Landslagsläkaren: Kan inte få bättre vård

FOTBOLL

Marc Phillipon är kirurgen som delvis kan avgöra Sveriges EM-öde.

– Tobias Linderoth kan inte få bättre vård. Phillipon är världsledande på höftoperationer, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Valentin.

I dag sent på eftermiddagen svensk tid utför Marc Phillipon artroskopin (titthålsoperationen) på Tobias Linderoth i Vail.

– Ingreppet är indelat i två faser. Först kommer Phillipon gå in i höften för att se vad det är för skada egentligen. Det har vi inte kunnat fastställa på de olika röntgenbilderna, säger Anders Valentin.

– Sedan kommer han med stor sannolikhet passa på att åtgärda det som är fel vid samma tillfälle.

Vad kirurgen gör inne i höften styr sedan också hur lång tid det tar innan mittfältaren kan vara tillbaks på fotbollsplanen.

”Borta minst två månader”

– Operationen kan handla om att reparera något som är skadat eller ta bort något som är i vägen. Det är en slags uppstädning, beroende på vad man hittar, säger Valentin.

Landslagsläkaren är lugn när det gäller kompetensen hos den kanadensiskfödde kirurgen.

– Marc Phillipon gör enbart titthålsoperationer i höften, året runt. Han är den bäste som finns när det gäller de här bitarna.

Direkt efter ingreppet inleds rehabilitering på plats i Vail.

– Det handlar om att få upp rörligheten i höften, men utan belastning. Sjukgymnaster hjälper till med övningar och det finns även speciella maskiner, säger Anders Valentin.

Sedan blir det en kamp mot klockan för Linderoth för att hinna bli spelklar till EM.

– Mindre än två månader tror jag inte att det handlar om. I värsta fall kan Tobias vara borta i sex månader, säger Anders Valentin.