Ibrahimovic: Det var ett svårt men viktigt beslut

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic, 25, brukar vara spontan.

Den här gången tog han sig tid, tänkte efter och bestämde sig sedan för att tacka nej till svenska landslaget.

- Det var ett svårt men viktigt beslut - för mig själv, för mina supportrar, för var jag kommer ifrån och för min egen historia, säger han.

Sportbladet avslöjade redan ett par dagar efter att Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian Wilhelmsson blivit utkastade från landslaget att Zlatan ville ha någon slags ursäkt från landslagsledningen för att återvända till Blågult.

I går visade det sig att Zlatan Ibrahimovic höll fast vid den ståndpunkten.

I ett telefonsamtal med förbundskaptenen Lasse Lagerbäck meddelade Zlatan att han inte ställer upp i de kommande EM-kvalmatcherna mot Spanien och Island.

Bad om ursäkt

Orsakerna bakom beslutet återges av agenten Mino Raiola, men orden kommer direkt från Zlatan:

- Zlatan säger att han inte känner sig bekväm med att återvända till landslaget för det handlar om förtroende mellan spelaren och förbundet - och det förtroendet finns inte just nu.

I förra veckan bad Zlatan Ibrahimovic om ursäkt för den sena utekvällen i Göteborg till lagkamrater, fotbollförbundet och fansen via ett pressmeddelande i Italien.

- Alla som känner Zlatan vet att ett sådant medgivande, ursäkten till alla, inte kommer fram hur lätt som helst. Men ingen från landslagsledningen eller förbundet tog emot den utsträckta handen, säger Mino Raiola.

Hur reagerade Zlatan då?

- Han sa att hans ursäkt inte bara kunde försvinna så lättvindigt. Att han inte bara kunde acceptera det, tacka ja och återvända som om ingenting hade hänt.

- Självklart är Zlatan väldigt ledsen. Han känner att hans beslut är tufft, speciellt mot hans unga supportrar.

Hjärtat styrde

- Zlatan erkänner att han gjorde fel när de gick ut den där natten, men att straffet inte stod i proportion till brottet. Man kunde straffat spelarna genom att låta dem besöka ett barnsjukhus eller hålla i en fotbollsskola för barn under ett par timmar av deras privata lediga tid.

Mino Raiola bad Zlatan Ibrahimovic att inte förhasta sig när han skulle fatta sitt beslut.

Vad tyckte du om landslagsspel som Zlatans rådgivare?

- Jag tycker att en stor spelare som Zlatan alltid ska spela för landslaget. Jag sa samma sak till Pavel Nedved när han valde att avstå att spela för Tjeckien. Jag försökte påverka honom under långa perioder att tänka om. Fansen förtjänar att få se Zlatan.

Hur motiverade han sedan sitt nej?

- Mitt hjärta sa till mig att inte åka. Ibland måste man stå upp för sina egna principer.

Michael Wagner