räta leden som förbundskapten Lagerbäck förstärkt. Moralen var det inget fel på, men matchen visade åter och om igen att Sverige är ett tekniskt utfattigt land.

Planen var hemsk och det var svårspelat, men mot ett lag som Liechtenstein måste bolltempot upp en nivå.

Sverige sänkte det.

I spelbyggnaden användes konstant två-tre tillslag för mycket. Det var omständligt, ingen vågade utmana och slå sin motståndare; vare sig med passning eller dribbling. De pratade om "tålamod" efteråt, men det handlade lika mycket om bristande teknik.

Jag är inte alls säker på att det sett bättre ut med de hemskickade lirarna på planen, men matchen var ett bevis på att Sverige inte har råd att vara utan spelare med känsliga, snabba fötter (å andra sidan har Sverige inte heller råd med spelare som sprider oro - där har ni något för Lagerbäck att fundera på). För mig är Zlatan Ibrahimovic, om han vill och bär sig vettigt åt, fortfarande given i ett svenskt landslag.

Efter kvitteringen gick tiden, trubbig och trist, och Mario Frick började allt mer framstå som Liechtensteins monster - en klassisk svensk fotbollsrysare.

Jag trodde att Sverige valde att inte pressa högt för att kunna behålla en yta när de väl vunnit bollen, men så var det inte och då förstår jag inte varför man inte satte hårdare press. Liechtenstein är inte FCZ, men de är inte AC Milan heller.

Sverige borde lett med 4-0 efter 25 minuter, men hade 1-1 efter 69.

Det vårades för Liechtenstein.

Kunde ha fått coacha duvor

Vårt landslag har gjort sämre matcher mot svagt motstånd förut (Luxemburg, om ni minns), men fotboll handlar fortfarande väldigt mycket om resultat. Två förlorade poäng mot Liechtenstein hade varit en enkel biljett rakt ner i ingenting.

Han räddade sin auktoritet genom att skicka hem tre viktiga spelare, men med 1-1 mot Liechtenstein på hemmaplan hade han fått använda den auktoriteten till att coacha duvor i parken.

Han förstod, naturligtvis:

En poäng hade gett honom en omöjlig arbetssituation som förbundskapten.

Inte nödvändigtvis för att han gjorde några stora misstag i går.

Presspelet var för mesigt, tempot för lågt och tekniken för dålig. När Lagerbäck skickade hem trubbeltrion gav han upp flera alternativ, och han kunde stått naken på Avenyn i dag.

Däremot: de som ropar på trebackslinje ser inte att a) det hade känts jobbigt att spela med Teddy Lucic ensam mot blixtsnabbe Mario Frick och b) att ytterbackarna har en offensiv frihet i 4-4-2 som de inte har med trebackslinje.

Nu kom Anders Svensson in sista halvtimmen och var lika bra som han var värdelös i Riga. Anders spelade enkelt, snabbt, rakt, Sverige blev lite bättre - och till slut lyckades Marcus Allbäck träffa fel på rätt sätt.

Det var 20 minuter kvar, och Lagerbäck kunde börja andas igen.

Spanien förlorade i Belfast, Sverige tog tre poäng, Sverige leder gruppen.

Och det är fortfarande allt som spelar någon roll.

Läs mer om EM-kvalet:

Simon Bank