Majstorovic: Känner mig trygg i 3–5–2

Trebackslinje skrämmer inte mittbacken

FOTBOLL

Försvarsspelarna gillar inte 3–5–2 sägs det.

Då har man inte lyssnat till Daniel Majstorovic.

– Jag spelar gärna 3–5–2, säger han till sportbladet.se.

Foto: MLADEN ANTONOV
Daniel Majstorovic.

För fyra år sedan var Daniel Majstorovic med och förde Malmö FF till SM-guld. Delar av den säsongen spelade han i en trebackslinje med Olof Persson och Patrik Andersson i ett 3–5–2-system. Så den 31-årige mittbacken har inget emot att plocka upp den tråden igen i landslaget.

– På den tiden kände jag mig mycket trygg i systemet, säger han.

Malmö FF är en sak, landslaget en annan, men Daniel Majstorovic tycker att testet mot Frankrike var positivt trots att det blev tre mål i baken i 2–3-förlusten.

– Absolut. Vi gjorde det väldigt bra mot Frankrike med tanke på att vi inte har kört det systemet tidigare. De gjorde tre mål, men vi skapade väldigt mycket chanser och Albanien är ett mycket sämre lag än Frankrike, säger han.

Mellberg inte positiv

Backkollegan Olof Mellberg har inte varit lika positiv i sina uttalanden och har uttryckt en önskan att gå tillbaka till 4–4–2.

– Farhågorna slog in, men även de positiva bitarna. Vi fick bra press på motståndarna, vi skapade en del chanser och vi fick med mycket folk framåt.

– Men det blev extrema luckor bakåt. Framför allt när man möter så bra motstånd som Frankrike som spelar med två forwards och två så offensiva yttrar. Det gjorde att vi i princip blev tre mot fyra. Det är väldigt, väldigt ovanligt i modern fotboll att man spelar med en försvarare mindre, sa han nyligen till Sportbladet.

Fel av media

Men Daniel Majstorovic menar att Mellberg är betydligt mer positiv till systemet än vad som framkommit i media.

– Jag tror att det där har felvridits från er sida. Olof blev satt i ovana situationer i matchen, men han känner sig absolut positv, säger mittbackskollegan.

För högerbacken Fredrik Stoor betyder systemet att en plats har försvunnit. Men kanske kan det öppna för honom som högerytter i stället.

– Jag ser mig själv mer som en kantspelare i dag. Det är klart spännande. Jag kan gå framåt mycket mer än som ytterback eftersom man alltid har tre spelare bakom sig som täcker upp. Sedan är det alltid roligt med variation, säger Fulhamproffset.