”Vi får inget bättre läge”

Skadekris på mitten – då går Källström från ljummen till het

FOTBOLL

En nystart för landslaget.

Men framför allt för Kim Källström, 26.

– Nu startar vi om med en hel del nya spelare, säger han.

Kim Källström får en viktig roll på Sveriges mittfält – oavsett vilket spelsystem Sverige väljer.

Kim Källströms karriär i landslaget har varit märklig.

Trots 58 spelade landskamper har många fotbollsintresserade uppfattningen att Källström är spelaren som aldrig riktigt fått chansen.

Men Lyonstjärnan fick den för ett par veckor sedan i träningslandskampen mot Frankrike. Sverige testade ett 3–5–2-system och Källström spelade i en central offensiv mittfältsroll.

26-åringen spelade fram Henrik Larsson till ett mål och gjorde det andra själv på straff.

”Rätt läge”

Var Frankrikematchen viktig för självförtroendet?

– Ja, det är klart. En bra match stärker alltid. Idrott handlar väldigt mycket om självförtroende. Att det dessutom var mot Frankrike skadade ju inte. Det kom i rätt läge kan man säga, säger Kim Källström.

Och för din position i landslaget?

– Det kändes som vi startade om på ny kula och att det då var viktigt att starta bra. Att gå in i det här kvalspelet med en bra match i bagaget för mig. Det är klart positivt.

Anders Svensson slog upp en skada i helgen, Christian Wilhelmsson drog sönder baksidan av låret i går och båda missar VM-kvalpremiären borta mot Albanien på lördag.

Plötsligt är Kim Källström på väg att gå från tidigare halvljummet inhoppsalternativ i Lasse Lagerbäcks 4–4–2-system till glödhet i en eventuell 3–5–2-formation.

– Jag har gjort många bra matcher i landslaget med 4–4–2, men då har det blivit mer defensivt spel. Jag måste stänga av ytor när vi spelat med väldigt offensiva kantspelare.

– I 3–5–2 hamnar jag närmare motståndarnas mål och blir mer involverad i det som händer i sista tredjedelen av planen. Det är mer tacksamt. Att täcka ytor syns inte lika mycket som att skjuta skott på mål, säger Källström.

Utnyttjas du bättre i 3–5–2 än 4–4–2?

– Jag tycker jag behärskar båda rollerna. Det är bara att man får ta fram olika egenskaper.

Given i elvan

Även om Lagerbäck väljer den mer traditionella 4–4–2-uppställningen mot Albanien lär Källström vara given i startelvan, men då sannolikt på en av mittfältets ytterpositioner.

Vad tycker du om att hamna på kanten?

– Då får jag spela med de egenskaperna jag har där. Man kan inte förvänta sig att man får Chippens egenskaper hos mig.

Men det är uppenbart vad Kim Källström vill.

Du föredrar att ni fortsätter med det nya systemet?

– Ja, det tycker jag. Men det är inte mitt beslut. Jag tycker att det är något att satsa vidare på. Blir det inte så så kör vi full fart på det andra sättet.

Är det inte rätt vågat att göra något sådant, i en första VM-kvalmatch, på bortaplan?

– Inget läge är väl bättre än det här? Vi gjorde ett EM som inte gick så bra som vi hade hoppats på och nu startar vi om med en hel del nya spelare. Då är det kanske inte så dumt läge att byta.

Fredrik Ljungberg och Niclas Alexandersson har slutat, Chippen och Anders Svensson är skadade. Det innebär ett till stora delar nytt mittfält mot Albanien.

Kanske till och med i ett nytt spelsystem.

Hur påverkar alla osäkerhetsfaktorer er spelare?

– Tidigare har man vetat exakt vad som kommer hända. Nu känns det lite mer öppet och det tror jag är positivt. Det ökar konkurrensen och möjligheterna för alla spelare, säger Kim Källström.