”Ta inte med Andersson”

Populistiskt– men vi har bättre mittfältare

FOTBOLL

CARSON, LOS ANGELES. Årets januariläger är över.

Efter två veckor med landslaget har jag gjort mig förtjänt av att få ställa ett antal krav.

Men först en liten summering.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Daniel Andersson är mer eller mindre given i Sveriges EM-trupp men Sportbladets Robert Laul skulle vilja se att någon annan tar hans plats: ”Av den enkla anledningen att nu finns det bättre, svenska mittfältare”.

Det började med en hyfsad insats mot ett ganska dåligt Costa Rica (1–0), det slutade med en sämre insats mot ett betydligt vassare USA (0–2).

Däremellan ett tiotal träningspass i stekande sol, de flesta med bra kvalitet och hög intensitet.

– Ett väldigt bra läger, sammanfattade förbundskapten Lasse Lagerbäck.

Ett okej läger skulle jag säga, USA-insatsen drar ner betyget rejält.

Som jag skrev inför avresan: ”När förbundskapten Lars Lagerbäck i maj tar ut den 23 man stora EM-truppen har amatörerna ersatts av proffs och maximalt sex-sju spelare lär göra båda resorna”.

Jag står fast vid det och exakt hur jag resonerar kan ni se i sammanställningen intill.

Samuel Holmén tog det enskilt största steget och imponerade stort, medan Radé Prica, Andreas Johansson och Daniel Andersson måste spelat sig längre från EM-truppen.

Vad hände mer?

Djuric avbrott påverkar

Holmén, Stefan Ishizaki och Johan Wiland slarvade bort första dagen i Costa Rica, men det känns överspelat och konsekvensfritt.

Dusan Djuric bröt lägret och reste till nya klubben FC Zürich, det tror jag däremot påverkar hans framtida landslagskarriär negativt, även om spelaren oftast är maktlös i konflikten mellan klubblag och landslag.

Inga allvarliga skador kan rapporteras, förutom förbundskapten Lagerbäcks inflammerade höftled, den måste han göra något åt, så där kan han inte gå omkring när EM-lägret inleds i maj.

Till sist; mina krav:

Låt Samuel Holmén åka med till EM i sommar.

Jag skrev i min analys inför resan apropå mittfältarnas EM-chanser: ”En stark januariturnering kan ge plats åt någon annan, och gärna då en mittfältare som kan slå bananinlägg med vänsterfoten”. Samuel Holmén – enda vänsterfotade mittfältaren i januaritruppen – motsvarade förväntningarna både på träning och i match. Given i EM-truppen som jag ser det.

Ta inte ut Daniel Andersson i EM-truppen.

Det är vanligtvis en ganska vidrig och populistisk åsikt som förts fram av okunniga krönikörer och tyckare genom åren. Den har varit befogat ibland, oftast inte, men nu är det faktiskt dags att släppa fram bättre mittfältare. Av den enkla anledningen att nu finns det bättre, svenska mittfältare.

Stort steg för Oremo

Vänta med Johan Oremo.

Steget från att leverera i allsvenskan till att leverera i landslaget är stort. Johan Oremo har långt kvar. Som jag skrev före avresan: ”får jag gissa så här innan första träningsbollen är sparkad åker Oremo inte med till EM”. Det finns ingen anledning att ändra sig.

Följ Behrang Safari noga.

I dagsläget platsar han inte i en svensk landslagstrupp, men här bör förbundskaptenerna ha ögonen öppna och följa Safaris utveckling noga. I första hand för att den inte ska avstanna. Potential finns.

Testa Fredrik Stoor och Peter Larsson mot Turkiet.

Jag säger inte att de ska in i EM-truppen, men både Stoor och Larsson är värda att få åka med när det ”riktiga” landslaget möter Turkiet i början av februari. Inför resan skrev jag ”personligen är jag nyfiken på hur mycket HBK:s tuffing Peter Larsson vågar visa, samt vad som gör att Fredrik Stoor spelar match efter match från start i Rosenborg”. Svaren de gav i Costa Rica/USA var spännande.

FAKTA

Svenskarna på januariturnén och deras chanser till EM

GIVNA I EM-TRUPPEN

Anders Svensson

31, mittfält, Elfsborg, 86/15

Niclas Alexandersson

36, mittfält, IFK Göteborg, 105/7

Rami Shaaban

32, målvakt, Fredrikstad, 14/0

Daniel Andersson

30, mittfält, Malmö FF, 59/0

Kommentar: Det är väl som så att Daniel Andersson måste kliva av självmant för att något ska hända, men nog finns det bättre mittfältare att ta med till EM? Svensson, Alexandersson och Shaaban är viktiga EM-kuggar.

NÄRMARE EM-TRUPPEN

Samuel Holmén

23, mittfält, Bröndby, 6/1

Johan Wiland

27, målvakt, Elfsborg, 3/0

Kommentar: Holmén var egentligen ensam om att imponera så mycket att man nästan kan säga att han spelade till sig en EM-biljett. Wiland visade att han funkar som tredjekeper.

NÄRMARE BLÅGULT PÅ SIKT

Peter Larsson

23, försvar, Halmstads BK, 1/0

Fredrik Stoor

23, försvar, Rosenborg, 1/0

Mattias Bjärsmyr

22, försvar, IFK Göteborg, 2/0

Behrang Safari

22, försvar, Malmö FF, 2/0

Kommentar: Denna kvartett lär vara aktuell när Lasse Lagerbäck och Roland Andersson börjar titta på hur landslagtruppen ska för-yngras till hösten.

KOM LÄNGRE FRÅN EM

Andreas Johansson

29, mittfält, Ålborg, 16/0

Rade Prica

27, anfall, Ålborg, 14/2

Kommentar: Pålitliga truppspelare som är uppskattade av Lagerbäck. EM-aktuella vid skador på andra spelare, men deras insatser här tog dem inte närmare EM.

FÅR HOPPAS PÅ NYA CHANSER ATT VISA UPP SIG

Suleyman Sleyman

28, försvar, Hammarby 1/0

Stefan Ishizaki

25, mittfält, Elfsborg, 11/0

Pontus Wernbloom

21, anfall, IFK Göteborg, 2/0

Louay Chanko

28, mittfält, Hammarby, 1/0

Andreas Dahl

23, mittfält, Helsingborgs IF, 2/0

Oskar Rönningberg

21, försvarare, Helsingborg, 2/0

Johan Oremo

21, anfall, Gefle IF, 2/0

Dusan Djuric

23, mittfält, FC Zürich, 6/0

Kommentar: Ingen av de åtta spelarna gjorde bort sig något nämnvärt under träningsresan, men de visade heller inte så mycket att de kom närmare en plats i landslagstruppen. De får i stället hoppas på nästa års januariresa – eller att de genomgår en kraftig utveckling i sina klubblag under den kommande säsongen.

LAULS UTROPPSTECKEN

Viktor Elm

22, mittfält, Kalmar FF, 1/0

Mikael Lustig

21, försvar, Gif Sundsvall, 1/0

Kommentar: Långt från allt vad A-landslag heter, men båda överraskade positivt i mötet med USA. Lustig var fin i offensiven och Elm tog många mogna beslut.