Sex matcher vi minns

Kommer du ihåg de här klassiska matcherna?

1 av 3
FOTBOLL

”Slakten i Parken” 1994, Tomas Brolins supermål i hemma-EM 1992 och ”Due–Due” i Portugal 2004.
  Matcher mot grannen Danmark har alltid kittlat.
  Här är några minnesvärda matcher vi svenskar kommer ihåg – och några som vi vill glömma.

”Due-Due”

Sista matchen i gruppspelet i EM i Portugal. Förutsättningarna var glasklara. Spelade Sverige-Danmark 2–2 skulle båda lagen gå vidare. Italien som jagade en kvartsfinalbiljett var övertygade om att de nordiska skulle spela 2–2. Och konspirationsteorierna från Italien haglade.

När sedan matchen slutade oavgjort, 2–2, gick italiensk media, förbund och fans hårt åt. ”Due-Due” gick att läsa överallt. Nordbor var inte populära i Italien.

Matchen, som spelades i ett regnigt Porto, blev dramatisk. Kim Källström startade på innermittfältet och hade svårt på det blöta underlaget. Danmark inledde bäst och John Dahl Tomasson dundrade in 1–0 efter 28 minuters spel. Sverige var i det läget det sämre laget, men Henke Larsson tog Sverige tillbaka in i matchen när han kvitterade till 1–1 med en bergsäker straff bakom Thomas Sörensen på tilläggstid i första halvlek

När Tomasson återigen gav Danmark ledningen såg Sverige ut att tappa kvartsfinalbiljetten. Men inhopparen Mattias Jonson frälste en hel nation när han tog till vara på en målvaktsretur och tryckte in 2–2. Matchklockan stod då på 89 minuter. Karriärens viktigaste mål för Kumla-sonen. Efter matchen firade svenskar och danskar avancemanget ihop – italienska fans grät över uttåget ur turneringen.

Sverige-Danmark 2–2 EM-slutspel (22 juni 2004)

Sverige:

Henrik Larsson straff, Mattias Jonson )

Danmark:

Jon Dahl Tomasson (2).

Publik:

26 115 (Porto)

Lång nolla sprack

383 minuter tog det – sedan sprack nollan för nye förbundskaptenen Tommy Söderberg.

Med andra ord var det ett efterlängtat mål Fredrik Ljungberg gjorde när han nickade in ledningsbollen.

Matchen, som spelades på ett fullsatt Malmö Stadion, var Danmarks genrep inför Frankrike-VM. Sverige ville ta en skalp av en klar VM-nation och det märktes i inställningen.

Henrik Larsson var magnifik på mittfältet. Henke var regissören bakom Ljungbergs 1–0 och Jörgen Petterssons 2–0-mål. Efter matchen kallades Pettersson för ”Danskdödaren” efter att ha gjort även 3–0. Det avslutande målet var en delikatess av Skåne-pågen. Först en skottfint, sedan bollen mellan benen på Peter Schmeichel som var totalt bortfintad. Förbundskaptenen Tommy Söderberg var lyrisk efter matchen, som blev starten på en lång svensk segersvit.

Sverige-Danmark 3–0 (28 maj 1998)

Mål:

Jörgen Pettersson (2) , Fredrik Ljungberg.

Publik:

25 258 (Malmö).

Slakten i Parken

I programmet stod det vänskapslandskamp. Men Sveriges VM-genrep blev allt annat än vänskapligt. Det danska laget som missat VM spelade för sin heder och stolthet. I en miniturnering gavs möjligheten för de regerande Europamästarna att visa att VM-lagen Sverige och Norge hade sina övermän inom Nordens gränser.

Från matchstart märktes det vilket lag som hade viljan att vinna. Danskarna var aggressiva och satsade stenhårt i varje närkamp. Men matchen var inte ful. De skador Sverige åkte på var mer av det olyckliga slaget.

Första spelaren att lämna in var Pontus Kåmark. Den svenske ytterbacken åkte på en smäll i nacken och fick en lättare hjärnskakning.

I paus tvingades Joachim Björklund lämna in med ömmande ljumskar.

I början av den andra halvleken fick lagkaptenen Jonas Thern en smäll på vristen av Flemming Povlsen och linkade ut skadad.

Några minuter senare åkte Roger Ljung på en smäll. I en nickduell knockades backen och fick bäras ut på bår. Två små frakturer under vänsterögat var första diagnosen.

Förbundskapten Tommy Svensson såg sitt VM-lag gå upp i rök.

Danmark gjorde segermålet genom Michael Laudrup i den 54:e minuten efter ett taffligt ingripande av Thomas Ravelli. Media gick hårt åt Ravelli efter matchen och ville se Lasse Eriksson i målet. En och en halv månad senare hyllade samma media Ravelli som slog sina kritiker på fingrarna rejält.

Danmark-Sverige 1-0 träningslandskamp 26 maj 1994

Mål:

Michael Laudrup.

Publik:

28 689 (Köpenhamn)

Brolin frälste Råsunda

Matchen var den första mellan arvfienderna Danmark och Sverige i tävlingssammanhang på 44 år. Den förra gången lagen möttes vann Sverige med 4–2 på väg mot OS-guldet i London 1948.

Matchen, på ett utsålt och kokande Råsunda dränkt i solsken, fick EM-turneringen att tända till rejält. Sverige tog kommandot från start och spelade ut danskarna fullständigt. Martin Dahlin hade ett gyllene läge att pricka in 1–0 efter 23 minuter men skottet gick just ovanför ribban. Först efter 35 minuter fick Danmark till lagets första målchans.

Efter en knapp timmes spel slog Jonas Thern en djupledsboll. Martin Dahlin fick tag på bollen och passade in den till framrusande Tomas Brolin som ensam med framstörtande Peter Schmeichel tåade in den i mål. Brolin stod för den klassiska målgesten ”piruetten” och Råsunda var i extas. För Sverige slutade turneringen i semfinal. För Danmark slutade turneringen med succé efter finalseger mot Tyskland.

Sverige-Danmark 1-0 EM-slutspel (14 juni 1992)

Mål:

Tomas Brolin

Publik:

29 902 (Råsunda).

Revansch för Sverige i för-EM

Sverige tog gruvlig revansch för plattmatchen mot Danmark för två år sedan. Då vann Danmark med 6–0 efter strålande match. I Idrottsparken i Norrköping var det bara ett lag på planen – Sverige. Tommy Svenssons lag vann med 4–0 inför endast 7 849 åskådare.

Matchen mellan lagen var om tredje pris i för-EM. Tomas Brolin hade klivit ner på mittfältet och dominerade matchen mot ett blekt och håglöst danskt lag. Tvåmålsskytten Martin Dahlin stod i centrum. Före matchen blev han utbuad – på hemmaplan! Veckan innan turneringen hade MFF-spelaren tvingats löpa gatlopp i massmedia, anklagad för vårdslöst spel i allsvenskan.

Nu tog ”riksbusen” rejäl revansch. Dahlin var inblandad i alla fyra målen och blev ”Danskdödare nr 1”. Efter matchen slängde han slängkyssar till publiken. Från bov till hjälte på 90 minuter.

Sverige-Danmark 4–0 15 juni 1991

Mål:

Martin Dahlin 2, Kennet Andersson, Tomas Brolin.

Publik:

7 849 Norrköping.

Dansk uppvisning i Parken

Trenationsturneringen i Köpenhamn är en match som vi svenskar helst av allt vill glömma. Men en match danskar vill komma ihåg och njuta av. Sverige blev totalt avklätt på Parken och förlorade med 6–0. Förlusten var den största sedan 1955 (förlust med samma siffror på Råsunda mot Sovjet).

Förbundskaptenen Olle Nordin använde matchen som ett ”experiment”. Johnny Ekström spelade yttermittfältare till höger, Lasse Eriksson stod i målet och Jonas Thern var bänkad. När matchen sattes igång märktes det. Danmark, anförda av spelgeniet Michael Laudrup, spelade ut svenskarna totalt.

Det danska anfallsparet Fleming Povlsen/Lars Elstrup stod för fyra mål. Matchen var en av Robert Prytzs sista i svenska landslaget. Den ”runde” skåningen blev petad till VM Italien ett år senare.

Danmark-Sverige 6–0 (14 juni 1989)

Mål:

Fleming Povlsen 2, Lars Elstrup 2, Henrik Andersen, Michael Laudrup.

Publik:

15 200 Parken.

Alla möten Sverige-Danmark

Skandalen i Parken den 2 juni minns vi alla - matchen fick avbrytas efter att domaren blivit attackerad av en dansk huligan. Sverige tildömdes segern med 3-0.