Tidernas kapten hyllar Henke

Thern: En person som alla accepterar

FOTBOLL

Han är tidernas bäste svenske landslagskapten.

Nu ställer sig Jonas Thern bakom valet av Henrik Larsson som ny bärare av bindeln.

– Jag upplever det som att han har väldigt stor respekt i gruppen, säger Thern till sportbladet.se.

Foto: Ola Axman
Jonas Thern hyllar valet av Henrik Larsson som ny svensk lagkapten.

Över 12 000 läsare på sportbladet.se har sagt sitt och över 35 procent anser att Jonas Thern är den bästa lagkapten svenska fotbollslandslaget någonsin haft. Med det resultatet är han överlägsen tvåan Patrik Andersson. "Bjärred" kan räkna in 12,2 procent av rösterna.

– Oj. Det var ju roligt, säger Thern när han får beskedet om omröstningen.

Varför vinner du, tror du?

– Det ska väl de som röstat på mig svara på egentligen, men kanske för att jag alltid var mig själv. Jag försökte stå rakryggad och stå för mina åsikter. Då får man respekt av sina lagkamrater och även av ledarna. Vi var alltid en grupp som trivdes ihop och jag försökte skydda gruppen.

En annan anledning kan säkerligen vara att Jonas Thern var kapten under en sällsynt framgångsrik landslagsperiod där det blev semifinal i hemma-EM 1992 och så det där bronset under en magisk sommar i USA.

– Ja, det betyder väl också en hel del. Sedan handlar det ju om de andra spelarna och ledarna också. Tommy Svensson och Tord Grip, framförallt Tommy var väldigt lyhörd som ledare och tränare.

Såg fram emot landslagsspel

Thern minns också ett landslag där det var en trevlig stämning som ofta fått beröm för sin öppenhet mot såväl allmänheten som massmedia.

– Man såg alltid fram emot att komma hem och spela i landslaget. Inte bara för matcherna utan också för att träffa killarna. Visst var det vissa man umgicks mer med utanför fotbollen, men vi hade aldrig några grupperingar som man har läst om i det här landslaget.

Där tror Thern att valet av Henrik Larsson kan komma att få stor betydelse i landslaget. Veterananfallaren är en spelare som alla respekterar, menar Thern.

– Henrik är ju den jag känner av de som varit aktuella. Han är kanske lite mer lågmäld, men när han pratar så är lyssnar man. Jag upplever inte att han varit en del av de här grupperingarna, utan han står på sina egna fötter.

Hur ska en bra kapten vara?

– Självklart måste det vara en person som vågar stå upp för siina åsikter. Sedan gäller det att det är någon som kan mycket om fotboll, som kan ha åsikter om taktik och som vågar ta diskussionen med tränarna och det har Henke. Sedan ska han ta hand om de unga spelarna också, de nya och se till att de kommer in i gemenskapen.

Som du gjorde med Henke en gång i tiden?

– Ja, kanske det. Jag vet ju inte hur han upplevde det, men jag försökte hålla ett öga på de unga spelarna. Få de att förstå att det här skulle bli tufft även om det gått bra i klubblaget. Samtidigt som de skulle känna att det här var det roligaste som fanns och som man vill vara en del av.

Det enda som Thern möjligen har invändningar emot när det gäller valet av Henrik Larsson är åldern. Den snart 37-årige anfallaren går trots allt mot slutet av sin karriär.

– Vi får hoppas att han får fortsätta vara så stark fysiskt som han är nu. Hur bra han än är och hur vältränad han än är så kommer ju åldern in i det. Han har fått vara skadefri, men nu blir det tuffare igen med landslagsspel och spel i klubblaget.

Naturligt val, menar Mjällby

En annan före detta kapten som känner Henrik Larsson väl, Johan Mjällby, är också mycket nöjd med valet och tycker att det är helt naturligt.

– Han är äldst, har mest rutin, är en ledartyp, har pondus.

Han hoppas och tror också att beskedet att Larsson nu blir kapten i landslaget betyder att han fortsätter längre än bara över hösten 2008.

– Om hösten går bra och han inte åker på några nya skador så tror jag absolut att han spelar nästa år också, säger Mjällby.

Det har pratats om Zlatan och Tobias Linderoth också?

– De andra två hade också varit bra. Tobias med sin spelstil där på mittfältet är en naturlig ledare och Zlatan har sin stjärnstatus. Det är svårt att jämföra de tre.

Har Henke lite av båda två i sig, ledare och stjärnstatus?

– Framförallt skulle jag påstå att han är strået vassare när det gäller fotbollskunskaper, taktik och sådant som de andra kommer att få mer av ju äldre de blir. Sedan har han alltid haft en hög status.

ARTIKELN HANDLAR OM