Förgiftad på galan

Ljungberg fick anfall en timme före match: "Jag kan inte se"

FOTBOLL

LE MANS/STOCKHOLM. Fredrik Ljungberg fick i sig ost på Fotbollsgalan.

Trots att han spydde tre gånger gick migränen inte att stoppa.

Attacken kom en timme före avspark mot Elfenbenskusten.

- Jag ville verkligen spela den här matchen, sa Fredrik innan han lämnade Le Mans för biltransport till hemmet i London.

Foto: STELLA PICTURES
HÄR ÅT HAN OST I samband med Fotbollsgalan i måndags åt Fredrik Ljungberg av maten som serverades. Han visste inte att maten innehöll ost - något som Ljungberg är allergisk mot. I går tvingades Ljungberg avstå matchen mot Elfenbenskusten.

Migrän kan bryta ut av olika anledningar, bland annat på grund av en allergisk reaktion. Fredrik Ljungberg är allergisk mot ost och fick av misstag i sig ost under Fotbollsgalan.

Sportbladet har talat med serveringspersonalen som jobbade på Hovet i måndags.

- Fredrik Ljungberg kom springandes och bad om vatten. Han var helt röd i ansiktet och drack mycket innan han spydde tre gånger i en papperskorg. Han spydde tre gånger för att försöka få upp maten, berättar en servitör.

Räknade med spel

Det ingick ost i huvudrätten som var kyckling med majs- och potatispolenta. Enligt uppgifter hade Fredrik missat att förvarna hovmästaren om sin allergi.

- Jag tål inte ost, jag får migrän av det. Antingen åker jag i väg med en ambulans om 40 minuter eller så är allting lugnt, sa Fredrik till personalen.

Nu kom smällen två dagar senare.

- Vanligtvis kommer reaktionen inom det närmsta dygnet men kan även komma senare. Det är vanligt att en allergisk reaktion yttrar sig i form av migrän. Speciellt när det handlar om olika typer av ädelostar och särskilt i kombination med alkohol, säger Peter Odebäck, specialist på allmän medicin och väl insatt i allergifrågor.

Fredrik Ljungberg mådde bra hela tisdagen och halva onsdagen och räknade med spel mot Elfenbenskusten. Men fem minuter in på uppvärmningen joggade han bort till förbundskapten Lars Lagerbäck:

- Jag tror det är migrän på gång, sa han.

Några minuter senare var saken klar.

- Jag kan inte se ordentligt, sa Ljungberg och fick ledas in i omklädningsrummet av landslagsläkaren Magnus Forssblad.

- När jag kom in i omklädningsrummet låg Fredrik på en brits och mådde väldigt dåligt, säger landslagschefen Lars Richt.

Ljungberg har tidigare fått avstå matcher i klubblaget Arsenal på grund av migrän, men det är första gången han missar en landskamp.

- Fredrik får ju väldigt tuffa anfall så det var inget att göra, säger Lars Lagerbäck.

"Bra sitta i mörk bil"

Det var en besviken lagkapten som lämnade Le Mans strax innan landskampen skulle börja.

- Det är klart jag är besviken. Jag hade sett fram emot att spela eftersom jag inte gjort det på länge. Jag ville verkligen spela den här matchen, sa Fredrik enligt landslagschefen Lars Richt.

Sedan tidigare hade Fredrik Ljungberg bestämt med en kompis att bila till London från Le Mans i nordvästra Frankrike.

- Det är bra för Fredrik att sitta i en mörk bil eftersom migränen gör honom känslig för ljus, säger landslagsläkaren Magnus Forssblad.

Kennedy Bakircioglü ersatte "Freddie" i matchen som slutade 1-0 till Elfenbenskusten efter ett vackert nickmål av Chelsea-stjärnan Didier Drogba.

- Det är klart att vi saknade en spelare av Fredriks kaliber, menar förbundskapten Lars Lagerbäck.

"Förbannelsen" över Guldbollen

´Förbannelsen´över Guldbollen

Fredrik Ljungbergs migränattack är det senaste av exempel där en nybliven Guldbollenvinnare drabbats av otur:

Marcus Leifby, Robert Laul