Turkiet-Sverige – från försnack till eftersnack

FOTBOLL

Den första stora landskampen i EM-uppladdningen är avklarad och Sverige fick med sig 0-0 från Istanbul och mötet med Turkiet.

Marcus Berg, Fredrik Stoor och Sebastian Larsson fick chansen från start i en match som inte stod för något större underhållningsvärde.

Så här gick snacket...

21.38 Finland håller 1-1 mot Grekland på Cypern. Spanien-Frankrike står 0-0 en bit in i första halvlek. Ryssland är i Turkiet på träningsläger. Ingen rapport därifrån. 121 dagar, 19 timmar och 20 minuter kvar till EM i detta... nu! Det får bli slutordet här i från för i kväll. Snart får ni eftersnack i artikelform på nätet. Nästa landskamp för Sverige spelas alltså 26 mars på ett tomt Emirates Stadium i London. Brassarna står för motståndet och då lär Sverige mönstra bästa tänkbara lag om alla är i speldugligt skick. Det blir ett test med stort T. Alltså ett Test. Förhoppningsvis finns bloggen, eller live-rapporteringen, och jag på plats då. Jag lovade ju att lyssna lite extra på Glenn Hysén under kvällen. Han skötte sig som han brukar göra. Stabilt. Trevligt sällskap så där. Kom inte med några revolutionerande instick men det är väl svårt även för en expertkommentator att tända till ordentligt under en 0-0 match i februari. Och nu har Katsouranis gjort 2-1 för Grekland. Baxter för i helve... Vi hörs!

21.32 Väntar på lite spelarkommentarer från Istanbul. Raffe Edström summerar i Radiosporten: ”Ingen större fotboll vi fick se. Mycket slarviga passningar. Sverige startade bra men föll tillbaka och sen skapade vi inte så mycket offensivt. I andra halvlek spelar Sverige bättre offensivt. Elmander kommer in och rör om lite mer i anfaller. I det stora hela så är det en godkänd insats av Sverige”... ”Samtliga tre debutanter gör en klart godkänd insats. Ett extra plus till Fredrik Stoor då”, säger Ralf.

21.28 Johan Mjällby tycker Sebastian Larsson stärkte sina aktier. Jag håller med. En helt okej match av Birmingham-spelaren till höger på mittfältet. Kämpar och försöker hela tiden. Tuff konkurrens därute till höger. Både Chippen och Alexandersson lär finnas med i en EM-trupp och känns som lite bättre alternativ just nu.

SLUT 0-0. Igen. Nja. Ni som är vakna håller säkert med mig om att den här matchen är inget man ser om igen om man mot förmodat bandat den. Men en nolla är alltid en nolla. Det svenska försvarsspelet fungerade ju rätt hyfsat mot ett erkänt hemmastarkt Turkiet. Hansson och Majstorovic höll ihop det bra i mittförsvaret och hela backlinjen klarar sig klart godkänt. Offensivt hände inte mycket men vi har ju fyra växlar till att peta in med Ljungberg på mitten och Zlatan på topp. Elmander spelade ju bara en halvlek.

90 Isak ser ut att hålla sin första nolla på ganska länge. Träning räknas inte. Svensk hörna på tilläggstid.

89 Minuter kvar. Turkisk hörna från vänster. Isak bräker sina försvarare i rätt positioner och hörnan är... fruktansvärt dålig. Hysén fortsätter såga turkarna. ”Negativt intryck, tycker jag. Brukar ha bättre teknik. I den här matchen har den varit under all kritik. Har aldrig sett dom så dåliga”.

86 Polen leder mot Tjeckien med 2-0. Zappa över till Polsat eller något liknande om ni vill se mål. Lär inte mycket av den varan nere i Istanbul. Petter Hansson täcker ut en boll till inspark och trillar ut bland ett gäng fotografer utanför kortlinjen. Gregg Hansson, förlåt.

82 Ni läsarna håller inte med Lagerbäck. 77 procent, och det är mycket, tycker att Rami ska stå i EM. Jag håller med men det hinner hända mycket innan EM. Rami kommer säkert vara klar för Hammarby fyra gånger till innan han skriver på för Guif och Isaksson kanske får nöta bänk i Crewe. Samtidigt tycker drygt 81 procent er att Marcus Berg ska ha en plats i EM-truppen. Mmm.. Varför inte. Men vem ska väck? Rosenberg? Rade? Allbäck? Zla... hahaha... viiiisst..

80 Hysén ”tycker att Sebastian Larsson har gjort en bra match och ska nog ha en plats i EM-truppen”… Samtidigt ligger Micke Nilsson och skriker med kramp i benen.

77 Ganska tillknäppt nu. Turkiet ser inte speciellt intresserade ut längre. Sverige lite, lite hetare kanske. Vill lite mer.. men det händer å andra sidan inte så mycket. Inhoppare Andreas Andersson avgjorde nere i Turkiet 2001. Kanske dags för inhoppare... Dusan Djuric nu då. Är fortfarande på bänken dock.

77 Emre ut. Topal in. Noterat.

75 På väg mot 0-0 igen alltså. Som i EM 2000. Lika tråkigt? Jag kommer inte riktigt ihåg. Det här är inte någon större underhållning men frågan är om inte EM var sämre. Men å andra sidan fanns det lite nerv då. Och något att spela om och för.

73 Samuel Holmén får hoppa in. Kennedy ut. Kennedy har varit hyfsad men, om vi ska vara lite hårda, även bränt Sveriges kanske två bästa chanser i matchen. Sätt chanserna i EM så är du förlåten. Tre svenska byten gjorda, tre kvar.

72 Elmander kommer helt ren men det saknas något. Just det, bollen. Den rullar i från Elmander och målvakten Volkan hinner ut och slår undan. Inte alls långt borta ett solklart svenskt friläge.

70 Nja.. ingen bra hörna. Ny hörna. Den här gången för Turkiet som Majstorovic nickar bort.

68 Isaksson skickar upp en boll på läktaren. Hans fötter är inte de mest känsliga i fotbollseuropa. Här var han helt ohotad. Raffe kritisk ”han är inte bra på fötterna, Isak”... Hörna Sverige.

64 Har rattat in Radiosporten som direkt bryter för lite reklam för kvällens Karlavagnen. Missar nog det i kväll. Dag Malmqvist och Ralf Edström kommenterar. Fin duo. Radiosporten ligger fem-sex sekunder före tv-bilderna. Raffe är inte så nöjd, klagar på det dåliga passningsspelet

60 Behrang Safari får hoppa in. Ska vi kalla det här för en riktig landslagsdebut? Han spelade ju en del under USA- och Costa Rica-turnén för några veckor sedan. Fredrik Stoor ut. Godkänd.

58 Anledningen till att jag kallar Petter för Greg har ni säkert listat ut. Om inte. Här är anledningen. Golfaren Greg Norman är ju snarlik vår blonde viking... Eller? Tror dock aldrig Hansson skulle kränga på sig den här hatten. Inte ens efter två flaskor champagne och en VM-medalj i något mästerskap västerut.

57 Källström trycker på med vänstern. Får bra träff men Volkan i målet plockar ned bollen kontrollerat. I anfallet efteråt smäller Isak, Greg N (alltså Petter Hansson) och en turk ihop. Hansson blir liggande och lite groggy. Då vet man att det var en bra smäll. Ligger Hansson då... Greg blöder från munnen och plåstras om.

55 Isak kvar på plan. Ingen Rami alltså. Rami är nog en tacksam kille att sätta på bänken. Och hålla kvar på bänken. Inte grabben som springer till förbundskaptenen och gnäller precis. Hade varit intressant att se hur det hade blivit om det varit tvärtom några matcher. Isak på bänken och Rami från start. Och skavsår i Lagerbäcks öron.

52 Strömblad är inne på det och hinner före mig. Lagerbäck kommer presentera sin trupp i mitten av maj, runt den 18:e, om jag inte minns helt fel. En landskamp kvar innan dess. Mot Brasilien i London 26 mars. Ni som är sugna behöver inte känna någon panik eller rusa till biljettluckorna. Finns väl 68 000 biljetter kvar ungefär.

49 Hysén sågar turkarnas teknik. ”Slarvigt och kantigt, inte vad man är van att se”. En chef mejlar och är noga med att poängtera att alla som kommer från Eskilstuna är bra killar. Seb är ju därifrån. Precis som Kneten Andersson, Jocke ”Kent” Berg, Christer Glenning (motorjournalist), Fredrik Lindström (programledare) och Peter Fröjdfelt (domare). Den sista råder det säkert delade meningar om. Speciellt på Söder i Stockholm.

45 Rosenberg har spelat klart. Elmander in. Fortfarande en Marcus kvar på plan. Och en i live-rapporteringen.

PAUS Reste mig för att koka mig en kopp turkiskt kaffe. Klart nu. Andra halvlek på gång. Johan Mjällby analyserar lite i studion. ”Jag vill se Kim lite mer offensivt. Han ska ta för sig och visa, wow, här är jag, Kim Källström”... och om Isak: ”han är bra, vi får inte glömma bort det. Men han måste ha fått matcher om han ska spela ett EM-slutspel”. Så där jag. Strömblad och Hysén, som kommenterar matchen från Uranus, är tillbaka igen. Några byten i Sverige? Vi ska se.

PAUS TV3 tar upp målvaktsfrågan och en intressant vändning av förbundskapten Roland Andersson. För bara några månader sedan var han tydlig i hur han såg på Isakssons situation i City. ”Man måste få speltid om det ska funka att stå i EM”, var hans inställning då. Nu säger han i stället ”bara man får bra tränings så... ”. Jag vet inte riktigt. Visst, Isaksson är en duktig målvakt men får han bara spela reservlagsfotboll så tycker inte jag att han ska stå i EM. Då (om Rami får spela i antingen allsvenskan eller i norska ligan och sköter sig som han brukar) tycker jag Rami ska få chansen. Steget från träning och reservlagsfotboll i England till ett stenhårt EM-slutspel är för stort. Man är helt enkelt inte riktigt redo eller förberedd. Ett litet misstag (på grund av ovana) kan hemresa i stället för kvartsfinal. Johan Wiland då? Hmm... Ska Robert Steiner ha en plats i anfallet?

45 Paus. 0-0. Inte mycket till underhållning va? Sverige inledde riktigt bra och skakade fram halvlekens kanske bästa möjlighet efter drygt fem minuter. Turkiet har tagit över initiativet efter hand och skapat två-tre bra möjligheter. Ganska okej svensk halvlek ändå. Ser hyfsat stabilt ut med några undantag. Jag räknar med ett eller ett par svenska byten i halvtid. Nu tänder vi vattenpipan och tar hockeypuck-glass.

42 Kennedy har börjar okej. Slår en halvlurig frispark som nicktouchas av en turkisk försvarare och vållar en lite problem för målvakten. Träffade Kennedys farbror i helgen. ”Njaa.. han har inte varit så bra nu”, sa han om Kennedys senaste insatser i Ajax. Jaja, bättre att toppa formen till EM i sommar...

40 Larsson inne igen. Har varit så ett par minuter. Kämpar sig till en frispark. Skön kille Larsson. När han gjorde sin första presskonferens med landslaget berättade han att han brukade spela poker mot Fredrik Ljungberg när de spelade tillsammans i Arsenal. ”Vem vinner”, frågade någon i drevet. ”Jag”, svarade Larsson. ”Mm, men han har väl råd”, sa jag och möttes av tystnad...

37 Källström blixtrar till och sätter ut bollen fint till Kennedy. Inlägget är sämre tyvärr. Synd. Fanns läge med flera svenskar inne i straffområdet. Berg, som var hur bra som helst första tre minuterna, syns inte till mycket.

34 Ny farlig chans för Turkiet och Isak tvingas sträcka ut igen. Aurélio får matchens första gula kort när han klipper Källström. Brasilianskt ursprung på Aurérlio. Inte mycket till anfallsspel av Sverige nu.

31 Inte mycket till mönster i Sveriges spel just nu. Anders Svensson tappar boll i farligt läge, Nihat kontrar och går på avslut. Isak skakar av sig rosten och gör en rätt hygglig räddning. Han nyper den lilla retur han tvingas släppa snabbt. Den du, Svennis.

29 Min kompis Böna ringde precis. Kan inte svara av förklarliga skäl. Om du läser det här Böna. Vi hörs i morgon i stället!? Ok? Sebastian Larsson får en smäll och blir liggande. Seb får behandling bredvid planen. Tråkigt om han inte får spela mer.

28 Emre dunkar på från bra läge utanför straffområdet men Isaksson behöver inte kasta sig. Bollen går en bra bit utanför. Bra läge dock.

23 Räkna med en hel del byte så småningom alltså. Vilka tycker ni ska få speltid i Sverige? Eller i Turkiet för den delen? Sveriges bänk: Rami Shaaban, Matías Concha, Peter Larsson, Behrang Safari, Andreas Dahl, Samuel Holmén, Johan Elmander, Dusan Djuric.

23 Strömblad jävlas lite med Glenn Hysén och kallar hans gamla mittbacksposition för ”parkeringsplats”. Glenn reagerar men bekräftar sedan det alla redan vet om mittbackar. ”Det handlar inte om snabbhet, så mycket kan jag säga”.

20 Turkiet har tagit över matchen lite nu och har en hel del boll. Kim Källström har börjat så där. Slarvat bort en del bollar. Sverige, eller Isveç som vi heter nere i Turkiet, har haft den bästa chansen så här långt.

18 Lagen får göra sex byten i kvällens match så räkna med en del sådana. Elmander sitter ju på bänken till exempel.

16 Dessutom möts Spanien och Frankrike i kväll. Grekland möter Finland. Prestigemöte mellan Österrike och Tyskland. Wales-Norge kommer jag däremot inte att följa särskilt nitiskt..

16 Hysén tycker det ser ”lite snurrigt ut” hos mittbackarna. Maestro och Petter Hansson alltså. Eller Greg N som jag kommer kalla honom i fortsättningen. Varför? Ska visa snart...

13 Flera intressanta landskamper ute i Europa i kväll. Capello debuterar när England möter Schweiz. Intressant att se hur spelarna reagerar på italienarens nya regler. Spelarna har fått förbud att till exempel ha mobiltelefoner på sig, ha fruarna på hotellet och måste tilltala varandra med efternamnet. Snart så säger han väl stopp även för att öldrickandet kvällen innan och vandalisering av hotellrum...

12 Har hört att turkarna inte heller ställer upp med sitt bästa lag. Sverige vilar ju Ljungberg och Zlatan till exempel. Finns dock några välkända namn med i Turkiets startelva. Bastürk (rätt man i rätt landslag) Emre, Nihat... för att nämna några.

10 Straffsituation när Stoor trycker undan en turk lite nätt. Domaren väljer att inte blåsa. Riktigt beslut.

7 Sverige har börjar ganska bra. Många hade nog förväntat sig en anstormning från turkarna. Lasse Lagerbäck tuggar toy på bänken.

5 Kanonchans för Sverige. Marcus Berg vänder bort sin back, spelar snett bakom till Rosenberg som hoppar över/skarvar vidare bakot till Kennedy som skjuter utanför. Bra Berg. Bra Sverige.

4 Källström tar boll på mittfältet men får frispark emot. ”Herregud” säger Glenn. Det såg tveksamt ut.

2 Daniel Majstorovic från start alltså. Och vi möter inte Estland utan Turkiet.

19.30 Ljudet i TV3-sändning tyder på att kommentatorerna sitter på Uranus. Ingen höjdare alls och vi får hoppas det blir bättre. Nu kör vi.

19.30 Dags för avspark. Övergår till matchtid snart. Tänkte låta Glenn ”jag-tänker-krypa-en-massa-mil” Hysén få smaka lite på sin egen medicin i dag med en punktmarkering. Tänker syna hans expertanalyser lite i sömmarna. Kollegorna på jobbet var inne på att Glenn är en ”kompis-i-soffan”-bisittare mer än expert. Vi får se. Hans första inlägg är dock intressant. ”Det här är en bra match för Sverige, Turkiet är ett bra lag”.

19.28 EM 2000. E-type invigde. Sverige fick stryk lite då och då. Och spelade EM-historiens tråkigaste match (0-0) mot just Turkiet. Andra gruppspelsmatchen. Kritiken mot Lagerbäck och Söderberg var stenhård efter den matchen. Man får väl säga att Sverige spottat upp sig en aning. Sen har vi ju klassikern från 2001 när Sverige vänder i slutminuterna. Andreas Andersson avgör på tilläggstid och Sverige är klart för VM i Japan/Sydkorea. Lasse Granqvists referat är numera klassiskt. Lyssna och njut på det här (om ni har de rätta programmen i datorn).

19.22 Turkiet-Sverige ja. Har ju några gamla fajter på lager som ni säkert minns. Eller rättare sagt inte vill minnas och säkert förträngt, eller vad säger du Kalle Corneliusson? Kalle låg dessvärre bakom en straff i hemmamötet mot turkarna i kvalet till VM 2002. Efter det skar drabbades Kalle av en märklig skada. Kommer ni ihåg? Han skar gurka i köket, halkade och skar av senorna i vänster pekfinger. Proffskarriären gick i stå och senast sågs han irra runt nere i Landskrona.

19.16 På tal om mästerskap och Turkiet. Tog ju VM-brons i Japan. Hade Svensson satt skottet efter sin helikopterfint mot Senegal hade Sverige mött just turkarna i kvarten. Hade inte alls varit omöjligt. Turkiet mötte sen brassarna i semi och åkte. I VM 2006 fanns inte Turkiet med. Åkte ut mot Schweiz i kvalet och då gick det så här... Vill varna känsliga läsare för starka bilder. Speciellt om ni inte gillar folk som sparkar andra i skrevet/bakdelen med dubbdojjor. Det är var inte någon mysig tillställning och mynnade ut i ganska hårda straff. Hoppas det går lugnare till i kväll. Tänk på att Lars Lagerbäck har problem med en höft.

19.11 Första sågningen ett faktum. Kom ett sms från chefen som inte kommer att publiceras här. Han efterlyste mer av en viss vara som, om det används för mycket och i allt för hård ton, kan starta världskrig. I kvällens fajt saknas lagens kanske två största stjärnor. De har några saker gemensamt. Båda har till exempel spelat i Inter. Tänker förstås på Zlatan och Hakan (som stavas Håkan på svenska) ?ükür. Zlatan är given i EM. Frågan är om ?ükür är det? 37-åringen, som spelar i Galatasaray, har sagt att han vill avsluta karriären med just EM. Zlatan är alltså elva år yngre än Håkan. Ja Hakan. Men har redan uträttat ganska mycket mer i Inter. Eller?

19.06 3. Mer intressanta detaljer att hålla ögonen på. Hur kommer Anders Svensson att funka i den defensiva mittfältsrollen bakom Kim Källström. Vi ska nog ha ganska klart för oss att det krävs ett smärre mirakel om Tobbe Linderoth (om det inte stämmer så kan du väl höra av dig) ska kunna spela i EM-premiären 10 juni. Ett annat alternativ är Daniel Andersson. Danne kan säkert lösa det hur bra som helst men alternativet är ju lika spännande, modernt och intressant som SVT-serien Rederiet.

18.56 2. Kommer de som aldrig eller sällan får chansen annars – tänker på Berg, Stoor och Larsson – ta chansen? Extra intressant tycker jag att det ska bli att se Marcus Berg. Har inte sett honom speciellt mycket tyvärr men grabben är ju en riktigt målskytt. Han hjälpte Blåvitt fram till SM-guld i allsvenskan innan fortsatte sin produktion nere i Holland. Känns som om Berg kan bli en riktigt joker i en kommande EM-trupp. Jag menar.. det här målet mot Ajax säger rätt mycket. Nicken är ju hårt som ett Koeman-skott. Och när Berg fortfarande var kvar i allsvenskan gjorde han de här två klassmålen mot Gefle. Det andra är ju så snyggt så att till och med... Hristo Stoitjkov skulle bli avis. Kolla här!

18.50 Och varför är då ”b-landskampen” intressant? Tja vad ska vi börja med. 1: Lars Lagerbäcks förtroende för Andreas Isaksson verkar ju näst intill galet. Isak börjar från start i dag men lär byta med Rami i halvtid. Ska ju givetvis bli riktigt intressant att se hur mycket rost Isak har dragit på sig i regnet och blåsten uppe i Manchester. Och hur han reagerar han nu när han får spela helt plötsligt? Målvaktsfrågan kommer att bli en följetång – ända fram till EM-premiären mot Grekland...

18.47 Även om det är en träningslandskamp i februari, med 121 dagar kvar till EM, så känns den här kampen jäkligt intressant på förhand. Eller vad säger ni? Som vanligt ska ni mejla in era synpunkter, hyllningar, sågningar, recept, bankomat-koder och tips till mig. Som vanligt har någon glömt att lägga in den där uppmaningen om att göra det och länken ni ska använda men klicka bara på den blå länken under den här mustaschen, skriv och tryck på send.

18.43 Landskampen spelas på BJK Inönü-stadion – till vardags Besiktas hemmaborg. Kapacitet? 32 000 lite drygt. Kan nog låta som 645 000 under ett Istanbul-derby. Jag är inte på plats men har ett gäng kollegor där nere. Vi bestämde (läs chefen) att inte skicka ner någon reporter för nätets räkning. Just i detta nu känns det lite.. vad ska man säga.. så där... men vi ska nog kunna täcka den här matchen med hjälp av TV3. Sen har vi ju som sagt kollegorna på plats där nere. Laul, Bank, Jeff, Petra, Bardell. Har i alla fall laddat upp ordentligt inför matchen under det senaste halvåret. Mycket kebab.

18.40 Sverige startelva mot Turkiet är intressant. Se bara här: 1 Andreas Isaksson - 2 Fredrik Stoor, 3 Daniel Majstorovic, 4 Petter Hansson (ass K), 5 Mikael Nilsson - 8 Anders Svensson (K) - 7 Sebastian Larsson, 6 Kim Källström, 9 Kennedy Bakircioglü - 10 Marcus Berg, 11 Markus Rosenberg.

18.36 Turkiet-Sverige. 121 dagar kvar till EM. I kväll börjar vandringen dit. Jo vi är redan där på sätt och vis men nu ska formen slipas, agnarna sållas från vetet, förbundskaptenerna börja odla skägg och Andreas Isaksson äntligen få lite speltid. Så... välkomna alla läsare, fans, fotbollsintresserade, kollegor, chefer, vänner, bekanta... Det är dags att kliva ut hamam:en (kan man säga så om ett turkiskt bad/bastu)... brassa på vattenpipan, ta kåldolmarna ur ugnen och skära upp kebaben... och ta första steget, ett ett första litet smyg/tripp-steg, mot EM-guld. En timme till avspark.