HOT TVÅ: FANSEN

Förbundet vill ha stängda träningar efter påhoppen

Foto: MAGNUS SANDBERG, MAGNUS WENNMAN
Bedrövad Trots att Anders Svensson inte sa något till sina lagkompisar om ”supportermobbningen” under VM 2006 så märkte flera att något inte var rätt. ” Men alla hörde vad som skreks på träningarna, det är klart det kanske påverkade oss också”, säger Mikael Nilsson.
FOTBOLL

ISTANBUL. Hotet mot en ny, svensk EM-fest handlar inte bara om skador och formdalar.

Även de svenska fansen kan utgöra ett problem.

EM 2004 spelade Sverige drömfotboll i flera matcher och var ytterst nära att nå semifinal, men föll på straffsparkar mot Holland. VM 2006 i Tyskland var inte lika lyckat.

”Anders påverkades”

För att alla spelare ska kunna prestera på topp hoppas nu Blågult slippa den supportermobbning som förekom mot Anders Svensson i Tyskland.

Fansen som besökte Sveriges träningar hade tröjor där Svenssons namn var överstruket och Kim Källströms ditskrivet. Det jublades när Kim kom in på planen men buades åt Anders.

– Det är klart att Anders påverkades. Det var inte bara fansen, det var även sådant som skrevs i tidningarna. Han fick ta mycket skit. Men Anders gick inte runt och gnällde inför oss, han höll det för sig själv, även om det var svårt, säger Mikael Nilsson.

Indirekt påverkades hela truppen av den märkliga stämningen.

”Hörde alla skrek”

– Anledningen till att fansen är där är ju för att stötta oss och få oss att prestera bättre. Men alla hörde vad som skreks på träningarna, det är klart det kanske påverkade oss också, man blev irriterad och förbannad. Men det var ju som det var, säger Nilsson.

Förbundskapten Lars Lagerbäck lyfte nyligen fram en idé om att stänga ute de svenska fansen från träningarna under EM i Schweiz/Österrike, en idé som Mikael Nilsson sympatiserar med.

– Som det var under VM hade jag köpt om ledningen stängt träningarna, det gick för långt.

Kan det räcka med att lyfta upp det här till debatt, för att bli av problemet?

– Jag har svårt att se att alla skulle lyssna. Man får väl ge alla en ny chans, sedan får man se hur det fungerar.

FAKTA

Anders Svensson

Ålder: 31 år. Familj: Hustrun Emma. Klubb: IF Elfsborg. Tidigare klubbar: Southhampton. Mästerskap: VM 2002, 2006, EM 2004. Landskamper/mål: 86/15. Landslagsdebut: 1999 mot Sydafrika.