Larsson tänker inte missa chansen igen

”Det gäller att ta för sig om man ska komma någon vart”

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
FOTBOLL

Istanbul (TT:s utsände)

I höstas kom chansen – och försvann.

Den här gången tänker Sebastian Larsson inte missa tillfället att visa vad han går för.

Och landskampen mot Turkiet är nästan sista chansen att slå sig in i EM-truppen.

Sebastian Larsson är fotbollstalangen från Eskilstuna som tidigt gick utomlands och som via steget från en bättre till en sämre klubb har hittat vägen till landslaget.

– Det var väldigt bra för mig som spelare att gå från Arsenal till Birmingham. Det var ett kliv från reservlagsfotboll till A-lagsfotboll. Jag var tvungen att ta det steget för att gå vidare. Vi lyckades ta oss upp i Premier league och den här säsongen har jag fått spela mycket, säger Sebastian Larsson, nyss framkommen till hotell Conrad ett långskott från Inönüstadion där onsdagens landskamp spelas.

– Visst är pressen där att vi ska hålla oss kvar. Just nu är vi nedanför strecket för första gången, men för mig som spelare har det varit perfekt. Jag känner förtroendet från tränaren. Man vågar misslyckas och då lyckas man på ett helt annat sätt också.

Mogen att ta en plats

Larssons framfart i Premier league renderade en plats i landslagstruppen redan i höstas i EM-kvalets slutskede. Men då fick han aldrig chansen.

Den kommer mot Turkiet. Med många etablerade borta och det sena återbudet från Christian Wilhelmsson ligger vägen öppen för Larsson till höger på mittfältet. För det är där han trivs som bäst.

– Självklart hoppas jag få speltid och visa förbundskaptenerna att jag är värd chansen. Jag ser det som att det här är en ärlig chans. Det är bara att försöka gå in och ta den.

– Det är ett väldigt bra tillfälle.

TT: Känner du dig mogen att ta en plats i landslaget?

– Absolut, utan tvekan. Jag har spelat mycket A-lagsfotboll kontinuerligt nu på en bra nivå. EM är det stora målet, att slå sig in i den truppen.

Presterar under press

Och förutom de rena fotbollskvaliteterna har 22-åringen uppenbarligen rätt psyke för uppdraget.

– Jag brukar vara som bäst när det gäller mycket. Hittills har det varit så i alla fall, säger han.

– Det handlar om att prestera på topp vid rätt tillfälle och ett tillfälle som på onsdag vore väl perfekt att prestera på bästa sätt.

Ett exempel på det är när han gjorde mål mot Tottenham i december med ett jätteskott från 35 meter. Det betydde 3–2 och segern.

Var det inbyggda självförtroendet kommer i från kan Sebastian Larsson inte riktigt svara på.

– Jag vet inte vad det beror på. Jag lämnade Sverige och tryggheten ganska så ung och det kanske beror på det, då gäller det att ta för sig om man ska komma någon vart.

Peter Wikström/TT