”Sverige vågar inte”

Arie Haan tror inte på Blågults nya system

Foto: FOTO: LASSE ALLARD, REUTERS
Tvivlar Albaniens förbundskapten Arie Haan tror att Lagerbäck bluffar – och att Kim Källström får problem med sin roll.
FOTBOLL

Förberedelserna talar sitt tydliga språk – det blir 3-5-2 mot Albanien.

Men alla är inte övertygade:

– Jag tror inte att Lagerbäck vågar spela med den nya uppställningen, säger Albaniens förbundskapten Arie Haan.

Antingen är det tidernas största taktikbluff eller också är den stora överraskningen redan ett faktum; allt som förbundskapten Lars Lagerbäcks blågula landslag gjort under veckan har nämligen syftat till att förbereda Sverige för att spela 3-5-2 mot Albanien.

Träningar.

Uttalanden.

Att ytterbacken Behrang

Safari kallats in som ersättare för yttermittfältaren Christian Wilhelmsson.

Att motståndaren Albanien spelar 4-5-1.

Lars Lagerbäck vill inte avslöja vilket system det blir och gårdagens träning var stängd. Men han sa på presskonferensen:

– Mestadels tränade vi 3–5–2 i dag. Både anfalls- och försvarsspel.

Har du bestämt dig för vilket system du kommer att använda?

– Ja. Med reservationen att inget händer (skador) och det har det inte gjort i dag i alla fall.

”Sverige har haft problem”

Taktikkupp eller inte – det är i alla fall precis vad Albaniens förbundskapten Arie Haan tror att det är:

– Jag tror inte att Lagerbäck vågar spela med den nya uppställningen. Sverige har haft problem under året och inte vunnit särskilt ofta. Ni har haft problem med kreativiteten och inte gjort så mycket mål. Då är det logiskt att prova att byta system.

Har ni tränat för att möta 3-5-2?

– Nej, inget alls. Jag såg matchen mot Frankrike och tänkte att ni efter 2–3 kanske går tillbaka till 4-4-2 direkt igen.

Albanien väntas komma med sitt vanliga 4-5-1-system:

– På den här nivån måste du ha ditt eget spel. Vi har vår holländska filosofi som jag måste stå fast vid. Vi måste försöka göra ett mål och stå upp hela matchen oavsett hur ni spelar, menar Arie Haan.

Källström får känga

Som också passar på att ge Kim Källström en liten känga.

– Det kan vara bra att prova på ett nytt system, men Sverige har alltid spelat 4-4-2 och jag räknar med att det blir en Nilsson till höger och en Stoor till vänster i backlinjen när det är dags för match. Spelar Sverige 3-5-2 kommer Källström att få det svårast. Det är frågan om han klarar av den nya rollen precis bakom anfallarna.

FAKTA

Det talar för 3-5-2

Träningar

Sverige har tränat på 3-5-2 i samtliga veckans träningar, med undantag av en kortare 4-4-2-stund under gårdagens stängda pass.

Uttalanden

I princip samtliga spelare har ställt sig positiva till att spela 3-5-2 redan mot Albanien. Och i går sa förbundskapten Lars Lagerbäck apropå Albaniens genrep:

– När de mötte Liechtenstein spelade de ett slags 4-5-1 – och jag kan inte se att de gör det annat än som en repetition inför matchen mot oss. Annars tycker jag inte man skulle spelat 4-5-1 mot ett lag som Liechtenstein.

Själv spelade ju Lagerbäck 3-5-2 i sitt genrep mot Frankrike…

Chippen ut, Safari in

När offensive yttermittfältaren Christian ”Chippen” Wilhelmsson skadades kallades en ersättare in. Men inte en yttermittfältare för ett 4-4-2, utan en vänsterback, Behrang Safari, som fungerar som back up för Oscar Wendt i ett 3-5-2.

Albaniens spelsystem

Albanien väntas backa hem med mycket folk bakom boll, spelar djupt, med en fyrbacks­linje, fem man på mitten och en ensam forward. Sverige behöver vara starkt centralt på mitten där Albanien har sina bästa spelare, samt har en forward att hålla reda på.

ARTIKELN HANDLAR OM