”Svårt med kvinna som ny kapten”

Lagrell om Lagerbäcks ersättare: Fler män aktuella

FOTBOLL

Kommer nästa förbundskapten efter Lars Lagerbäck vara kvinna?

Idén lanserades i gårdagens Aftonbladet.

– Det tror jag blir svårt, säger förbundsbasen Lars-Åke Lagrell.

Lars-Åke Lagrell.

Det är kolumnisten Carl Hamilton som i gårdagens Aftonbladet skriver att Lars Lagerbäcks efterträdare borde vara kvinna.

– En kvinna i ledningen för våra blågula hackkycklingar skulle förvandla dem till revanschsugna monster, ivriga att visa varje tvivlare och särskilt sina motståndare, att målmedvetenhet och hänsynslöshet är deras främsta kvalitet, skriver Carl Hamilton.

Men förbundsbasen Lars-Åke Lagrell ger inte mycket för resonemanget.

– Den teorin känns inte särskilt genomtänkt, kommenterar Lagrell.

– De som är insatta i vår verksamhet vet att det är väldigt många fler män än kvinnor som är aktuella. Därför tror jag det blir svårt, säger Lagrell.

”Positiva effekter”

Enligt Lagrell skulle fotbollsfansen dessutom ha problem att acceptera en kvinna vid rodret för Blågult.

– Det finns många positiva effekter med en kvinnlig förbundskapten, det skulle till exempel påskynda vårt arbete att göra fotbollen mer tvåkönad. Men jag tror att fotbollsälskarna hellre skulle se andra insatser för att uppnå det, säger Lagrell.

Inga namn

Lars-Åke Lagrell tror inte att det blir någon kvinnlig förbundskapten under hans tid som förbundsbas – det ligger längre bort i tiden.

– För min del har könet ingen betydelse. Jag ser gärna en man som kapten för kvinnorna och vice versa. Men det finns ett inbyggt motstånd att riva vissa barriärer och det är knappast troligt att det sker under min tid. Men det betyder inte att jag är motståndare till en sådan utveckling, säger Lagrell.

Det troliga är att Lars Lagerbäck kliver av som förbundskapten efter ett eventuellt EM-slutspel 2008.

– När jag blev ordförande 1991 var det ingen som brydde sig vem som blev förbundskapten. Vi kunde i lugn och ro tillsätta den vi trodde på. Nu är det ett helt annat intresse för de frågorna. Men det är naturligtvis en positiv utveckling, säger Lagrell.

Kan du nämna någon kvinnlig kandidat?

– Det vill jag inte göra. Men jag vill inte nämna någon man heller. Frågan är inte aktuell eftersom Lasse och Roland har kontrakt, säger Lars-Åke Lagrell.

Domanski Lyfors: Jag skulle svara ja – ingen tvekan

1. Skulle du kunna tänka dig att ta över svenska herrlandslaget?

2. Finns det någon fördel med att ha en kvinna som förbundskapten för herrarna?

Robert Laul