”Zlatan kan inte ens två försvarare stoppa”

Sportbladets Erik Niva har träffat Arie Haan

1 av 4 | Foto: Getty Images
2008 Arie Haan sitter som förbundskapten för Albanien och har som första målsättning att göra matcherna i Albanien till tuffa utmaningar för övriga VM-kvallag.
FOTBOLL

TIRANA. Han slåss mot ett land som inte fungerar, en regering som motarbetar fotbollen och en svensk anfallare som kan vara ostoppbar.

Erbjud honom ett kryss här och nu – och han accepterar.

– Om det stämmer till 100 procent för Zlatan kan inte ens två försvarare stoppa honom, säger Albaniens förbundskapten Arie Haan i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Det har gått nästan 40 år sedan Arie Haan var i Albanien för första gången.

Hösten 1970 var han en central del av den holländska totalfotbollsrevolutionen som svepte över världen, och tillsammans med Johan Cruijff och de andra hade han åkt ner till det isolerade Tirana för att spela Europacupmatch med Ajax.

– Där fanns verkligen ingenting, inte ens någon mat. Gatorna var helt tomma, eftersom det inte fanns några bilar. Vi flög hem direkt efter matchen, men det var omöjligt att inte bli påverkad.

”Speciellt land”

Hade någon då sagt åt Haan, 59, att han en dag skulle återvända till Albanien som förbundskapten, då hade han skrattat högt.

– Absolut, men i dag är det ett helt nytt land. Nu är gatorna i Tirana fulla av bilar med amerikanska och italienska registreringsskyltar. Jämfört med förr är folk fria. Men det är fortfarande ett speciellt land, såklart, och det är annorlunda att jobba här.

Hur?

– Ta träningsmatchen mot Liechtenstein senast. Jag var lovad tre träningar med laget, men sedan var det två träningar och till slut fick jag bara ett träningspass. Folk säger till mig: ”Något måste gå fel, annars vore det inte Albanien”, men jag vägrar acceptera sånt snack. Det är ju bara korkat.

Efter att Albanien avslutat EM-kvalet med två klara förluster – mot Vitryssland och Rumänien – gick flera regeringsrepresentanter ut och anklagade fotbollsförbundet för att ha sålt matchen.

Haan var inte förbundskapten då, men har givetvis hört talas om cirkusen.

– Det är svårt både att förstå och att förklara. Tydligen är det så att förbundet och landets politiska ledning står på olika sidor, och därför bråkar med varandra hela tiden. Alla försöker svartmåla varandra. Själv önskar jag att lite mer energi hade kunnat riktas mot att stötta landslaget.

Har du varit med om något liknande?

– Ja, jag har jobbat i länder som Iran, Kamerun och Kina tidigare, och jag kan känna igen liknande mönster. I Kina hade också ligan stora problem med korruption, och när folk sa ”svart” gick det inte att veta om det egentligen betydde ”vitt”. Men jag älskar svåra saker.

Sedan Haan tog över landslaget har Albanien bara spelat två matcher – en förlust mot Polen och en seger över Liechtenstein – och holländaren vet fortfarande inte riktigt var han har sitt lag.

– Som överallt på Balkan finns de många bra spelare och stor potential, men det är det gamla vanliga… De måste lära sig att inte spela ensamma, utan tillsammans.

”Alltid farlig”

Med Haans egna ord pratar han om ett lag som ”är rena motsatsen till Sverige”.

– Ja, Sverige är Sverige. Väldigt svåra att besegra, väldigt svåra att skapa öppningar mot.

Men du vet att det verkar vara förändring på gång? En ny generation ska in, och senast provades ett helt nytt system.

– Men det gick inte så bra, eller hur? Nej, de kommer att gå tillbaka till sitt vanliga spelsystem till matchen, det är jag säker på. Sverige har spelat likadant i 30 år. De kommer inte att ändra sig nu.

Hur påverkar det att flera etablerade spelare försvunnit sedan EM. Ljungberg, Allbäck, Alexandersson…

– Alexandersson, det är den andra yttern?

Ja.

– Men Wilhelmsson kommer att spela? Då så. Han är ändå en bättre spelare.

Och Zlatan Ibrahimovic?

– Trots att han var skadad under EM så var han ändå alltid farlig. Det gäller att ha lite tur. Om en försvarare lyckas med de två första brytningarna kan han få en dålig dag. Men vad kan du göra? Du kan aldrig förbereda dig för att möta en spelare som Ibrahimovic. Om det stämmer till 100 procent för honom kan inte ens två försvarare stoppa honom.

Skjuter inte längre

Okej, jag erbjuder dig 1–1 här och nu – tar du det?

– Ja, det vore ett bra resultat för oss. Däremot vore det kanske inte ett bra resultat för Sverige. Det är en svår grupp, och jag tror att de lag som vill till Sydafrika måste vinna nere i Albanien. Men jag kan lova att inte alla kommer att klara av det.

Innan vi slutar är det ett ämne till som måste avhandlas. En majoritet av svenskt fotbollsfolk känner garanterat bättre till Arie Haan som holländsk kanonjär snarare än som albansk tränare.

Under VM 1978 bombade han in två klassiska långskott från 35-40 meter, först mot Västtyskland och sedan mot Italien.

Han skrattar till när ämnet förs på tal.

– Du vet, med dagens lätta bollar så kanske jag hade gjort mål från mittlinjen.

Skjuter du fortfarande på träning?

– Nej, det är för farligt.

Du tänker på att skaderisken har ökat för dig nu när du blivit äldre?

– Nej, jag tänkte mer på motståndarna som ska stå i vägen.

FAKTA

Namn: Adrianus Haan.

Född: 16 november 1948 i Finisterwolde, Nederländerna.

Position: Mittfältare/försvarare.

Landskamper: 35.

Landslagsmål: 6.

Klubbar som spelare: Ajax, Anderlecht, Standard Liége, PSV.

Smeknamn: ”Arie Bombarie”. Aktuell: Tränar Albanien.

Karriär som tränare: 1984–1985 Antwerpen, 1986–1987 Anderlecht, 1987–1990 Stuttgart, 1990–1991 Nürnberg, 1991–1993 Standard Liège, 1995 PAOK, 1995–1997 Feyenoord, 1997–1998 Anderlecht, 1999 PAOK, 2000 AC Omonia, 2001 Austria Wien, 2002–2004 Kinas landslag, 2006 Persepolis, 2006–2007 Kameruns landslag, 2008– Albaniens landslag.