... men nu sågar han Ljungbergs kaptensroll

Foto: AP
ngen viktig sak" "Ibra" förklarar att han kommer, gör sitt jobb och går hem. Lagkapten vill han inte bli.
FOTBOLL

GÖTEBORG. "En stor ära och väldigt kul", tycker Fredrik Ljungberg om sitt lagkaptensuppdrag.

Zlatan Ibrahimovic håller inte riktigt med.

- För mig är det ingen viktig sak vem som är lagkapten och det tror jag inte de andra spelarna tycker heller, säger Zlatan.

Efter att Olof Mellberg avgått utsåg förbundskaptenerna Fredrik Ljungberg, 29, till landslagets nye lagkapten. Hittills har Fredrik tagit sin roll på stort allvar.

- En stor ära och väldigt kul. Som kapten har man ett ansvar att om saker och ting inte fungerar är det jag som ska försöka ändra på det, sa Fredrik efter 1-0 mot Lettland i EM-kvalet.

"Inget att diskutera"

I samband med Lettland-matchen recenserade Fredrik sina lagkamrater och lät nästan som en förbundskapten i sina uttalanden.

Nu har Zlatan Ibrahimovic uttalat sig om Lars Lagerbäcks kaptensval. Innan han blev hemskickad från landslagssamlingen i Göteborg mötte han pressen - och han lät inte särskilt imponerad.

- Lasse utsåg kapten och vice kapten, sedan var det klart. Det var bara att acceptera och inget att diskutera. För mig är det ingen viktig sak vem som är lagkapten och det tror jag inte de andra spelarna tycker heller, säger Zlatan.

Skulle du vilja vara lagkapten?

- Nej, jag är inte den typen som ska vara kapten. Jag kommer dit, jag gör mitt jobb, jag går hem.

Vilka typer ska vara lagkaptener då?

- De som"(skratt)"tar tag i allt och tar ansvar. Men lagkapten i Sverige är en helt annan sak än lagkapten i Inter eller Juventus. Där är kaptenen "bossen" och allt går via honom. Vill man något pratar man med kaptenen. Det fungerar inte på samma sätt i Sverige. Till exempel i Juventus, där är Del Piero kapten. Är han bänkad är han fortfarande kapten. Det är en helt annan nivå.

Men Fredrik är väl ganska mycket "boss", är han inte det?

- Det får du fråga honom om.

Vad tycker du?

- Han är kapten.

Men hur tycker du att han skötte han sig mot Lettland? Någon skillnad jämfört med Olof Mellberg?

- Det är väl sak samma, båda är ledare, båda försöker pusha spelarna. Det är bara positivt, säger Zlatan.

Lars Lagerbäck ser inga problem med att Ljungberg låtit nästan som en förbundskapten inför och efter matcherna.

- Fredrik har ju vuxit in i kulturen i England där lagkaptenen har en helt annan position och status. Jag har inte hört exakt vad Fredrik sagt, men det är väl möjligt att han känner att det åvilar en lagkapten att uttala sig, säger Lars Lagerbäck.

Titta, Zlatan - alla andra hyllar Freddie

Robert Laul