Välkomna

Sportbladet synar skräckarenan: ”Det är tufft, på alla sätt”

1 av 4 | Foto: Johan Billing
OMKLÄDNINGSRUMMET Sportbladets Henrik Lundgren kollar in omklädningsrummet i Qemal Stafastadion. Nationalarenan i Albanien är allt annat än lyxig. ”Det är slitet här,” säger arenachefen Isa Lacha.
FOTBOLL

TIRANA. Här är arenan som ska få svenskarna att darra.

Sportbladet fick en exklusiv rundtur på Qemal Stafastadion av arenachefen Isa Lacha.

Det blev en tur genom ett nedslitet omklädningsrum där inget bytts ut på 70 år.

Fem meter från spelargången ligger det allra hemligaste – det svenska omklädningsrummet. Mitt i rummet står ett skrangligt långbord, med vitblommig duk. Längs ena väggen står två massagebänkar och mellan dem finns en svart taktiktavla som förmodligen var gammal redan när arenan byggdes 1938.

Hela rummet går i brunt, och på slitna skinnklädda bänkar ska Zlatan Ibrahimovic och de andra i kväll byta om och ladda. Sannolikhet lätt störda av det blinkande ljusröret vid duschingången.

– Det är slitet här, inte alls som Sveriges arena i Stockholm, säger arenachefen Isa Lacha.

Beräknas bli utsålt

Det är han som har nycklarna, och han öppnar mer än gärna upp for Sportbladet.

– Det här är ju ingen riktig fotbollsarena, den byggdes med löparbanor för 70 år sedan. Men nu hålls inte ens friidrottstävlingar här längre. Samtidigt är det Tiranas finaste stadium, och alla landskamper spelas här.

Till kvällens match beräknas arenan bli så gott som utsåld, och ett hundratal svenska supportrar lär få svårt att göra sig hörda mot en fanatisk hemmapublik.

– Det är tufft, på alla sätt, att möta Albanien på Qemal Stafa, säger Lacha.

I bortre änden av omklädningsrummet ligger duschrummet. Sex duschar delar plats med ett par handfat och tre pissoarer. Dessutom med fri insyn genom ett galler från planen.

Roland på skrivbordet

Inne på Isa Lachas kontor vägg i vägg med domarrummet sitter mängder med planscher på fotbollsspelare. På skrivbordet ligger en lagbild på Malmö FF från 1980. Bland spelarna – nuvarande förbundskaptenen Roland Andersson.

– De mötte Partizan Tirana i Europacupen. Två bra matcher, Partizan fick 0–0 här, men förlorade med 1–0 i Malmö, minns Lacha.

I kväll hoppas han och Albanien på ett bättre resultat.

– Sverige har varit här tre gånger, men vi har bara lyckats vinna en betydelselös träningsmatch. Den har gången hoppas jag att vi ska lyckas i en viktig kvalmatch också.

ARTIKELN HANDLAR OM