Det är lite Sophia Loren över Lasse Lagerbäck

Sandlin om den växande Ibrahimovic-krisen

FOTBOLL

Nej, nej, nej...

Det var lite Sophia Loren över Lasse Lagerbäck, när han på tisdagen kommenterade sin senaste skapelse - EM-kvaltruppen mot Spanien och Island.

Vi äldre minns ju Sophia Lorens ord: "Jag kan säga nej på tolv språk. Det räcker för en kvinna."

Lasse Lagerbäck sa igår sitt nej bara på svenska.

Frågan är om det räcker för en man vid namn Ibrahimovic.

Det var NEJ till att åka till Milano och träffa Zlatan öga-mot-öga för att lösa den nuvarande krisen.

Det var NEJ till att ringa Zlatan i det här läget, det var NEJ till att ens ringa honom om både Elmander och Allbäck skulle bli skadade.

Det var NEJ som svar på frågan om han tror att Zlatan inte vill komma tillbaka så länge han, Lagerbäck, är landslagsbas.

Det var självklart ett NEJ på den numera obligatoriska frågan om han ångrar beslutet att skicka hem Zlatan & Co efter det sena födelsedagsfirandet i Göteborg.

Jag kan förstå Lasse Lagerbäck om han tröttnar på frågor som den sista.

Han hade nog tänkt sig att nu kunna gå vidare till nästa ruta i det här spelet, men det gick inte alls.

Någon övertalningskampanj kommer han inte att ägna sig åt, och för en gångs skull är vi överens; den andre Lasse och jag.

Skapade omöjlig situation

Lagerbäck gjorde sitt misstag, när han skapade den här omöjliga situationen med sin överreaktion i Göteborg; 1-0 till Lagerbäck.

Ibrahimovic hämnades för det stränga straffet med att inte ställa upp i EM-kvalmatcherna mot Spanien och Island; 1-1 i prestigekampen.

Nästa svenska landskamp av betydelse spelas inte förrän i Belfast 28 mars 2007, och inte förrän så dags behöver den här konflikten vara löst.

I prestigematchen har båda nu gjort varsitt mål - eller om man så vill kalla dom självmål.

Resultatet är alltså oavgjort och ingen har tappat ansiktet mer än den andre, och livet bör gå vidare.

Alltså ska Lagerbäck INTE ringa Zlatan i dag, han ska INTE omedelbart uppsöka honom på något hemligt kafé i nån Milano-förort och snacka ut, han ska INTE fjäska för divan från Rosengård.

Om båda nu verkligen menar vad dom officiellt säger, så ska dialogen däremot fortsätta i de normala

veckosamtalen per telefon, och naturligtvis ska Lagerbäck någon gång i november-december passa på att besöka "Ibra" i hans Inter-miljö.

Som den brittiske premiärministern och eftergiftspolitikern Neville Chamberlain någon gång bittert tvingades konstatera:

"Det behövs minst två för att stifta fred, medan en enda kan starta ett krig".

Sofistikerad markering

Tycker ändå att Lagerbäck gjorde en liten sofistikerad markering i den nu uttagna truppen. Den var på 21 man, inte 22.

Något man får ta som man vill...

Till sist måste man ändå fråga sig hur dålig Heerenveens Lasse Nilsson var, när han i helgen - 0-1 och utbytt efter 75 minuter borta mot Utrecht - specialstuderades av Roland Andersson utan att komma med i truppen.

Regeln verkar annars vara att så fort nån av Andersson/Lagerbäck tittat närmare på någon speciell spelare utomlands, så kommer han omedelbart med i nästa uttagning.

Gårdagens "skräll", Basels Daniel Majstorovic, besiktades i helgen av Lagerbäck när Basel slog FC Aarau med 3-1 och Majstorovic, enligt klubbens hemsida, såväl drällde med bollen som slarvade med markeringen.

Majstorovic kom ändå med - Per Nilsson, succéback i norska Odd Grenland, kom däremot inte med.

Detta beror inte på att Lagerbäck/Andersson själva sett honom dålig utan på att Norges förre förbundskapten Nils Johan Semb, Lagerbäcks "öga" på andra sidan Kölen, bedömt honom för svag.

Ibland verkar Norge ligga väl långt bort för en resa...

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM