Larsson blir Sveriges 43:e ordinarie kapten

”Det är en ära att få bindeln”

FOTBOLL

Henrik Larsson blir Sveriges 43:e ordinarie lagkapten genom tiderna. Han blir det vid 36 års ålder.

– Jag har sagt att så länge jag känner mig fysiskt i form och så länge jag tar plats så kommer jag fortsätta. Sedan hur länge det blir vet jag inte, men jag hoppas att det blir länge.

Många trodde att det kunde vara Zlatans tur att bli kapten. Istället föll Lagerbäcks val på Henke.

När Henrik Larsson anslöt till landslagshotellet i Stockholm i går morse blev han genast uppkallad till Lars Lagerbäcks rum.

– Jag trodde han skulle kolla hur det var med låret. Men så var det inte, säger han och ler.

I stället frågade förbundskaptenen om Larsson vill bli Sveriges 43:e ordinarie lagkapten och därmed efterträda Fredrik Ljungberg som avslutade sin landslagskarriär i och med sommarens EM.

”Jag blev överraskad”

– Jag blev överraskad. Det kanske skulle ha gått till någon som ska vara med i sex sju år framöver. Men de tyckte att jag var bästa lösningen. Det är en ära att få bindeln, samtidigt har vi inte samma kultur i Sverige som till exempel på brittiska öarna. Vi är elva man där ute plus alla andra som påverkar det vi gör.

Du har tidigare, i Göteborg häromveckan, sagt nej till att bli ordinarie kapten. Hur gjorde de för att övertala dig?

– De ställde frågan en gång till. Lagerbäck tyckte jag var lämpad för det och det kan jag känna själv också i och med min ålder och min rutin. Jag tänkte ”varför inte”.

Vad har du hunnit säga till lagkamraterna som lagkapten?

– Jag har sagt att det är helt nya regler nu (skratt). Skämt åsido, det förändrar ingenting. Vi kör på som vi har gjort tidigare. Alla måste känna och ta sitt ansvar.

Kan man tolka det här som att du fortsätter även efter årets säsong?

– Man kan tolka det hur man vill, eller hur? Jag har kontrakt till januari med Helsingborg. Det är långt till november. Det är möjligt att jag får så ont att jag inte kan fortsätta. Jag har sagt att så länge jag känner mig fysiskt i form och så länge jag tar plats här så kommer jag att fortsätta. Sedan hur länge det blir vet jag inte, jag hoppas att det blir länge, men det vet jag inte.

Hur ska Sverige spela – 4–4–2 eller 3–5–2?

– Det är förbundskaptenen som bestämmer. Men vi ska inte låsa oss vid någonting. Att vi spelade 3–5–2 mot Frankrike tycker jag var jättebra. Vi skapade otroligt mycket chanser och jag kände själv att jag var med uppe i banan på ett helt annat sätt än man varit i det andra spelsystemet 4–4–2. Samtidigt är det bara en lek med siffror. Det gäller att de som är på planen tar sitt ansvar och gör det jobbet som krävs för ett bra resultat.

Det var mycket spekulationer kring din framtid innan transferfönstret stängde. Hur många konkreta anbud hade du?

– Det var två som gick till klubben. Men jag är kvar.

Varför blev du kvar?

– Jag kände att det inte var rätt läge att gå. Jag har inte haft tankarna att jag ska lämna Helsingborg, jag har haft tankarna att jag ska spela ut mitt kontrakt, sedan får vi se om det blir någonting efter det eller inte.

ARTIKELN HANDLAR OM