”Måste stå upp när allt går åt helvete”

Glenn Hysén skeptisk till offensiv kapten

FOTBOLL

Tobias Linderoth, Henrik Larsson... eller rentav Zlatan Ibrahimovic?

Buden är flera när Lars Lagerbäck ska utse Sveriges nye lagkapten inför VM-kvalmatchen mot Albanien på lördag.

Här kommer ett till:

– Jag tror Petter Hansson skulle bli en bra, säger Glenn Hysén, en av våra största lagkaptener genom tiderna.

Foto: DRAGAN MITROVIC
Glenn Hysén hoppas att Petter Hansson får chansen som lagkapten.

När landslaget samlas i Stockholm under tisdagen för att förbereda sig inför VM-kvalmatcherna mot Albanien och Ungern kommer Fredrik Ljungbergs efterträdare som lagkapten med största sannolikhet att utses.

Det mesta talar för att vice-kaptenen Tobias Linderoth tar över bindeln men Zlatan Ibrahimovic, Anders Svensson och Henrik Larsson har också funnits med i snacket.

”En kille man ser upp till”

Glenn Hysén, som var lagkapten i landslaget och i klubblaget Liverpool under flera år i slutet på 80-talet, dammar av ett nytt namn.

– Jag tror att Petter Hansson skulle kunna bli en bra lagkapten. Jag vet inte hur han är utanför planen men det viktigaste är vad som händer på, och där är han en fajter, en pådrivare som visar att han vill mycket.

Han lyfter även fram Tobias Linderoth som ett bra val men är mer tveksam till Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson.

– Jag tycker att det ska vara en spelare som ligger lite längre bak på planen, det är lättare att styra och ställa där ifrån. Man får en bättre överblick och det tycker jag också är viktigt.

– Kaptenen ska vara en förlängd arm från tränaren ut på plan. Någon man ska kunna snacka med under matchens gång och utanför planen.

– Det ska vara en kille man ser upp till.

Tobias Linderoth?

– Tobias är ett bra val, han skulle jag mycket väl kunna tänka mig som ny kapten. Han är en pådrivare och ett föredöme. Samtidigt är han ingen som sprudlar av glädje precis, jag tycker en lagkapten ska kunna bjuda på sig själv, det ska inte vara någon tvärbock.

Minns VM-90 med rysningar

Lars Lagerbäck har vid flera tillfällen sagt att det är han och Roland Andersson som själva tar beslutet om vem som ska bära bindeln i landslaget.

Glenn Hysén tycker annorlunda.

– Jag tycker killarna själva ska ta ut kaptenen. Med en omröstning. Så var det på min tid i landslaget. I klubblagen var det däremot annorlunda, säger Hysén.

Vad är tuffast med att vara lagkapten?

– Självklart när det tar emot, när det går åt skogen. När allt går bra, när allt flyter, kan vem som helst vara kapten. Man måste kunna stå upp när allt går åt helvete, att man visar styrka i motgång. Det tror jag både Tobias Linderoth och Petter Hansson klarar av.

Vad var det jobbigaste du var med om som kapten?

– Efter Costa Rica-matchen i VM-90, lätt. Det var jobbigt. Jag visste att jag var tvungen att gå ned och halshuggas. Men man måste göra det, man måste bita ihop, det går inte att stå där som något fån.

Hur gick det?

– Det var bara att erkänna, att vi misslyckats och försöka förklara varför.

Vem är den bäste kapten du haft?

– Det är Conny Karlsson som var kapten när jag kom till Göteborg. Han var otrolig, gav man inte hundra procent fick man veta att man levde.

– Han kanske inte alltid slog alla passningar rätt men han visade alltid inställning på planen. Jag såg upp till honom.

Runt klockan 14.00 i eftermiddag håller landslaget presskonferens på Råsunda – då presenteras troligtvis nästa lagkapten.