”Vi var passiva”

Sverige chanslöst mot USA i natt

Foto: REUTERS
Platt fall Mattias Bjärsmyr och Drew Moor i en något annorlunda närkamp.
FOTBOLL

CARSON, LOS ANGELES. Sverige var chanslöst mot USA och föll med 2-0 inför 14 878 åskådare på Home Depot Center i Los Angeles.

Även de mer rutinerade svenskarna hade klara problem att hänga med i matchen som spelades natten mot söndag svensk tid.

– Vi var passiva i början, säger assisterande förbundskapten Roland Andersson.

Foto: AFP
Clarence Goodson efter 2–0-målet på straff.

Det dröjde en halvtimme innan Sverige skapade sin första målchans; en låg frispark från Anders Svensson som Brad Guzan i USA:s mål tvingades styra till hörna.

Fram till dess var Sverige inte med i matchen. USA var tuffare, snabbare och skickligare och rullade upp anfall efter anfall längs den svenska vänsterkanten.

1-0-målet i 15:e minuten var rättvist, väntat och kom efter en vänsterhörna. Rami Shaaban räddade visserligen Pat Noonans nick vid första stolpen men Eddie Robinson vräkte upp returen i nättaket. Shaaban var chanslös medan de svenska utespelarna agerade passivt, i synnerhet Mattias Bjärsmyr och Andreas Johansson.

”Kommer med fart och fläkt”

USA hade ytterligare ett par chanser att utöka sin ledning men 1-0 stod sig halvleken ut.

– Vi var passiva i början. Men det är sådana amerikanska idrottsmän är, de kommer med fart och fläkt, säger Roland Andersson.

Sverige avslutade första halvlek på ett betydligt bättre sätt, började hålla bollen inom laget och hittade ytor på högerkanten genom fina samarbeten mellan Mikael Lustig och Niclas Alexandersson.

Pontus Wernbloom hade Sveriges klart bästa målchans: Anders Svensson slog frisparken, Rade Prica nickpassade och Wernbloom blev helt fri men Brad Guzan kom ut snabbt och täckte skottet.

– Man kunde önskat att vi kvalitetsmässigt varit lite bättre och satt de chanser vi hade. Det måste man göra i sådana här sammanhang, säger Roland Andersson.

Andra halvlek började som den första – med amerikansk dominans. 2-0 kom redan i 48:e minuten, straff av Landon Donovan, hans 35:e landslagsmål, därmed blev han USA:s meste landslagsmålskytt genom tiderna.

Onödig straff

Återigen uppträdde det svenska försvaret passivt och Mattias Bjärsmyr orsakade den onödiga straffen.

– Det är alltid skittrist att förlora, men vi mötte ett ganska bra lag. De var snäppet bättre, säger Roland Andersson.

Anders Svensson var Sveriges mest framträdande spelare i en match där USA – med enbart spelare från amerikanska ligan – var bättre på nästan samtliga positioner. Även rutinerade svenskar som Daniel Andersson och Niclas Alexandersson hade svårt att hänga med.

Assisterande förbundskapten Roland Andersson var ändå nöjd med spelarnas insats totalt sett:

– Jag är nöjd med hur vi genomförde matchen, både inställningsmäsigt och karaktörsmäässigt. Jag tycker att vi stod upp hela matchen, vi skapade lika mycket chanser som dem utslaget över hela matchen. Vi hängde med bra och var med i matchen.

FAKTA

Plusguiden

Rami Shaaban

Mikael Lustig

Mattias Bjärsmyr

Peter Larsson

Oscar Rönningberg (61)

Niclas Alexandersson (45)

Daniel Andersson

Anders Svensson

Andreas Johansson (61)

Rade Prica (61)

Pontus Wernbloom (79)

Ersättare:

Viktor Elm (46)

Behrang Safari (61)

Samuel Holmén (61)

Johan Oremo (61)

Andreas Dahl (79)

ARTIKELN HANDLAR OM