Taktiksuccé – då tar han över Blågult

Roland Andersson bakom nya systemet: ”Har pratat om det i flera år”

Foto: Ulf Höijer
Hett alternativ Slår Sveriges nya taktik väl ut så är mannen bakom den – Roland Andersson – en stark kandidat till att ta över efter Lars Lagerbäck. Kim Källström har en nyckelroll i spelsystemet.
FOTBOLL

TIRANA. När 3-5-2 testas i kväll handlar det inte bara om VM-kvalpoäng.

En framgång för systemet och Lars Lagerbäcks efterträdare heter Roland Andersson – arkitekten bakom den nya taktiken.

– Det är inte första gången en assisterande kliver fram, men vilka konsekvenser det får beror på resultaten, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Allt upplagt för en fortsättning för 3-5-2 mot Albanien i kväll. Arkitekten bakom systemet är assisterande förbundskaptenen Roland Andersson, 58, som tidigare använt det i klubblag.

– Jag körde det här i Malmö FF i början på 1990-talet tillsammans med Bob Houghton. Det är ett intressant sätt att jobba med för att komma vidare med landslaget, sa Roland Andersson nyligen till Sportbladet.

Hur mycket fick du tjata på Lagerbäck för att han skulle släppa fyrbackslinjen?

– Nja, inte så mycket. Vi har pratat om det i många år, att det är ett intressant sätt att jobba med. Men vi jobbar med båda sätten.

Nobbade Svennis

Enligt vad Sportbladet erfar finns en ambition hos Andersson att ta över efter Lars Lagerbäck när denne väntas sluta, efter ett eventuellt VM i Sydafrika 2010.

– Det var bland annat därför han valde att inte bryta upp och följa med Sven-Göran Eriksson till Manchester City, säger en källa apropå att Andersson hade erbjudande från Svennis och City sommaren 2007.

Sportbladet kunde i går inte nå Roland Andersson för en kommentar om hur han ställer sig till att ta över efter Lars Lagerbäck. I tidigare intervjuer har han varken svarat ja eller nej på direkt fråga.

Förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell menar att frågan är för tidigt väckt, eftersom det fortfarande inte är klart när Lars Lagerbäck kommer att sluta.

– Vi har avtal med Lasse till 2010. Frågan är helt öppen, säger Lagrell.

”En viktig kugge”

Men enligt Sportbladets uppgifter är det i praktiken klart att Lagerbäck slutar efter ett eventuellt VM i Sydafrika och att Roland Andersson då är högaktuell att ta över – och hans chanser ökar om han gör resultat med det nya spelsystemet.

– Det är inte första gången en assisterande kliver fram, men vilka konsekvenser det får beror på resultaten. Roland har visat ett stort kunnande och är en viktig kugge i landslagsledningen men jag vill alltså inte uttala mig om vilka som kan komma att ta över efter Lasse, säger Lagrell.

Som assisterande till Roland är nuvarande U21-kaptenen Jörgen Lennnartsson ett alternativ.