Följ Albanien-Sverige

Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt – minut för minut

FOTBOLL

Vägen mot VM-slutspelet i Sydafrika 2010 går via Tirana.

I kväll inleder Sverige sitt kvalspel med en tuff bortamatch mot Albanien.

Sportbladet.se följer matchen och rapporterar – minut för minut.

Avspark 18.45.

SLUT, ALBANIEN-SVERIGE, 0-0 Två tappade poäng i Tirana. Man kan inte se det på något annat sätt. Sverige gör inte någon bra match. 3-5-2-systemet lär nog få sig en rejäl dänga nu eftersom det uppenbarligen inte funkar klockrent.

Inte alls samma fart som mot Frankrike och Sverige kommer inte upp med lika mycket folk i den här matchen och lyckas inte skapa något tryck mot Albanien.

Sverige har ju sina chanser att avgöra det här, Zlatan har bland annat ett skott i stolpen, men här står vi nu med en tuff start på VM-kvalet.

Och tuffare lär det bli. De här två poängen kan ju vara skillnaden mellan Sydafrika och tv-soffan och nu blir det förstås ännu viktigare att slå Ungern hemma på onsdag.

Inte bara viktigt... utan ett måste!

Lite spelarbetyg... Kim Källström, som såg ut att vara som klippt och skuren för den offensiva rollen på mittfältet i matchen mot Frankrike, kom inte alls upp i samma klass i kväll. Inte ens i närheten och det var väl typiskt. När han äntligen får starta två matcher på raken...

Zlatan glimtar och blixtrar till några gånger, har matchens bästa möjlighet, men är annars ganska anonym. Ändå en av Sveriges bästa i kväll.

Backlinjen har lite problem men reder ändå ut det. Yttrarna, Nilsson och Wendt, kommer inte med riktigt framåt och det är ju lite det som är meningen. Defensiven är okej men vi kan inte vara nöjda med att saker är okej...

Daniel Andersson gör som vanligt ett jävla jobb, springer mycket och stänger till. Tobias Linderoths 46 sekunder var hur bra som helst och ersättaren Sebastian Larsson springer mycket utan att komma i några intressanta lägen. Han tar hand om många fasta situationer, och där är han ett vapen, men tyvärr drar han den bästa möjligheten i muren.

Henke Larsson försöker och försöker, har ett par lägen men gör inte sin bästa landskamp i jubileumsmatchen.

Vad har vi kvar? Jo, Isak... Han var väl bra, kan inte begära mer av honom. Håller ju nollan, är stabil i luftspelet och snabb med insparkarna.

Ah, vi säger så. Vi rundar av där tycker jag. Kommentarer och annat får ni förstås på Sportbladet.se från och med nu och under hela kvällen.

Tack för i kväll, vi hörs på onsdag!


90 Buuuuuu. Slut. 0-0. Andreas Isaksson tar bollen och skickar den någon kilometer närmare den italienska gränsen. 0-0... Ajajaj...

90 Daniel Andersson går på avslut men träffar en alban och bollen studsar upp till en farlig kontring som Sebastian Larsson avstyr. Sista möjligheten nu...

90 Inlägg Stoor men Larsson får inte rätt på den bollen. Tyvärr. Bara två minuter kvar nu.

90 Tilläggstid blir det så klart. Tre minuter. Tre minuter att jobba på. Tre minuter på oss att jaga tre poäng.

90 Hörnan... nickas undan. Tack för det.

89 Minuten kvar plus tilläggstid. Hörna Albanien.

88 Mellberg igen, från höger, men inlägget är för dåligt och Albanien vänder på spelet.

86 En sista svensk forcering nu för tre poäng. Henke Larsson lyfter in bollen i straffområdet men Beqaj boxar undan. Mellbergs inlyftning på andrabollen hamnar i ingenmansland och ännu ett anfall kan sorteras in under avledningen MISSLYCKAT.

84 Samuel Holmén, Bröndby, in och Kim Källström lämnar planen. Då var alla byten avklarade eftersom Linderoth tvingades lämna planen i första halvlek. Okej, då är det Holmén, Stoor, Seb, Zlatan, Henke, Nilsson, Daniel Andersson, Mellberg, Maestro, Petter Hansson som vi får lita på...

82 Holland vann här med ett sent mål på tilläggstid i EM-kvalet senast. Vi får hoppas på en svensk repris av det scenariot. Känns inte alls bra att tappa två viktiga poäng nere i Tirana. Lagerbäcks svit bryts i så fall och risken för att hans andra svit, med fem raka mästerskap, också bryts ökar förstås med 0-0 mot Albanien...

81 Sebastian Larsson försöker gå på avslut med några albanska försvarare kommer i vägen. Zlatan hade ett bra läge att avsluta själv men valde att släppa vidare.

80 Zlatan vinkas av för offside. Igen.

78 Stoor inne. Wendt fick lämna. Hans första, riktiga landskamp och han får väl godkänt för det? Han spelar vårdat och slänger inte iväg mycket bollar. Däremot har han inte alls kommit med i det offensiva spelet vilket, i det här 3-5-2-systemet, är meningen mot de här lite sämre lagen...

77 Hörnan plockas ned.

76 Stoor på väg in. Inte mycket till svenskt anfallsspel nu... Zlatan skakar i alla fall fram en hörna sedan en albansk försvarare gått in med en tuff satsning. Vi ska vara glada för hörnan och för att Zlatan fortfarande lever...

74 Skela får ett riktigt bra läge strax utanför straffområdet. Han går till vänster, in i banan, och Petter Hansson hinner inte med för att täcka. Skottet är inte så dåligt, men inte heller speciellt bra och Isak nyper den i ”skopan”. Vi ska nog vara glada att han inte fick träff på den bollen...

73 Skela tar avslut sedan Hyka, på nytt, tagit sig fram på vänsterkanten... Vad sa jag precis? Albanien har faktiskt tagit över lite mer nu sedan ett par minuter.

72 Hyka måste vi se upp med. Han är hypersnabb där ute på vänsterkanten och Nilsson och Mellberg får lägge på en rem...

71 Fredrik Stoor på väg in. Kan bero... borde bero på Micke Nilssons och hans ömmande kroppsdel... Tror det är foten. Ingen offensivt byte precis.

70 Hyka skickar på en riktigt projektil som Isaksson styr över med visst besvär. Ett jäkla skott han får på, Hyka. Hörnan plockar vi bort enkelt.

70 Tjugo kvar... till TILLKORTAKOMMANDET I TIRANA...

68 Hörnan når Petter Hansson som drar på sig en frispark i luftduellen.

67 Hörna Sverige från höger, Sveriges sjätte. Micke Nilsson skakar fram den men han får ont efter situationen och linkar runt på planen...

65 Spelavbrott när Vangjeli ligger ner och får vård. Nej, det har inte saknats lägen för Sverige, vi har haft ungefär lika många mot Albanien som Markus Rosenberg brukar bränna när han väl får chansen, då förstår ni...

62 Hörna Sverige sedan Henke Larsson jagat livet ur en albansk försvarare som lallade runt. Dock inget av värde på den men väl i situation efteråt när Daniel Andersson lägger in bollen i straffområdet med en yttersida. Mellberg får bollen, i en något ovan position, och placerar bollen... utanför med vänstern.

60 Halvtimmen kvar. 0-0 mot Albanien är inte den öppningen vi vill ha i ett VM-kval där Danmark och Portugal väntar så småningom och bara ett lag är direktkvalificerat. Vi behöver sex pinnar på torsdag inför mötet med Portugal i oktober.

59 Kanonläge för Zlatan sedan Henke Larsson hittat honom i straffområdet med en suverän passning. Zlatan drar till med högern och bollen tar en Ari Haan-båge men målvakten, den smått lysande Beqaj, gör en monsterräddning.

56 Kim Källström hittar Zlatan i straffområdet med en lång boll. Zlatan tar ner och ska försöka ta sig förbi sin försvarare med en petning men drar på sig en frispark i stället. Henke, den nye kaptenen, viftar och försöker få igång laget nu.

55 Hörnan blir kort och Sverige kan lyfta undan.

54 Majstorovic bjuder på en hörna med en katastrofal hemåtpass...

53 Hyka på vänsterkanten är livsfarlig. På vippen att ta sig igenom det svenska försvaret precis och när han får bollen igen går det undan. Rätt mycket Albanien nu...

52 Sverige har 11-1 på fem öppningsmatcher i de fem senaste kvalen. 11-1.

51 Zlatan blixtrar till rejäl och klackar sig förbi sin försvarare i full fart. Han drar till med vänstern, skottet är hårt och tungt... men går tyvärr ganska högt över. Där gick det undan och försvararen sågs senast ute vid korvkiosken utanför Qemal Stafa-stadion.

49 Isak skickar undan ett hemspel och det ser som vanligt ganska stabbigt ut när han ska använda fötterna. Bollen hålls dock i spel.

47 Henke Larsson viftar efter straff efter en hörna. Bollen kan ha tagit på en hand men det är omöjligt att avgöra...

46 Andra halvlek igång och Albanien skakar fram ett bra läge, deras bästa kanske så här långt, via ett inlägg från vänster. Lyckligtvis blir det inget vidare avslut.

HALVTID Holland har ju fostrat många hårdskjutande lirare genom tiderna. Förutom Ronald Koeman, som jag kanske minns bäst av alla , är ju Albaniens förbundskapten Ari Haan känd för sitt skott som, helt ärligt, var helt livsfarligt.

I en intervju med Erik Niva för ett tag sedan förklarade han att han inte skjuter längre på träningarna... för att inte skada... andra...

Kolla in lödet i Haans doja så kanske ni förstår vad han menar.

HALVTID Den spanske domaren blåser av första halvlek som spelmässigt inte är alls bra, chansmässigt är den hyfsad och Sverige borde nog utnyttjat ett eller två lägen och haft ledningen. Vi minns Zlatans stolpskott, Majstorovics och Henkes nickar.

Det går inte fort och det måste nog gå lite fortare om Sverige ska lyckas riva hål i den albanska försvarsmuren. Ytorna som vi hittade mot Frankrike har lyst med sin frånvaro så här långt och det här kan bli riktigt, riktigt jobbigt. Det är varm och kvavt i Tirana.

Minns ni kvaldramat 1988? Sverige låg under med 1-0 men lyckades vända och till slut vinna med 2-1 via mål av Hasse Holmqvist och Johnny ”Bråttom” Ekström.

Då var för övrigt min chef, Peo, på plats i ett Albanien, som på den tiden, var ett av Europas mest stängda land.

0-0 och halvtid alltså. Det resultatet glädjer inte många svenskar. Undantaget kollegorna Patrik och Emil eftersom de har ett par hundralappar på 0-0. Och möjligtvis också Dr Alban...


45 Duro tar avslut från 25 meter och han får bra träff. Isak räddar dock men nu ser det inte alls bra ut. Ett svensk landslag ska väl inte behöva låta en albansk motsvarighet styra och ställa i en VM-kvalmatch...?

45 Två tilläggsminuter annonseras.

44 Långt anfall Albanien som slutar med ett inlägg och ett lamt avslut som Isak plockar. Sekunder kvar av första halvlek nu.

42 Mellberg slänger i väg en boll, var väl ett försök att nå Henke Larsson i djupet. Inspark Albanien i stället. Även om Sverige har skapat en del så är det, spelmässigt, ingen höjdarmatch så här långt. Går lite trögt och inte alls så kvickt som det gjorde mot Frankrike som dock ”bjöd upp” lite mer än vad Albanien är som spelar tätt.

39 Lite spelavbrott nu, en alban ligger ner skadad. Henrik Larsson gör alltså sin 100:e landskamp. Fem minuter kvar och 0-0-läge i Tirana. Fasen, vi borde haft 1-0 nu. Minst. Det här kan bli en rysare...

37 Radiosporten har problem med tekniken och rapporterar hem dramat i Tirana via mobiltelefoner låter det som. Och linjen är inte den bästa, låter som om Raffe och Lasse sitter i en granngrotta med Bin Ladens i Tora Bora någonstans.

35 Nära igen med svenskarna får inte tag på bollen som verkar såphal. Zlatan slår ett lågt inlägg från höger som först Seb möter men missar och sen Källström försöker få tag på, i ett riktigt bra läge, men den vill liksom inte fastna på hans fötter.


33 Zlatan fixar en frispark i ett ypperligt läge till vänster, fyra, fem meter utanför staffområdet... Vem drar? Zlatan, Seb, Henke, Kim? Finns många att välja på... Jag tror att Zlatan... nej det blir Sebastian Larsson som drar men han träffar muren. Aj, det var synd, han har ju ”hängt” några frisparkar borta på ”öarna”, Larsson... Nästa tar nog Zlatan, skulle jag tro.

32 Skela vänder bort Danne Andersson och går på avslut. Anfallaren Salihi försöker fläka sig fram och stöta in bollen men den hamnar i Isakssons famn. Det där var nära...

30 Lala ligger ner efter att ha fått en smäll. Henke Larsson går förbi och låtsas som ingenting... ”la la la la la”... Frispark Albanien i alla fall.

28 Fin frispark av Larsson som Maesto möter med pannan. Beqaj gör en makalös räddning, en helt otrolig reflexräddning. I efterskalven efter den efterföljande hörnan slår Wendt ett fint inlägg från vänster som Henke möter med pannan. Han får en kass träff, från ett riktigt bra läge, och bollen går över. Vi kan väl räkna till fyra riktigt bra chanser för Sverige nu, men inget mål...

27 Frispark Sverige på offensiv planhalva. Sebastian Larsson tar den... Ett mål på ett sådant här lag brukar ju ofta innebära att luften går ur dem...

25 Majstorovic är tuff, näst intill brutal, i en luftduell och han får frispark emot sig av den spanske domaren. Frisparken resulterar i ett inlägg som Isaksson går ut och plockar säkert...

22 Jag har ju för fasen glömt att ge er Albaniens startelva. Kommer här samtidigt som jag ber om ursäkt.

Arian Beqaj – Armend Dallku, Admir Teli, Debatik Curri, Kristi Vangjeli – Klodian Duro, Lorik Cana, Ervin Skela, Altin Lala, Jahmir Hyka – Hamdi Salihi

20 Firma Zlatan/Källström i farten igen. Zlatan tar ned bollen till Källström som avslutar, dessvärre lite för tamt för att det ska bli riktigt farligt. Men en fin kombination, bra tänkt och rätt ambition och allt det där.

16 I en situation precis före stolpskottet klackar Zlatan fram en boll till Kim Källström som blir ganska ordentligt dragen i tröjan och faller i straffområdet. Mmm, straff där hade inte varit speciellt orättvist anser jag.

16 Oj! Zlatan har presenterat sig i Tirana. Zlatan får en lång boll från Kim Källström och tar emot den ute till vänster. Han tar några steg och drar till – bollen träffar stolpen...

15 Kim Källström, som var så jävla bra mot Frankrike rent ut sagt, har inte fått tag i så mycket boll så här långt. Albanerna täpper till på mitten.

13 Njaa... Sverige kommer inte någonstans, snart kvarten spelad och de saker som hänt i matchen som är nära att benämnas som farligheter har Albanien stått för. Henke Larsson vinkas av för offside.

18.56 Så här kan det se ut på lite olika sportsajter i Sverige som försöker vara snabba och rappa på att bevaka landslaget... Behöver jag förklara för er vad ni ska läsa för att få... nej, det behöver jag inte.

Den första bilden, tagen 18.56, är sportbladet.se.

Den andra, tagen exakt samtidigt, är expressen.se.

Piggt...

.

8 Publiken buar när Zlatan får bollen. Zlatan har ju bosnisk (pappa) kroatisk (mamma) härkomst och det kanske inte är så poppis just i Tirana. Vi får hoppas att den här skadan på Linderoth inte fördärvar Sveriges spelrytm... om man nu har kommit in i någon efter 50 sekunder, men ni hajar vad jag menar.

6 Men allt ont för någonting gott med sig... Äntligen får vi se Sebastian Larsson i en hel match och inte bara vid sidlinjen i uppvärmningsställ. Seb går in på Tobbes position, inga förändringar alltså. Seb gör sin sjätte landskamp och nu tror jag han avgör det här.

4 Ajajaj... Tobbe, som inte har spelat landslagsfotboll sedan innan EM, gör comeback i kväll och hinner spela drygt 50 sekunder innan det är dags igen. Järnspikar!

Han har inget flyt nu alls, Linderoth. Först höftoperation och ett förstört EM, sedan en lårskada och en delvis förstörd försäsong och nu en ny smäll.

1 Tobbe är uppe igen, vi får se om han kan fortsätta. Inte alls säkert. Tvingas Lagerbäck till ändringar redan? Vet inte riktigt hur Tobbe fick smällen men det var i en närkamp med en alban... Nej, det blir byte...

1 Tobbe Linderoth ligger ner... och då har han problem, det kan vi konstatera. Han är ju en betongklump i vanliga fall, ja när det handlar om skador. 46 sekunder tog det. Han verkar vara uppe på fötterna igen...

18.43 2004 fick Sverige stryk mot Albanien mot Tirana med 2-1. Dags för revansch.... Nu! Sverige gör avspark, Zlatan har en bolltouch och nu kör vi.

18.39 Tiranas musikkår har bjudits in för att framföra nationalsången. Fint. Andreas Isaksson står och trallar med vilket betyder att han spelar från start. Zlatan sjunger inte, Olof Mellbergs skägg rör på sig så jag antar att han sjunger.

Albanien slutade tredje sist i sin EM-kvalgrupp senast men höll Luxenburg och Slovenien bakom sig och var nära, nära att knipa poäng mot självaste Holland.

18.36 Johan Wiland från start – mot Albanien borta? Med ett nytt 3-5-2-system som vi inte riktigt vet hur det fungerar?

Det här kan ju bli den häftigaste lördagskvällen sedan Jacobs Stege började sändas 1985.

Lite nervöst, eller?

18.29 Andreas Isaksson avbryter uppvärmningen och får lite ”piller” av landslagsläkaren Anders Valentin... Ont i handen ser det ut som. Johan Wiland in i hetluften? När jag intervjuade honom under EM-slutspelet i somras (det var en bra intervju och det var inte speciellt trångt runt honom) bedömde han sina chanser till spel till 0,0001 procent. Då var han dock tredjemålvakt eftersom Rami Shabaan fanns med i truppen.

Nu måste ju chanserna ha ökat till... ja, ska vi säga 12,3 procent? 12,5 kanske om det var Voltaren Isaksson fick och inte ett Toy.

18.26 Lars Lagerbäck har aldrig förlorat en premiärmatch i ett kval... Ett gott eller ont omen? Någongång ska väl vara den första...? Vi får hoppas det blir med Armenien när han tagit över deras landslag nästa vecka efter oavgjort mot Albanien i kväll och sen 0-5 i baken mot Ungern på onsdag.

18.19 Sveriges mönstrar följande elva i kväll på Qemal Stafa-stadion:

1 Andreas Isaksson - 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Petter Hansson - 2 Mikael Nilsson, 8 Daniel Andersson, 9 Kim Källström, 6 Tobias Linderoth [ass. K], 7 Oscar Wendt - 11 Henrik Larsson [K], 10 Zlatan Ibrahimovic.

3-5-2 alltså. Och det är väl en överraskning även om jag, och nu måste jag för en gång skull lyfta fram mig själv lite, tippade just den här uppställningen i torsdags.

Den stora överraskningen är ju förstås Oscar Wendt. Blåvitt-liraren, från Skövde ursprungligen, har gått riktigt bra i FC Köpenhamn och gjorde även ett piggt inhopp mot Frankrike för två veckor sedan.

Och det var ju just mot Frankrike som Sverige testade 3-5-2-system för första gången. Stundtals såg det ruskigt bra ut. Stundtals lite skakigt. Sverige hade kunnat punktera den matchen redan i första halvlek, Markus Rosenberg hade typ femton chanser, men i stället blev det pisk med 2-3.

Nytt spelsystem – men bara en match (en träningslandskamp) och sex, sju träningspass att gnugga in det på. Och nu – en tuff fajt mot ett galet Albanien... Bär eller brister?

18.15 Japp, då börjar vi resan mot Sydafrika och VM 2010. Den vägen går alltså via Tirana och Albanien i kväll och så småningom via Ungern, Malta, Danmark och Portugal.

Lars Lagerbäck gör sitt sjätte kval och, om vi ska vara ärliga, så har han väl inte överraskat så här mycket tidigare (och då snackar vi sammanlagt under sina 50 jordsnurr) som han gjort i kväll.

Och ni vet säkert varför. Sverige spelar 3-5-2 och det ska ju bli hysteriskt intressant att se hur det går. Träningsmatch är en sak, tävlingsmatch i ett jävulskt Tirana en annan.

Startelvan kommer strax...