Lagrell: Blatter har stöd av alla

Fifabasen hotar utesluta Spanien ur EM: "Menar allvar"

Foto: ap
på krigsstigen Fifas president Sepp Blatter hotar att utesluta Spanien ur sommarens fotbolls-EM – om den spanska regeringen fortsätter att blanda sig i fotbollsfrågor.
FOTBOLL

Fifa:s president Sepp Blatter hotar utesluta Sveriges gruppmotståndare Spanien ur EM.

Den svenska fotbollsbasen Lars-Åke Lagrell tror att Blatter menar allvar – och att det spanska förbundet är pressat av frågan.

– De, inte minst ordförande Villar påverkas, säger han.

Enligt Sportbladets uppgifter från Fifa har en brevväxling om den politiskt känsliga frågan förekommit i månader.

Fifa ogillar att den spanska regeringen bestämmer när landets fotbollsförbund ska ha sitt ordförandeval.

Valet, då ordförande Ángel María Villar siktar på en ny mandatperiod, skulle ha genomförts i november, men enligt det spanska sportrådet ska idrottsförbund som inte deltar i OS i Peking genomföra sina val före sensommaren.

En markering

I söndags, vid ett möte i samband med Sepp Blatters besök i Spanien och Real Madrids hyllning av hederspresidenten Alfredo Di Stefano, passade Fifas överhuvud på att markera.

– Om den spanska regeringen, genom sitt sportråd, fortsätter att blanda sig i fotbollsfrågor riskerar de att deras klubbar och landslaget kommer att uteslutas från internationella turneringar, svarade Blatter.

En uteslutning skulle bland annat innebära att Spanien missar EM-slutspelet, där landet är lottat i samma grupp som Sverige.

– Det skulle vara tufft, men det skulle ta bara sex timmar att kalla ihop ett möte för att diskutera och besluta om ett uteslutande, sade Blatter.

Det svenska förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell är övertygad om att Blatter menar allvar, eftersom den politiska påtryckningen inverkar på den demokratiska processen.

– Det är en mycket allvarlig fråga för Fifa. I den här typen av frågor har Blatter ett stöd från alla fotbollsnationer, säger Lagrell.

Han tror att det spanska förbundet påverkas av hotet, men är noga med att poängtera att det kommer att lösa sig. Spanien kommer inte att uteslutas från EM, tror Lagrell.

– Den spanska regeringen kommer att vika ner sig, säger han.

”Den spanska lagen”

Den spanska sportministern Jaime Lissavetsky bemötte i går Blatters utspel. Han sa att hans uppgift var att se till att man måste hålla sig till den spansk lag.

– Spänningar kan övervinnas och jag hoppas att detta bara blir en debatt och inte utvecklas till något ogynnsamt, säger Lissavetzky enligt AFP.

FAKTA

Titta – så har Fifa agerat tidigare...

1992: Krigshärjade Jugoslavien fick inte delta i EM.

1998/99: Politiska påtryckningar inom fotbollen i Bulgarien och Polen ledde till hot om uteslutning för Fifa, men inget beslut.

2006: Grekiska regeringen lade sig i fotbollförbundets arbete, Fifa stoppade Grekland från allt internationellt spel en kort period.