Spelarnas revolt mot Lagerbäck

Protesterade mot direktiven i halvtid: ”Vi spelade väldigt mycket på säkerhet, tyvärr”

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
”Låg för lågt” Henrik Larsson var kritisk till yttrarnas utgångsposition i det nya spelsystemet, 3–5–2. I halvtid sa han och spelarna till förbundskaptenerna att de borde trycka upp mer. ”Vi kände allihopa att det inte fungerade som det skulle göra”, säger lagkaptenen.
FOTBOLL

TIRANA. Spelarna revolterade mot förbundskaptenernas taktik ute på planen.

Under pausvilan medgavs felbedömningen som korrigerades.

– Vi kände allihopa att det inte fungerade som det skulle göra, säger lagkapten Henrik Larsson.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Lasse Lagerbäck.

0–0 mellan Albanien och Sverige, rankade 102 respektive 31 på Fifarankingen, var ett resultat den albanska publiken, deras spelare och journalister jublade åt.

I svensklägret var besvikelsen desto större och en detalj många spelare lyfte fram var förbundskaptenernas taktik. Inte 3–5–2-systemet i sig, utan att det i stället blev ett 5–3–2 eftersom Mikael Nilsson och Oscar Wendt beordrats låga utgångspositioner på kanterna.

”Fungerade inte”

Ute på planen kände spelarna att det inte stämde.

– Vi försökte trycka fram och snackade inom laget, vi kände allihopa att det inte fungerade som det skulle göra. I andra fick både Micke och Oscar högre positioner, då var vi mer med i matchen, säger Henrik Larsson.

Mikael Nilsson:

– Jag kände att vi låg för lågt. Men vi skulle ha en utgångsposition djupt ner. Det var direktiven. Det var inget vi gjorde på eget bevåg utan vi var tillsagda och då gjorde vi det. Men det fungerade inte så bra. Defensivt var det inga problem, men vi överbeskyddade oss. Vi försvarade oss med mer folk än i 4–4–2. I första halvlek fick inte systemskiftet den effekt vi önskade, säger Nilsson.

I paus ventilerades problemet med förbundskaptenerna.

– Vi pratade om det och förbundskaptenerna tyckte också att vi blivit för passiva, så det ändrade vi till andra halvlek. Och då blev det betydligt bättre, säger Mikael Nilsson.

”Måste bli bättre”

Lagkapten Larsson:

– Vi måste komma högre upp med ytterspringarna om vi ska ha det här systemet. Vi spelade väldigt mycket på säkerhet, tyvärr. Det måste bli bättre till nästa match. Vi skulle ha åkt härifrån med tre poäng, men samtidigt gjorde de (Albanien) det svårt för oss.

Förbundskapten Lars Lagerbäck försvarade taktiken på presskonferensen efter matchen.

Var yttermittfältarna nog offensiva?

– I första halvlek var de för passiva, de utmanade aldrig utan boll på kanterna. I andra blev det lite bättre, men man kan alltid vara mer offensiv. Samtidigt handlar det om att ha balans i laget. De (Albanien) är skickliga på att ställa om också.

Varför valde du Oscar Wendt, och vad tyckte du om hans insats?

– Vi ville ha en bra vänsterfot där, han lyckades väl sådär. Han kom inte fram så mycket. Defensivt var det okej, säger Lagerbäck.

FAKTA

Så fungerade 3–5–2-spelet:

+ Med tre stora mittbackar är Sverige starkare på fasta situationer.

+ Kim Källströms position. Han kom högre upp i planen och hade ett bra samarbete med Zlatan.

Ytorna mellan backarna och yttrarna hittades fyra gånger av Albanien. Farligt vid samtliga.

Yttrarna kom knappt med offensivt. Sverige slog till exempel bara två inlägg från någon av dem.

Sverige gjorde misstag man normalt inte gör eftersom spelarna var ovana: Vem skulle göra vad?

Albanien etablerade spel oroväckande nära Sveriges mål, då mittfältet lätt trycktes tillbaka.