”Så ska vi spela nu”

Lagerbäck beklagar avhoppen – nu börjar jakten på ersättarna

FOTBOLL

EM-slutspelet blev avskedsföreställningen för Alexandersson, Allbäck och lagkapten Ljungberg.

Nu ska till stora delar ett nytt landslag byggas inför VM i Sydafrika 2010.

– De kommer saknas i landslaget samtidigt som vi är övertygade om att det finns nya spelare som är beredda att ta över, säger Lars Lagerbäck och Roland Andersson i ett gemensamt uttalande på Fotbollförbundets hemsida.

I går offentliggjorde Svenska fotbollsförbundet ett brev signerat Lars Lagerbäck och Roland Andersson med anledning av Fredrik Ljungbergs avsked till landslaget. Förbundskaptenerna riktar även ett tack till Niclas Alexandersson och Marcus Allbäck som också tackar för sig i landslaget.

– Det är alltid tråkigt när bra spelare bestämmer sig för att sluta, men sådan är fotbollen, spelare kommer och spelare går.

Vind i seglen

Minst tre tomma platser ska alltså fyllas i landslaget efter det tunga uttåget mot Ryssland i EM. Ett drömläge för landets fotbollsexperter att ge Lars Lagerbäck och Roland Andersson ett facit inför det stundande VM-kvalet med andra ord.

– Någonstans måste Sverige satsa på att bli ett fartyg med vind i seglen istället för ett som bara vill täta läckor, säger Sportbladets Simon Bank som vill ge Kim Källström en styrande roll.

Gemensamt för Sportbladets fyra experter är viljan att göra en storrensning i försvaret. Bara Olof Mellberg återfinns i experternas uppställningar jämfört med startelvan i årets EM-slutspel.

– Endast Mellberg har gjort sig förtjänt av att vara kvar från den gamla backlinjen, säger Robert Laul.

En ny mittback

Inte heller Simon Bank ser Petter Hansson som en del i landslagets framtidsplaner.

– Två platser är prioriterade: Att hitta en mittback och att lösa det defensiva mittfältsspelet.

Foto: -

Erik Niva

I Tyskland kallas det för ”dubbelsexa”, i Argentina för ”dubbelfemma”. Kärt barn har som bekant många namn, och är det något de två senaste turneringarna har visat så är det att det är väldigt svårt att klara sig på den här nivån utan tryggheten som två defensiva mittfältsspelare ger.

I år har visser­ligen Spanien, Turkiet och Ryssland vänt på triangeln – men alla de sju länder som gått till semifinaler 2006 och 2008 har spelat med tre centrala mittfältare. Både Tyskland och Ryssland har slitit isär det svenska laget genom att utnyttja luckorna som finns mellan vår backlinje och vårt mittfält, och ska vi ha någon chans mot bollskickligt och löpstarkt motstånd framöver måste vi täta dem.

Simon Bank

För ovanlighetens skull tycker jag att sifferuppställningar har rätt lite med verkligheten att göra; en anfallare eller två, Sverige kommer ändå att basera sitt anfallsspel på samarbetet mellan två, och det finns ingen anledning att gå med motorsågen i spelsystemet. Två platser är prioriterade:

Att hitta en mittback och att lösa det defensiva mittfältsspelet. Kim Källström får – och det är inte första gången – chansen att kliva in och bestämma i landslaget.

Det är inte säkert, men någonstans måste Sverige satsa på att bli ett fartyg med vind i seglen i stället för ett som bara vill täta läckor.

Robert Laul

Sverige bör omedelbart övergå till att spela med en anfallare, Zlatan, och lägga kraften på att h itta ett centralt mittfält som fungerar i framtiden. På kanterna finns inget att oroa sig för, Larsson och ”Chippen” håller god ­internationell klass.

Endast Mellberg har gjort sig förtjänt av att vara kvar från den gamla backlinjen, och med tanke på att Stoor, Granqvist och Dorsin var med i EM-truppen får vi anta att de är det bästa vi har.

Andreas Isaksson håller i många år framöver. Lagkapten ska självklart Zlatan vara, då måste han dessutom svara på frågor från Sportbladet.

Stefan Alfelt

Källström är inte världens bäste defensivspelare men från en låg utgångsposition kan han effektivt vända spelet med långa passningar eller egen transport av bollen.

Linderoth, Anders Svensson eller Daniel Andersson fungerar alla ungefär lika bra som defensiv uppsamlare. Dorsin och Stoor ger ett attackerande kantspel.

De tre offensiva mittfältarna har kvaliteter för att utmana och tvinga motståndarna att minska bevakningen av Zlatan Ibrahimovic. Samtidigt som man har passningsspelet som kan underbygga Zlatans anfallsspel. 

ARTIKELN HANDLAR OM