Sveriges mittfältskris

Skador och frågetecken

FOTBOLL

Sveriges landslag har stora mittfältsproblem inför VM-kvalet mot Albanien på lördag.

Ingen Christian Wilhelmsson.

Ingen Anders Svensson.

Men en massa frågetecken.

Här är mittfältarna i VM-kvaltruppen:

Anders Svensson, 32 (Elfsborg) – BORTA!

Slog upp en lårskada när han sköt en frispark mot Ljungskile i allsvenskan senast och nu står det alltså klart att han missar definitivt matchen mot Albanien, men en skada så kort inpå matchen mot Ungern (onsdag om en vecka), gör honom givetvis till ett osäkert kort även inför den drabbningen.

Christian Wilhelmsson, 28 (Al-Hilal) – BORTA!

Landslaget och baklår. Ingen bra kombination för Christian Wilhelmsson uppenbarligen. Han gick sönder i första matchen under EM och var sedan borta resten av mästerskapet. På dagens träning gick andra låret och nu är han borta från båda kommande VM-kvalmatcherna.

Kim Källström, 26 (Lyon)

Nu är han given och han gjorde en riktigt bra landskamp mot Frankrike. Men det var i ett 3-5-2-system och det är högst osäkert om förbundskaptenerna vågar satsa på det nu när det är skarpt läge. Dessutom spelade Kim vänsterback senast i Lyon. Lär spela, men är ett frågetecken.

Sebastian Larsson, 23 (Birmingham)

Spelar och spelar bra i Birmingham trots att han spelar i ett lag, eller snarare en liga, han ville lämna. Lagerbäck har genom åren varit alergisk mot spelare som inte tillhör högstadivisionen i diverse land och Larsson är tydligen ingen favorit hos förbundskaptenen. Fick inte en enda sekunds speltid i landskampen mot Frankrike.

Tobias Linderoth, 29 (Galatasaray)

Är tillbaka och spelade från start i senaste ligamatchen för sitt Galatasaray, men han har inte mer än hunnit tillbaka från en lång skadeperiod och är matchovan. Ändå en Lagerbäck-favorit som kom med till EM trots att han inte var redo för spel.

Daniel Andersson, 31 (Malmö FF)

Alltid sågad av den stora majoriteten, men fick lite upprättelse för sin insats mot Grekland i EM. Säsongen i Malmö FF har knappast varit strålande, men Lagerbäck vet vad han får av Andersson som alltid är stabil om än knappast glänsande när han drar på sig den gula tröjan.

Samuel Holmén, 24 (Bröndby)

Har fortsatt sin utveckling i Bröndby där han är given i ett lag som åter siktar mot toppen. Har länge ansetts vara en framtidsman, men förutom ett par vinterläger har Holmén aldrig slagit sig in i landslaget och trots sina 24 år är han orutinerad i dessa sammanhang.

Viktor Elm, 22 (Kalmar FF)

Har en strålande säsong bakom sig och i vinter flyttar han till Heerenveen och den holländska ligan där han kommer ta ytterligare kliv i sin utveckling. En riktig framtidsman, men Lagerbäck brukar inte chansa och det kommer han inte att göra nu heller. Viktor Elm är inte en spelare för startelvan.

Johan Elmander, 27 (Bolton) – BORTA!

Spelade högermittfältare i EM där han gick före Sebastian Larsson och även om han inte trivdes där eller var särskilt lyckad hade han säkert varit ett alternativ. Men precis som Svensson och Wilhelmsson är Boltonproffset skadad och därmed inte tillgänglig för förbundskaptenerna.

Fredrik Ljungberg, 31 (Klubblös) – SLUTAT!

Hade givetvis varit ett välkommet tillskott för Lagerbäck nu och hade han fortfarande varit aktiv i West Ham hade förbundskaptenerna säkert ringt och frågat, men han har inte bara slutat i landslaget utan som bekant även i West Ham. Har ingen klubb och det är högst osäkert om han kommer att spela något mer.

Niclas Alexandersson, 36, (IFK Göteborg) – SLUTAT!

Menar förbundskaptenen allvar med sin föryngring av landslaget så ringer han inte Niclas Alexandersson och ber honom hoppa på landslagståget igen. Men man vet aldrig med Lagerbäck. Att svenska folket skulle bli upprört är inget som stör honom. Och han vet alltid vad han får av "Alex".