Lagerbäck dömer ut Svennis val

”Hur motiverar man att ta med en 17-åring?”

Lars Lagerbäck tänker inte göra som Svennis. FOTO: MAGNUS WENNMAN, AP
FOTBOLL

Sven-Göran Eriksson, 60, tog ut 17-årige Theo Walcott i VM för två år sedan.

Ett beslut som döms ut – av Lars Lagerbäck, 59.

– Jag kan inte fatta hur man kan ta ut en spelare som bara är 17 år, säger Lagerbäck.

Det är i en intervju med nyhetsbyrån AP som Sveriges förbundskapten Lars Lagerbäck får oss att inse att det knappast kommer att dyka upp någon tonårsskräll när EM-truppen presenteras på tisdag.

”Hur motiverar han?”

– Toppfotbollen i dag är så extremt krävande, så jag tror inte att det är möjligt att gå från ingenstans rakt in i ett landslag, säger han.

I nästa andetag delar han ut en verbal smocka mot Sven-Göran Eriksson, som när han var förbundskapten för England valde att plocka med blott 17-årige supertalangen Theo Walcott i truppen till VM 2006.

– Jag kan inte fatta hur man kan ta ut en spelare som bara är 17 år. Hur motiverar man det?

”Du ska vara redo”

Lagerbäcks filosofi är i stället att ha en hög med rutinerade spelare som vet hur man hanterar pressen som ett stort mästerskap innebär. Vissa har velat se Djurgårdens 19-årige Sebastian Rajalakso i truppen, men det finns inte ens på kartan.

– Han (Lagerbäck) vill att du ska vara redo innan du får chansen. Det är ett stort steg från allsvenskan till landslaget. Om du spelar i La Liga, Premier League eller Serie A är du redan på den högsta nivån, säger 30-årige mittfältaren Daniel Andersson, som funnits med i landslaget sedan 2000, mestadels på bänken.

Saknar bredden

Lagerbäck anser att kontinuitet är nyckeln för att slussa in nya spelare.

– Vi har under alla dessa år kunnat arbeta med en fast grundprincip hur vi ska spela. Det gör det enklare att ta in nya spelare. De lär sig gradvis sina och andras roller på ett smidigt sätt, säger Lagerbäck till AP.

Den svenska förbundskapten, vars kontrakt löper ut 2010, tror att Sverige har kapacitet att slå alla lag, men medger att laget saknar den bredd som finns hos större europeiska länder.

– Vi är väldigt beroende av våra sex, sju bästa spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM