HOT ETT: MÅLVAKT

Lars Lagerbäck: ”Hoppas han får spela i B-laget”

Foto: ANDREAS BARDELL
Tränade ensamma Landslagets två burväktare tränade på sen egen sida av planen i går.
FOTBOLL

ISTANBUL. Det verkliga hotet mot Andreas Isakssons EM-form är om han inte ens får speltid med Manchester Citys B-lag.

Något som kan få Lars Lagerbäck att agera.

– Det är möjligt att vi kommer att prata med ”Svennis”, säger svenske förbundskapten.

En förutsättning för en ny EM-fest likt den i Portugal 2004 är att Sverige har en förstemålvakt i god form och med speltid i kroppen.

Andreas Isaksson har länge varit Sveriges förstamålvakt och har betydligt mer erfarenhet av stora mästerskap än konkurrenten Rami Shaaban.

Men ”Isaks” situation i Manchester City är inte direkt till fördel för det svenska landslaget; Sven-Göran ”Svennis” Eriksson har valt att satsa på unge Joe Hart som förstemålvakt.

Trots detta tackade ”Isak” nyligen nej till ett erbjudande om en utlåning till turkiska Galatasaray. Isakssons EM-chans ligger därmed i att göra bra ifrån sig i Manchester Citys B-lag som spelar match ungefär var tionde dag.

Ska kontakta

– Det är bara att respektera Andreas beslut. Han avgör själv var han vill spela sin fotboll och nu får vi hoppas att han får spela matcher med B-laget, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Räcker med B-lagsmatcher inför ett EM-slutspel?

– Det tror jag att det kan göra. Vi får följa Andreas på samma sätt som vi följer andra spelare. Sedan gör vi en bedömning vilken form de är i, säger Lars Lagerbäck.

Eftersom Manchester City har tre målvakter – förutom Hart och Isaksson även Kasper Smeichel – är det dock inte hugget i sten att Isaksson ens får stå i B-laget. En situation som föranleder Lagerbäck att ta kontakt med Citys svenska tränartrio.

– Vi har inte talat så mycket med Svennis, Tord eller Hasse men det är möjligt att vi kommer att göra det, säger Lars Lagerbäck.

Backe lugnar

Till Sportbladet säger Hasse Backe, assisterande tränare i City:

– Önskemål får de alltid komma med om de vill, men Isaksson kommer säkert få matchning i reservlaget om det inte blir utlåning till en Championshipklubb, säger Backe, som poängterar att det inte finns några konkreta förslag just nu.

Vilken kvalitet håller B-lagsmatcherna?

– Det varierar. Vi gör upp med motståndarna före matchen om hur många A-lagsspelare man ska ha med så nivån kan variera. Men det är engelsk fotboll, det är intensivt så målvakten hålls sysselsatt, säger Backe.

ARTIKELN HANDLAR OM