Henke: Trodde han skulle fråga om låret

Henrik Larsson – svensk veteran och nu också lagkapten.
FOTBOLL

Henrik Larsson har varit med om mycket under sin fotbollskarriär.

Ändå blev han överraskad när han fick frågan om han ville bli Sveriges nye lagkapten.

– Jag åkte upp till Lagerbäcks rum och trodde han skulle kolla hur det var med låret, säger Larsson.

Sedan Fredrik Ljungberg meddelade att han lägger av i landslaget i somras har det spekulerats i vem som tar över lagkaptensbindeln i blågult.

Nu är det slut på spekulationerna. Nu vet vi.

Henrik Larsson, som gör sin 100:e landskamp mot Albanien på lördag, tar sig an uppdraget – trots att han sagt nej tidigare.

– De tyckte jag var den bästa lösningen och det är en ära för mig, säger Henke som lät betydligt annorlunda för två veckor sedan, i samband med landslagssamlingen och matchen mot Frankrike i Göteborg.

Men Henke gjorde en Henke – och ändrade sig igen.

– När jag fick den i Göteborg sa jag att jag kan tänka mig att ta på mig den, den här landskampen. Men Lasse ställde frågan en gång till, så varför inte, det förändrar ingenting. Men det är en stor ära för mig.

På tisdagsmorgonen kallades Henke upp till Lagerbäcks rum på spelarhotellet – där fick han frågan ytterligare en gång.

– Jag trodde han skulle kolla hur det var med låret men det var det inte. De tyckte jag var lämpad för det och det kan väl jag också känna med tanke på min ålder och min rutin.

Vem trodde du själv skulle få frågan?

– Det finns många... Petter, Linderoth, Zlatan, Isaksson... Det finns hur många som helst och inte en enda som inte skulle kunna ta det.

Larsson har tidigare sagt att han kör på i landslaget så länge han känner sig fräsch.

Trots utnämningen som ny lagkapten har han inte ändrat uppfattning.

– Det är långt till november. Så länge jag känner mig i hyfsad fysisk form och tar en plats här så kommer jag att fortsätta. Det är svårt att säga hur länge men jag hoppas det blir länge.

Hur är en bra kapten?

– En bra kapten ska känna av stämningen i gruppen om det är något som någon eller några inte är nöjda med. Sen handlar det om att förmedla det som förbundskaptenerna vill ha fram, till exempel i en match om det är något som ska ändras, säger Larsson som inte kommer att ändra på någonting – varken på sina krav på laget – eller på sig själv.

– Jag ska försöka vara som jag alltid är på planen. Vi är elva spelare plus alla andra som har en chans att påverka det här, inte en eller två.

– Det här förändrar ingenting, vi kör på som vi gjort, inget tillkommer. Alla måste ta sitt ansvar.